Baigli

Retete aluaturi Retete desert Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene Retete din Ungaria

Reteta Baigli

Am tinut foarte mult sa invat sa fac acesti cozonacei unguresti de Pasti. Cumparati sunt foarte buni dar banuiam ca de casa vor fi si mai si. Mi-a placut foarte tare aluatul pe care l-am obtinut, e un aluat matasos, foarte usor de lucrat.

Singura mea problema a fost ca baigli mei au crapat usurel intr-o parte in timpul coptului (vezi in poza principala, bucata din spate). N-as schimba reteta cu alta fiindca la gust sunt grozavi, dar daca aveti idee, din cei care aveti experienta in facut baigli, ce as mai putea face sa nu se intample asta. Acum e a treia incercare: am intins foaia mai groasa de data asta, am pus umplutura mai putina si i-am si intepat lateral si aluatul s-a incapatanat sa crape... Am intrebat o prietena unguroaica ce s-a intamplat si mi-a zis ca asa e aluatul de casa, si ei ii crapa... dar totusi astept si alte pareri, poate ii dau de capat.

De data asta eu am facut doar jumatate de portie, adica 2 baigli umpluti cu mac, fiindca sunt preferatii mei. Si cand fac cozonac prefer umplutura cu mac.

Ingrediente

500 gr faina alba
180ml lapte caldut
1 plic drojdie uscata (7gr)
1 lingura zahar
200 gr unt
2 galbenusuri

Umplutura cu mac (pentru 2 baigli)

150 gr mac
150 ml lapte
5-6 linguri zahar
1 esenta vanilie

Umplutura cu nuca (pentru 2 baigli)

150 gr nuca macinata
1/2 lingurita scortisoara
3-4 linguri zahar
lapte (cca 100 ml)

Pentru uns:

1 galbenus
2 linguri lapte

Bucati: 4 baigli

  1. Se pune faina cu untul taiat cuburi si galbenusurile in robot si se mixeaza pana ajunge la consistenta de pesmet. Se pun apoi toat ingredientele in masina de paine si se seteaza pe programul de "aluaturi" (framantat/dopsit).
    Se poate framanta si cu mana aluatul si dupa ce obtineti un aluat elastic se lasa la dospit, acoperit si la loc caldut cam 1 ora.
  2. Umplutura de mac: se macina macul cu zaharul in masina de cafea. Se pune la fiert intr-o craticioara cu laptele si se fierbe, amestecand des cam 10 minute, pana laptele se absoarbe. Se lasa la racit si apoi adaugam vanilia.
  3. Umplutura de nuca: nuca macinata se amesteca cu zahar si scortisoara si apoi se torna lapte cald pana obtinem o pasta.
  4. Alautul se taie in 4 bucati egale.
  5. Din fiecare bucata intindeti o foaie dar nu extrem de subtire, foaia va avea cam 15cm x 25 cm.
  6. Puneti umplutura deasupra (pe 2 baigli mac, pe restul nuca), cate o lingura pana foaia e acoperita, dar lasati 1-2 cm liberi pe lateral. Intindeti umplutura uniform folosind un cutit. Stratul de umplutura nu trebuie sa fie extrem de gros nici el.
  7. Rulati foaia pe partea lunga si cu o furculita intepati cozonacelul in lateral.
  8. Bateti un galbenus cu 2 linguri de lapte si ungeti baigli.
    * puteti unge baigli si cu albusurile ramase
  9. Asezati cei 4 baigli obtinuti pe tava de copt acoperita cu hartie de copt, introduceti tava intr-o punga si lasati baigli sa se odihneasca la loc caldut cam 30 minute.
  10. In acest timp incingeti cuptorul la 180C si apoi coaceti baigli cam 40 minute.

Macul la fiert cu lapte

Macul la fiert cu lapte

Umplutura

Umplutura

Intindem foaia si punem umplutura

Intindem foaia si punem umplutura

Se ruleaza si se inteapa lateral

Se ruleaza si se inteapa lateral

Comentarii (79)

 

Ultimele comentarii

Dora Cary  acum 9 ani - 25 Decembrie 2012 14:17  

Draga Ioana,
am facut reteta ta de baigli chiar azi, de Craciun, si a iesit extraordinar de buna. Nu s-au crapat cozonacei deloc. Am facut doar doua mici modificari: in loc de 200 gr unt am folosit doua pachete de 113 gr fiecare (asa se vinde untul aici in California), deci un pic mai mult unt; deasemenea, am folosit un ou intreg in loc de doua galbenusuri. Am ingesuit cozonaceii in tava si i-am uns cu un galbenus amestecat cu putina smantana. Nu am mai facut baigli pana acum dar acestia au iesit extraordinar de buni si deosebit de aspectuosi. Am sa le fac poze si le voi pune pe site, daca este posibil. Voi pastra acesta reteta cu siguranta. Multumesc mult si Craciun Fericit!
Dora
 

Ildi  acum 9 ani - 23 Martie 2013 15:23  

Buna Ioana, prajitura se numeste bejgli si daca ai nevoie am reteta originala:) . eu le fac de craciun, cu mac si nuci , are un secret, o am tot de la bunica...
 

mona clara  acum 9 ani - 31 Martie 2013 17:54  

Salve tuturor,ieri am facut pentru prima data,e drept ca reteta imi apartine in exclusivitate e un mix intre cozonac si acest baigli,parerea mea este ca secretul ca si in cazul cozonacilor este socul termic cat mai mic in sensul sa se lase mult la crescut in tava ,nu este deajuns o jumatate de ora ori folosit in loc de drojdie lievito madre,adica un fel de drojdie mama care actioneaza mai putin agresiv in cuptor,de ani de zile nu imi mai crapa nimic ,incercati,imi pare rau ca nu mai am nici macar unul sa postez fotografii,am facut doar doi sa-mi testez reteta.
PS am vazut ca cineva recomanda deschiderea cuptorului din cand in cand ar putea fi o solutie,sunt produse de cofetarie care se coc asa sau cu cuptorul intredeschis.
 

maria  acum 9 ani - 21 Iulie 2013 00:35  

Buna Ioana,

Am facut si eu retata ta de Baigli si mi-a iesit foarte bine. NU mi s-au crapat deloc....am facut doar o jumatate de portie si pe langa ingredientele indicate de tine am mai pus un ou intreg :)
Toate retetele tale sunt super!!!!! Mersi ;)

PS: as fi vrut sa iti trimit si o poza cu rezultatul dar nu ai optiunea asta la comentarii :(
 

lia b.  acum 8 ani - 15 Noiembrie 2013 12:10  

dupa ce ai lasat baigli gata formati sa se odihneasca 30 min.mai unge-i o data cu ou si pune-i la frigider 15 min apoi coace-i.si incearca sa-i intepi cu un ac deasupra si nu cu furculita in lateral.succes.
 

maria calin  acum 8 ani - 17 Aprilie 2014 11:28  

buna Ioana, am o sugestie pentru crapaturile din aluat: incearca sa folosesti faina de paine, tip 650, care contine mai mult gluten, ar trebui sa ofere o structura mai stabila aluatului si sa nu se mai crape.
 

Ioana  acum 8 ani - 9 August 2014 19:10  

Buna,in urma cu ceva vreme am lucrat la o patiserie ungureasca si am reusit sa mai fur cate un secret pe ici pe colo :p baigli in traducere la ei e un cozonac nedospit,deci nu il lasau de fel la dospit si plus de asta lucrau foarte repede cu ingredientele si la temperatura camerei pe considerentul sa nu crape deasupra,sincer nu am facut personal niciodata baigli dar am studiat la mama ca tot asa face si nu crapa :)
 

brita  acum 7 ani - 22 Decembrie 2014 14:17  

am incercat reteta postata de Kamessytta, pt ca cerea mult mai putin unt, 2 oua intregi si - coincidenta, le aveam - 2 albusuri.

a iesit fraged, gustos, nu prea dulce (am injumatatit zaharul, ca de obicei, hihi).
DAR: partea mai groasa a foii ar fi facut treaba, daca nu s-ar fi desfacut intregul cam ca foile unei cepe :(

si cuptorul meu arde deasupra.

una peste alta, sint multumita.
 

Simona Hotea   acum 3 ani - 22 Decembrie 2018 11:35  

Pentru ca, de la postarea ta pe site a acestei retete, eu nu m-am mai despartit de ea, revin acum cu un comentariu referitor la aspectul (crapat pe laterale) cozonaceilor. Am urmat un sfat din comentariile de mai sus si i-am pus in tava lipiti unui de celalalt, ba, mai mult, i-am si intepat deasupra cu o scobitoare. Au iesit foarte frumosi si n-au mai crapat. Am incarcat si o fotografie cu baigli-i mei cu nuca. Mentionez ca am respectat reteta ta, intrucat mi se pare PER-FEC-TA!
Sarbatori frumoase, Ioana, tot ce e mai bun pentru tine! Sarbatori frumoase si vizitatorilor tai.
 

Ioana  acum 3 ani - 22 Decembrie 2018 17:42  

Oh Simona, arata perfecti! ❤
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...