Curry de naut

Bucataria indiana Retete de mancaruri cu legume Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene

Naut in sos picant de rosii si ceapa din nordul Indiei, Punjab. Se numeste Punjabi Chole si este preferatul fratelui meu.

Ingrediente

200 gr naut uscat (sau 500 gr naut fiert)
2 cepe rosii
4 rosii din conserva + 1 lingura suc de pe ele
1 ardei iute rosu (sau dupa gust, in functie de cat de picanta doriti mancarea)
1 lingurita ghimbir razuit pasta
1 lingurita usturoi strivit (cca 7-8 catei)
1 lingura iaurt gras (grecesc 10%)
1 lingurita susan prajit macinat (il macin in masina de cafea)
1/2 lingurita turmeric
1 1/2 lingurita garam masala macinata
1/2 lamaie mica
3 linguri ulei
sare

Condimente intregi

1 foaie dafin
10 boabe piper negru
2 pastai cardamom verde
2 cuisoare
1 bucata de 1 cm baton scortisoara

Portii: 3

  1. Pentru garam masala macinata folositi acest amestec pe care l-am folosit si la Baingan Bharta.
  2. Daca folositi naut uscat, se fierbe dupa instructiunile de aici. Se scurge. Daca nautul vostru este gata fiert, cantariti 500 gr. Se retine apa in care a fiert nautul, veti avea nevoie de ea la preparea sosului. Nautul poate fi fiert cu cateva zile inainte.
  3. Intr-un robot se pune ceapa taiata bucati, rosiile, usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute. Se mixeaza pana aveti o pasta cat mai fina.
  4. Intr-o cratita/tigaie mai larga se incinge uleiul. Se adauga condimentele intregi si se prajesc 1 minut, pana incep sa miroasa frumos.
  5. Se adauga pasta de legume din robot. Se clateste robotul cu putina apa si se toarna peste pasta. Se fierbe sosul cu capac cam 5 minute. Se ridica capacul si se continua fierberea, amestecand des acum, pana sosul scade si arata uscat, apropae ca nu mai are lichid (cca 10 minute).
  6. Se adauga iaurtul, susanul macinat, turmericul si masala macinata. Se adauga sare dupa gust si sucul stors de la 1/2 lamaie mica.
  7. Se stinge totul cu 2 polonice din apa in care a fiert nautul. Se fierbe cu capac 10 minute, pana sosul scade usor si uleiul de aduna pe margine.
  8. Se adauga nautul, se mai completeaza cu putina apa de pe naut, astfel incat sosul sa nu fie foarte gros (am pus 1/2 polonic) si se fierbe cu capac inca 10 minute. Se drege de sare.
  9. E bun cald, decorat cu patrunjel sau coriandru verde, feliii de ceapa si rosii, alaturi de orez basmati sau paine indiana.

Pasta de legume

Pasta prajita

Se adauga aromele, iaurt si apa de pe naut

Se adauga naut

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...