Salata de vinete cu iaurt

Retete aperitive Retete cu iaurt Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple Retete salate Retete turcesti

Reteta Salata de vinete cu iaurt

Sunt mare amatoare de salata de vinete. De fapt este una dintre mancarurile mele preferate. Imi place cel mai mult simpla, in varianta cu ceapa. De curand insa am descoperit o noua favorita: un fel de tzatziki cu vinete.

Fiindca de obicei eu coc vinetele in cuptor, iar gustul natural de afumat pe care l-ar prinde pe gratar lipseste, am gasit o solutie simpla si naturala pentru a rezolva aceasta problema: adaosul de sarea afumata ;)

Ingrediente

2 vinete mari (cca 1kg)
250 gr iaurt grecesc
1-2 lingurite maioneza cu usturoi
3 linguri suc de lamaie
1 lingurita sare afumata
2 linguri ulei

  1. Vinetele se taie in doua pe lung si se cresteaza romburi deasupra (vezi poza 2). Se unge suprafata crestata cu ulei. Se coc vinetele in cuptor, la 240C pentru aprox 25-30 minute, pana sunt moi si usor rumene deasupra.
  2. Se scoate miezul din vinete folosind o paleta de lemn. Se pune pulpa vinetelor intr-o strecuratoare, se stropeste cu 2 linguri suc de lamaie si se lasa sa se raceasca si sa se scurga. Dupa ce s-au racit, am pus pulpa intr-o farfurie, am acoperit-o cu folie de plastic si am dat-o la frigider, fiindca imi place salata de vinete sa fie rece.
  3. Se toaca pulpa vinetelor. Se adauga sarea afumata si uleiul peste ea si se amesteca bine.
    * daca ati copt vinetele pe gratar, reduceti cantitatea de sare afumata in functie de gustul afumat natural pe care l-au prins vinetele
  4. Se adauga iaurtul si maioneza de usturoi si se amesteca. Se verifica salata de sare si daca e nevoie se mai adauga sare normala (nu afumata). Daca e necesar mai adaugati suc de lamaie (eu am mai pus 1 lingura de suc).
  5. La servire am presarat salata de vinete cu putin piper negru si fulgi de chili si am stropit-o cu putin ulei de masline. Se serveste salata cu lipie sau paine arabeasca.

Sare de mare (fulgi) afumata

Sare de mare (fulgi) afumata

Vinetele crestate si unse cu ulei

Vinetele crestate si unse cu ulei

Vinetele coapte

Vinetele coapte

Pulpa vinetelor la scurs

Pulpa vinetelor la scurs

Pulpa vinetelor tocata

Pulpa vinetelor tocata

Salata de vinete cu iaurt

Salata de vinete cu iaurt

Comentarii (18)

 

Ultimele comentarii

Marcelina Paunescu  acum 10 ani - 16 Iunie 2013 13:11  

trebuie neaparat sa o incerc...imi plac mult vinetele dar, eu chiar nu am de unde sa iau sare afumata:(( (locuiesc in Amsterdam)...voi incerca totusi la mag naturiste. Ieri am facut piept de rata cu prune uscate. A fost un deliciu. Multumesc Ioana!
 

Cathy  acum 10 ani - 16 Iunie 2013 14:17  

Bine ai revenit!
Foarte bine arata aceasta salata. Maine o incerc si eu. Ce rol are zeama de lamaine pusa peste vinete cand se scurg? =P~
 

ofelia  acum 10 ani - 16 Iunie 2013 19:10  

eu pun o lingura de iaurt si in salata de vinete clasica, cea cu ceapa. Iaurtul mai taie din usturimea cepei. :)
 

Ioana  acum 10 ani - 17 Iunie 2013 11:25  

Cathy, cu suc de lamaie ma sigur ca raman vinetele albe, ca nu se oxideaza pana se racesc.
 

florina  acum 10 ani - 27 Iulie 2013 14:25  

arata super, vreau sa o fac dar nu am sare afumata, e la fel de buna si cu sare normal? :)
 

Ioana  acum 10 ani - 27 Iulie 2013 14:30  

da, daca coci vinetele pe gratarul cu jar sa ia miros de fum.
 

laura  acum 10 ani - 25 August 2013 12:57  

Am facut ieri aceasta salata. Imi place. E mai usoara decat cea cu maioneza si are un gust interesant cu usturoi in loc de ceapa.Sigur o mai repet. Multumesc Ioana. Ieri a fost ziua retetelor de pe site-ul tau. Asa ca am gatit de dimineata oua cu sos de rosii, salata de vinete cu iaurt si tarta rasturnata cu prune. Toate au fost bune, simple si delicioase! Esti o draguta si-ti admir talentul.
 

Alina  acum 8 ani - 4 Decembrie 2015 14:06  

Se poate si fara maioneza de usturoi?cu ce as putea sa o inlocuiesc?
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Decembrie 2015 14:57  

cu vreo 1-2 catei de usturoi striviti cu putina sare mare si apoi frecati cu putin ulei pana devine pastos.
prefer maioneza de usturoi fiindca pot doza gustul usturoiului ca sa nu fie prea puternic (intepator).
 

Alina  acum 8 ani - 4 Decembrie 2015 15:52  

Multumesc :* ;)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...