Vinete umplute cu carne

Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Vinete umplute cu carne

Dupa succesul vinetelor umplute cu legume, m-am gandit ca pe frigul asta ar fi potrivita o varianta cu umplutura de carne. Umplutura este aromata cu condimente specifice grecesti, iar desupra am optat pentru acelasi cascaval afumat ca si in cazul celor cu legume.

Ingrediente

3 vinete mici (cca 250 gr fiecare)
100 gr cascaval afumat
putin ulei

Umplutura

500 gr carne tocata (de vita sau mixta vita+porc)
1 ceapa mare
2 foi dafin
1 conserva rosii (de 400 gr)
1/2 lingurita oregano uscat
1/2 lingurita cimbru uscat
1 boaba ienibahar
2 prize scortisoara macinata
2 linguri ulei
1/4 legaturica patrunjel
sare, piper negru

  1. Se aleg vinete mai micute, grele pentru marimea lor, sa nu fie moi cand le presati si sa aiba coaja lucioasa si fara pete/zone stricate. Se spala si se taie in doua pe lungime. Taiati un pic baza vinetelor ca sa aiba stabilitate.
  2. Se cresteaza pulpa in romburi cu varful unui cutit (vezi poza 1), apoi se ung bine cu ulei. Se aseaza intr-o tava cu pulpa in sus si se dau la cuptor, la 250C, pentru 20 minute.
  3. Umplutura: in uleiul incins calim ceapa tocata marunt impreuna cu foile de dafin pana se inmoaie.
  4. Se adauga carnea tocata si se prajeste la foc mediu spre mare, amestecand din cand in cand pana se evapora toata apa pe care o lasa si apoi incepe sa se rumeneasca usor (cca 15 minute).
  5. Se adauga rosiile strivite cu furculita (inclusiv sucul de pe ele), restul condimentelor si se amesteca bine. Cand incepe sa fiarba sosul, dati focul la mediu spre mic, puneti capacul si lasati sa fiarba timp de 45 minute.
    * cand sosul e gata, daca vedeti ca s-a adunat prea multa grasime deasupra (asta e in functie de carnea folosita) o puteti lua cu o lingura.
  6. Vinetele se scot din cuptor si se scobeste pulpa doar din mijloc. Se lasa pulpa de pe margini neatinsa ca sa poata sustine umplutura.
  7. Pulpa vinetelor se toaca bucati mari si se pune in sosul de carne. Se mai lasa la fiert inca cateva minute (2-3). Se gusta sosul de sare si se adauga patrunjelul tocat.
  8. Se umplu vinetele cu sosul de carne. Se presara cu cascaval afumat.
  9. Se dau la cuptor, la 200C pentru cca 10 minute, pana branza e topita.
  10. Se servesc calde.

Vinetele crestate

Vinetele crestate

Umplutura

Umplutura

Vinetel umplute si presarate cu cascaval

Vinetel umplute si presarate cu cascaval

Comentarii (21)

 

Ultimele comentarii

Nicodin  acum 8 ani - 3 August 2014 12:09  

Delicioase !!! Prestat, mancat, lins degete si cratita ! ;)
 

vio  acum 7 ani - 1 Octombrie 2014 11:32  

sunt foarte bune !
eu le pun si un strop de orez iar miezul vinetelor il toc de la inceput si il calesc impreuna cu ceapa , dupa care pun carnea si mirodeniilor!
toate cele bune!
 

Diana  acum 7 ani - 15 Iulie 2015 14:00  

Sunt minunate ! eu pun deasupra felii de rosii si un ardei iute si il dau la cuptor ! am luat reteta de la un bucatar turc ! pofta buna ! si incercati reteta este ffff buna !
 

greshelutza  acum 7 ani - 31 Iulie 2015 05:11  

Draga Ioana,
Mie nu mi-au iesit. Pana in ziua de azi nu inteleg de ce mai toate retetele cu carne tocata imi ies cu carnea nisipoasa/tare. Asta mi se intampla si la sarmale si la mai toate care sunt cu carne tocata. De asemenea, sosul nu s-a legat ci a iesit apos...Nu stiu daca am gatit carnea prea mult sau faptul ca am folosit un amestec cu 90% carne macra si numai 10% grasime... nu stiu de ce. Orice sugestii/ajutor vor fi mult apreciate.
 

Ioana  acum 7 ani - 31 Iulie 2015 08:36  

ti se pare ca nu se sfarma carnea foarte bine in tigaie? ca ramane cumva adunata in bucati prea mari?
iti macini tu carnea sau o cumperi gata macinata?
 

Mira  acum 6 ani - 27 August 2015 20:48  

dar vinetele se lasa asa cu tot cu coaja?
Arata super reteta, o sa o incerc!
 

Ioana  acum 6 ani - 28 August 2015 09:30  

da Mira, lasi coaja. e buna, adica se poate manca. dar daca nu-ti place mananci doar interiorul.
 

magda  acum 6 ani - 1 Decembrie 2015 20:51  

Arata suuuuuper misto. Am sa fac si eu maine numai decat
 

Ioana  acum 4 ani - 1 Octombrie 2017 16:27  

Au iesit excelent! Nu am dat gres nici de aceasta data gatind dupa retetele tale. Multumesc!!!
 

Ioana  acum 4 ani - 2 Octombrie 2017 10:01  

ma bucur, Ioana ;)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...