Cozonac cu scortisoara

Retete aluaturi Retete desert Retete de Craciun Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene

Un cozonac extravagant, iese gata feliat din cuptor ;) Nu-i fac mai multa reclama fiindca pozele vorbesc singure.

Reteta este inspirata de aici, mi-a captata atentia de cum am vazut-o. Stiti ca eu ador scortisoara... nu am rezistat la o asemenea tentatie.

* Nota: din greseala am copt cozonacul la 240C in primele 10 minute, abia apoi mi-am dat seama ca nu era setat bine cuptorul si am corectat temperatura; astfel cozonacul meu e un pic mai rumen deasupra decat ar fi trebuit.

Ingrediente

400 gr faina alba
40 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie uscata (8 gr)
1 plic zahar vanilat (bourbon, de la Dr Oetker am folosit)
2 oua (la temperatura camerei)
60 gr unt topit
80 ml lapte (caldut)
60 ml apa (calduta)

Umplutura

150 gr zahar
1 lingurita cu varf scortisoara
1/2 lingurita nucsoara
80 gr unt topit

  1. Se amesteca faina cu zaharul si sarea.
  2. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit.
  3. In masina de paine se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se seteaza masina pe programul de framantat si dospit.
    * aluatul se poate framanta si de mana, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
  4. Pentru umplutura se amesteca zaharul cu scortisoara si nucsoara. Se topeste untul.
  5. Se unge o tava de chec ( de 25 cm x 10 cm) cu unt topit si se presara cu faina.
  6. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se intinde apoi foaie de 30 cm x 50 cm.
  7. Se unge aluatul cu unt topit (folosind pensula de silicon). Se presara tot zaharul aroma deasupra, intr-un strat cat mai uniform.
  8. Se taie foaia (pe latura de 30 cm) in fasii de 5 cm. Deci veti obtine 6 fasii (vezi poza 4).
  9. Se aseaza fasiile una peste alta (vezi poza 5). Se taie felii de cca 6-7 cm (vezi poza 6).
  10. Se aseaza stivele obtinute in tava de chec, una langa alta. Se unge deasupra cu unt si se mai presara putin zahar aromat.
  11. Se intoduce tava intr-o punga de plastic si se lasa la crescut la loc caldut timp de 50 minute.
  12. Se coace cozonacul la 180C pentru 30 minute.

Aluatul crescut

Aluatul pe masa de lucru

Intindem aluatul foaie de 30 cm x 50 cm

Aluatul taiat fasii

Fasiile stiviute una peste alta

Fasiile taiate bucati

Aluatul in tava

Aluatul crescut in tava

Cozonac cu scortisoara

Cozonac de la Monika

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...