Vinete la gratar

Retete aperitive Retete cu legume Retete de post Retete pentru gratar

Reteta Vinete la gratar

Ce bunatate! Am gasit niste vinete frumoase si proaspete la o bunicutza din piata. Asa draguta a fost, mi-a zis sa ma intorc dupa ce le fac pe gratar sa-i spun cum mi-au iesit.

E greu cu alesul vinetelor mai ales pentru ca trebuie sa le luati in mana ca sa le evaluati si multora din piata nu le convine ca le pipaiti marfa. Insa cei care vand marfa buna nu au problema asta. Deci putina rabdare si veti fi fericitii posesori ai unor vinete care vor deveni "ca untul" (cum zicea bunicutza mea de ieri).

Ingrediente

1 kg vinete mici (6 bucati)
100 ml ulei masline (sau floarea soarelui; pentru uns)
6 frunze mari de busuioc
sare, piper

Dressing

3-4 catei usturoi
120 ml ulei masline
3 linguri suc de lamaie
1/2 lingura otet de vin alb
4 fire patrunjel
1 varf bun lingurita chimion macinat (cumin)

  1. Taiem vinetele felii subtiri de cca 0.5 cm. Eu am folosit razatoarea pentru aceast pas, ca sa iasa feliile la aceeasi grosime. Presaram sare pe ambele parti ale feliilor si le asezam pe servetele de bucatarie. Le acoperim cu alt strat de servetele de bucatarie si le lasam cca 20 minute sa se scurga de apa. Acest pas se face de obicei si pentru a elimina gustul amar al vinetelor, dar daca vinetele sunt bine alese (proaspete) ele nu trebuie sa aiba acel gust!
  2. Cat timp stau vinetele preparam dressingul: Amestecam uleiul cu sucul de lamaie si otetul. Punem usturoiul cu putina sare mare intr-un mojar. Il strivim bine pana devine pasta. Incepem sa adaugam cate o lingura de ulei peste usturoi, amestecand continuu ca la maioneza. Facem acest lucru pana maioneza de usturoi se "leaga" (pana puneti cam jumatate din cantitatea de ulei). Apoi se toarna uleiul mai rapid pentru a obtine un dressing mai lichid. Adaugati patrunjelul tocat fff fin si chimionul.
  3. Ungem feliile de vinete pe ambele parti cu ulei cu gust neutru (de masline sau floarea soarelui) folosind o pensula.
  4. Incingem tigaia grill la foc mare pentru 5 minute. Dam focul aproape la mic si incepem sa prajim vinetele, cate 5 minute pe fiecare parte.
  5. Scoateti feliile de vinete de pe grill folosind un cleste. Fiecare felie fierbinte o treceti rapid (altfel vor absorbi prea mult ulei) prin dressing. Le asezati intr-o farfurie in straturi. Pe fiecare strat presarati putin piper si busuioc taiat fideluta.
  6. Cand sunt gata toate vinetele, lasati-le sa stea la temp. camerei 1 ora. Apoi se pot consuma. Ce ramane se pastreaza la frigider, insa inainte de servire se aduc iar la temp. camerei. Sunt bune simple cu paine proaspata, presarate cu branza feta si o salata de rosii sau in sandwichuri.

Maioneza de usturoi

Maioneza de usturoi

Dressingul

Dressingul

Vinetele pe gratar

Vinetele pe gratar

Vinete la gratar

Vinete la gratar

Trecem vinetele fierbinti prin dressing

Trecem vinetele fierbinti prin dressing

In farfurie cu piper si busuioc

In farfurie cu piper si busuioc

Vinete la gratar

Vinete la gratar

Comentarii (26)

 

Ultimele comentarii

alina  acum 9 ani - 20 August 2012 23:13  

Buna seara, daca nu am tigaie grill si vreau sa le prajesc in ulei tehnica ar fi aprox aceeasi? cu exceptia sosului, pe care l as putea inlocui cu un mujdei de usturoi simplu....apoi vinetele nu trebuie curatate de coaja?...ms
 

Ioana  acum 9 ani - 21 August 2012 10:51  

da, le frigi in ulei si apoi le acoperi cu mujdei.
eu nu le curat de coaja, nu ma deranjeaza.
 

pina perescu  acum 9 ani - 15 Iunie 2013 09:19  

eu muncesc in Israel.
Aici vinetele se coc cam asa;
se inteapa cu furculita ,se ung cu ulei de masline ,se coc.
se scot pe un fund de lemn,de taie ,se scoate miezul si se trece pe alt fund de lemn care este asezat sub primul.
imediat se pune o ulei de masline si sare si se lasa la scurs .
ce am spus aici este vorba de coacerea lor pe un gril cu capac asa ca o oala adnca .
as sugerea sa se scrie si contributia legumelor ptr sanatate.
Vinetele ,regleaza tensiunea arteriala dar sarea trebuie mascata cu plante aromatice .
Multa sanatate si am sa incerc vinete la cuptor asa cum sunt recomandarile pe aici.
o zi buna !
 

Mirela  acum 8 ani - 18 Februarie 2014 16:19  

Cum se aleg vinetele, Ioana? Poate ai mai scris pe undeva, dar nu am citit eu.
 

Ioana  acum 8 ani - 18 Februarie 2014 16:26  

am scris doar pe facebook.
Culoarea sa fie intensa (visinu inchis spre negru, la soiul care se gaseste in RO), sa fie luciose, fara pete si cel mai important: sa fie grele pentru marimea lor si sa nu fie moi daca le apesi.

eu le iau in mana si tot compar cate doua de aceeasi marime pana le simt pe cele mai grele.
de asemenea prefer sa la aleg pe cele de dimensiune mai mica, cu ele am dat gres foarte rar.

cineva imi zicea ca amareala vinetelor apare cand sunt deshidratate (deci in anii secetosi sunt sanse mai mari sa nu fie asa bune vinetele; ele se deshidrateaza si daca sunt tinute prea mult dupa cules). de aceea le caut pe cele grele.
cele mici au seminte mai mici si mai putine de aceea nu ma inghesui la vinetele mari.
 

Mirela  acum 8 ani - 18 Februarie 2014 16:40  

Multumesc mult :) Imi plac foarte mult vinetele, dar mereu le-am nimerit pe cele amare, acum vad de ce.
 

Ioana  acum 8 ani - 18 Februarie 2014 16:48  

Mirela, eu le nimeream pe cele cu multe seminte si asa am inceput sa fiu mai atenta la ele.
bafta la ales!
 

GABRIEL  acum 7 ani - 7 August 2014 16:10  

Si totusi nu vad unde este gratarul in reteta?!
 

Ioana  acum 7 ani - 8 August 2014 09:28  

sub vinete :)
 

Elis  acum 7 ani - 10 Ianuarie 2015 14:48  

Am gatit vinetele dupa aceasta reteta, sotul meu s-a indragostit pur si simplu de gustul lor!! Foarte bune!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...