Confit de rata

Retete din Franta Retete de mancaruri cu carne Retete de Muraturi si Conserve Reteta cu carne de rata si gasca Retete de Craciun

Confit este una dintre cele mai vechi modalitati de conservare a carnurilor. Daca francezii prefera sa conseve in acest mod pulpele de rata sau gasca, romanii prefera carnea de porc. Cred ca va amintiti de carnea de porc si carnatii in untura din camara bunicii.

Este foarte comod sa aveti carnea pregatita in acest fel. O puteti adauga intr-o salata gourmet (vezi salata de aici) sau puteti pregati o garnitura langa ea (vezi reteta de rata pe varza rosie) si masa e gata. Dar toate astea in postarea viitoare...

Pentru aceasta reteta am urmat cateva din sfaturile lui Thomas Keller.

Ingrediente

2 pulpe rata
500 gr untura de rata
2-3 catei de usturoi

Sare verde

40 gr sare mare
1 ligurita piper boabe
1 fir bogat cimbru
6 fire patrunjel
1 foaie dafin (sau 1/4 lingurita dafin pudra)
cateva ace de rozmarin (optional)

  1. Intr-un robot se pun toate ingredientele pentru sarea verde. Se mixeaza pana obtineti o sare verde. Sarea e suficienta pentru 5 pulpe.
  2. Pulpele de rata se curata de grasimea de pe margini (aceasta nu se arunca, se poate topi la foc mic pentru a se obtine untura de rata). Se taie pielea de pe os (se curata tendoanele in acea zona, pentru un aspect final mai frumos).
  3. Se spala bine pulpele si se absorb cu servetele de bucatarie. Se presara apoi cate o lingura de sare verde pe fiecare pulpa si se maseaza bine pe toate partile. Se aseaza pe o farfurie cu pielea in jos, se acopera cu folie si sa pune la frigider pentru 24 ore.
  4. A doua zi se spala pulpele de excesul de sare si se absorb cu servetele de bucatarie.
  5. Se pun pulpele intr-o tava termorezistenta (nu foarte larga, doar cat a cuprinda pulpele). Se acopera pulpele cu untura topita (mie mi-au ajuns 500 gr untura). Se pun cateii de usturoi curatati in untura.
  6. Se da tava la cuptor la temperatura mica. Ideal ar fi sa setati cuptorul undeva intre 90-100C. Daca cuptorul vostru are aceste temperaturi setati-l asa (carnea va avea o culoare mai frumoasa si va fi mai suculenta). Cuptorul meu merge minim doar la 130C, asa ca am pus o coada de lingura de lemn la usa sa tina usa intredeschisa si am reusit sa obtin o temperatura de 120C.
  7. Se tin pulpele la cuptor pana introduceti furculita in ea si simtiti ca intra usor (carnea e foarte moale). Cu temperatura setata de mine (120C) a durat 3 ore, daca setati la 90-100C, va dura mai mult, dar merita.
  8. Scoateti tava din cuptor si dupa ce s-a racorit introduceti-o la frigider. Untura se va intari si pulpele vor rezista saptamani intregi conservate in acest fel.
  9. Cand doriti sa le folositi, scoateti vasul cu untura si lasati-l un pic sa revina la temperatura camerei. Scoateti pulpele din untura (usor sa nu le rupeti), le curatati cu un cutit de excesul de untura si apoi fie la prajiti intr-o tigaie acoperita, la foc mic pana pielea e crocanta, fie le incalziti in cuptor.

Pulpele date cu sare verde

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...