Vinete cu cascaval in sos de rosii cu migdale

Retete aperitive Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple Retete turcesti

Reteta Vinete cu cascaval in sos de rosii cu migdale

Reteta e inspirata din recenta mea vizita la Istanbul. Era trecuta pe lista cu aperitive calde, dar pentru noi asta a fost o cina. Se poate pregati usor pentru mai multe persoane, caz in care, ca sa nu va mai complicati cu atatea vase individuale, veti folosi un vas termorezistent incapator in care puneti tot sosul peste care distribuiti "turnurile" de vinete. Dintr-o vanata medie va ies felii suficiente pentru 4-5 persoane. Eu oricum aseara am facut pe grill toata vanata si restul feliilor (pe care le-am uns cu putin ulei si le-am pus intr-un bol acoperit cu folie de plastic) le-am folosit azi in sandwichul pentru serviciu.

Ingrediente

6 rondele de vinete (de aproape 1 cm grosime)
100 gr cascaval de capra
2 fire patrunjel
ulei
sare

Sos de rosii cu migdale

500 gr rosii coapte
1 ceapa mica (cca 30 gr)
30 gr migdale (fara coaja)
5 fire patrunjel
2 linguri ulei
1 priza zahar
sare, piper, chili (pul biber)

Portii: 2

  1. Migdalele le acoperiti cu apa rece cu cateva ore inainte de a pregati aceasta reteta (cu o seara inainte sau dimineata e ok).
  2. Se incepe cu prepararea sosului care poate fi pregatit din timp si pastrat la frigider. In uleiul incins se caleste ceapa tocata, doar pana se inmoaie un pic (cca 2 minute). Se adauga migdalele scurse si se mai calesc impreuna 2 minute.
  3. Se adauga rosiile date pe razatoare si se aduce la fierbere. Se adauga zaharul, sare, piper dupa gust si putin chili daca doriti sosul picant (am pus 1/4 lingurita pul biber). Se fierbe sosul la foc iute timp de 5-7 minute, amestecand des mai ales pe final ca sa nu se prinda. 
    * daca multiplicati reteta, timpul de fierbere a sosului va creste si el
  4. Se adauga patrunjelul tocat fin. Sosul se pastreaza pana e nevoie de el.
  5. Rondelele de vinete se presara cu sare pe ambele parti si se lasa la scurs pe servetele timp de 20-30 minute. Se ung apoi cu ulei pe ambele parti si se coc pe tigaia grill (incinsa 5 minute) timp de aprox 5 minute/parte (pana prind urme de gratar).
  6. Cascavalul se da pe razatoare.
  7. Se imparte sosul in doua vase mici termorezistente. Se aseaza in mijloc cate 3 felii de vinete la gratar, stivuite una peste alta si presarate cu cascaval intre ele (deasupra puneti mai mult cascaval).
  8. Se da la cuptor, la 200C pentru 15 minute, pana cascavalul e topit.
  9. Se serveste caldut, presarat cu patrunjel proaspat tocat.

 

Ceapa calita cu migdale

Ceapa calita cu migdale

Sosul de rosii e gata

Sosul de rosii e gata

Vinetele pe grill

Vinetele pe grill

Vasul intra la cuptor

Vasul intra la cuptor

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Cristina  acum 9 ani - 14 August 2014 09:17  

Ieri am luat vinete si voiam sa fac reteta cu carne, dar m-am razgandit, mai ales ca aici e canicula mareee. Deci vom avea o cina delicioasa si usoara. Merci
 

Ioana  acum 9 ani - 14 August 2014 10:15  

sa va povestesc ce am patit eu cu mancarea asta. nu am fost foarte atenta la tot ce scria in meniu si cand am inceput sa mananc am concluzionat ca cei de la restaurant nu au fiert bine fasolea :p migdalele pareau ca o fasole semifiarta, dar fara gustul neplacut care il are fasolea nefiarta ca lumea. abia cand m-a uitat mai cu atentie in farfurie, am constata ca sunt migdale.

de aceea eu am inmuiat migdalele in apa cateva ore si textura este mai potrivita pentru un sos. se spune ca sunt si mai usor de digerat inmuiate in apa.
 

Mary  acum 9 ani - 14 August 2014 18:48  

Delicioase!
Iti multumim mult, Ioana!
 

Ioana  acum 9 ani - 14 August 2014 18:50  

le-ai facut deja??? sunt incantata de succesul acestei retete. a intrat asa repede in meniul vostru :)
 

Olga  acum 9 ani - 14 August 2014 19:24  

Ioana, cred ca o sa sacrific o jumatate de vanata planuita pentru zacusca, si o sa fac reteta asta din ea. Arata asa de bine in pozele tale! Numai ca n-am cascaval si cred ca voi pune branza telemea, ce zici? Nu voi avea aspectul apetisant al cascavalului topit, dar la gust nu voi fi foarte departe, sper.

Si o intrebare off-topic: tu n-ai o reteta de zacusca de peste, nu? Am cautat la tine pe site dar n-am gasit. Ma rog, eu inca nici zacusca obisnuita, de vinete, n-am facut-o (dar urmeaza, sambata), si am fantezii din astea "exotice" gen zacusca de peste :)
 

Ioana  acum 9 ani - 14 August 2014 19:35  

merge si cu telemea. se potriveste cu restul. cascavalul topit are farmecul lui, dar daca va place azi, mai faci o tura dupa ce iei cascaval.

nu auzisem de zacusca de peste pana a scris cineva pe site de ea. si pana acum nu am mancat asa ceva. este o reteta la comentariile de la zacusca, trimisa de cornelia, vezi daca-ti face cu ochiul.
 

Olga  acum 9 ani - 14 August 2014 19:43  

Si eu am fost sceptica, mi se parea o combinatie cam ciudata. Pana am mancat odata la un restaurant de peste in Bucuresti si am constatat ca-mi place foarte mult! Incearc-o daca ai ocazia.

Multumesc, ma duc sa citesc. Iertare pentru off-topic!
 

Ioana  acum 9 ani - 15 August 2014 09:08  

peste cu legume, nu e asa ciudat. sper sa am si eu ocazia sa gust una buna.
 

Silvia  acum 9 ani - 15 August 2014 10:40  

Buna reteta asta de vinete cu migdale si cascaval.Astazi voi pune migdale la inmuiat si maine voi gati.
 

cristina  acum 9 ani - 8 Octombrie 2014 06:36  

a fost excelent!!! super reteta cu vinete
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...