Cubulete de carne cu piure de vinete

Retete garnituri Retete de mancaruri cu carne Retete de Pasti Retete turcesti

Favorita sultanului (Hünkar Beğendi) ;) Nu va ganditi prea departe, e vorba de o mancare: tocanita de miel asezata pe un strat de piure cremos de vinete. Combinatia dintre cele doua este foarte reusita.

Ingrediente

Piure de vinete

3 vinete mici
1 lingura suc de lamaie
50 gr unt
1 lingura cu varf faina alba
250 lapte fierbinte
2-3 linguri parmezan razuit
1 lingurita sare afumata
sare, nucsoara

Cubulete de carne

400 gr pulpa de miel (sau carne de vitel / pui)
1 ceapa mica
2 catei de usturoi
1/2 lingura pasta de rosii
2 lingurite pasta de ardei dulce
1 lingurita rasa oregano
1 priza chimion (cumin)
1/8 lingurita fulgi de chili
1 lingura ulei
sare

Portii: 3-4

  1. Cubuletele de carne: se incinge uleiul si se prajeste carnea de miel taiata cubulete, pana-si schimba culoarea. Se adauga ceapa tocata marunt si se prajeste in continuare pana se inmoaie bine de tot. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
  2. Se adauga pasta de rosii si ardei si se amesteca 1 minut. Se condimenteaza tocanita cu oregano, chili si sare. Se acopera cu 1.5 cani apa (apa doar cat sa acopere bine carnea).
  3. Se fierbe carnea cu capac, la foc mic, intre 45 minute -1 ora. Daca folositi carne de vitel, timpul de fierbere e usor mai mare, poate ajunge pana la 1.5 ore si atunci veti mai adauga putina apa pe parcurs. Cand e fiarta carnea, apa de pe tocanita trebuie sa fi scazut pana arata ca un sosulet consistent. Daca nu e asa, ridicati capacul si fierbeti pana sosul scade.
  4. Piure de vinete. Cat fierbe tocanita, taiati vinetele in doua pe lungime. Crestati-le in romburi cu varful cutitului. Ungeti-le cu ulei deasupra. Se coc la cuptor, la 250C, timp de 20 minute.
  5. Cu o paleta lata se scoate miezul vinetelor, se stropeste cu suc de lamaie si se pune intr-o strecuratoare pentru 15 minute, sa se scurga. Se toaca apoi foarte bine pulpa vinetelor.
  6. Se prepara un sos bechamel din unt, faina si lapte, urmand instructiunile de aici. Se condimenteaza sosul cu sare afumata si nucsoara.
    * daca ati copt vinetele pe gratarul cu jar si au gust natural de afumat, nu mai e nevoie sa folositi sarea afumata
  7. Se adauga in sosul bechamel pulpa vinetelor si parmezanul. Se amesteca pana branza e topita. Daca mai e nevoie, se adauga sare normala.
  8. Se servesc cubuletel de carne cu sos asezate pe pat de piure de vinete si presarate cu patrunjel proaspat.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...