Bharta de vinete

Bucataria indiana Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete ieftine

Reteta Bharta de vinete

Asta voi manca toata saptamana, de trei ori pe zi! Din iarna am incercat sa fac reteta asta si nu mi-a iesit nicicum condimentarea, dar ieri i-am dat de cap.

Baingan Bharta este un curry de legume maruntite din zona Punjab. Ca sa va imaginati cum e, ganditi-va la o zacusca de vinete indiana. Gustul ei special e dat de aceasta garam masala fina si florala care ma duce cu gandul la finetea unui ras el hanout.

Ingrediente

2 vinete (800 gr)
1 ceapa mare (cca 200 gr)
1 ardei iute vede (sau mai multi daca doriti mancare mai picanta)
4 catei ustruoi
30 gr ghimbir
1 rosie bine coapta (cca 150 gr; sau 2 rosii din conserva)
2 lingurite pasta de rosii
1/4 lingurita chimion macinat
1/4 lingurita garam masala (reteta mai jos)
5 linguri ulei

Garam Masala

1.5 lingurite chimion macinat
1.5 lingurite coriandru boabe macinate
1.5 lingurite cardamom verde macinat
1 lingurita piper negru macinat
3/4 lingurita seminte fenicul macinate
1/4 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita cuisoare macinate
1/4 lingurita dafin macinat
1/4 lingurita ghimbir pudra
1/8 lingurita nucsoara macinata

Portii: 2 (fel principal); 4 (aperitiv)

  1. Pentru garam masala, doar se amesteca toate ingredientele intr-un borcanel. Iese mai mult decat aveti nevoie in reteta.
  2. Vinetele se coc in cuptor sau pe plita. Se curata de coaja si se toaca marunt, ca la salata de vinete, fara a le scurge in prealabil de suc.
  3. Cat se fac vinetele faceti urmatorii pasi. In uleiul incins se adauga ceapa tocata marunt si ardeiul iute taiat cubulete. Se presara putina sare. Se caleste totul la foc mic pana ceapa e foarte moale, dar nu o lasati sa se rumeneasca deloc (cca 15 minute).
  4. Se adauga ghimbirul razuit pasta si usturoiul strivit si se mai caleste 2 minute, pana simtiti un miros placut venind din cratita.
  5. Se adauga rosia data pe razatoare, pasta de rosii si chimionul si se soteaza totul 5 minute (pana vedeti ca uleiul se aduna pe marginea cratitei).
  6. Se adauga piureul de vinete si garam masala si se mai fierbe totul 5 minute, amestecand des sa nu se prinda de fund. Se drege de sare.
  7. Se serveste calda sau la temperatura camerei cu paine indiana.

Se caleste ceapa pana se inmoaie

Se caleste ceapa pana se inmoaie

Se caleste rosia si pasta de rosii

Se caleste rosia si pasta de rosii

Se adauga vinetele coapte

Se adauga vinetele coapte

Comentarii (21)

 

Ultimele comentarii

Mihaela  acum 8 ani - 2 August 2015 18:33  

Arata bine, ma gândesc sa o fac si eu azi, dar nu am ghimbir, am în schimb pudra de ghimbir. Crezi ca ar merge sa folosesc pudra sau sa ma abtin si sa cumpar mâine ghimbir proaspat?
 

Mari Ana  acum 8 ani - 3 August 2015 14:49  

Daca ti se face dor de vacanta in fiecare saptamana... asa e... si eu am facut reteta a doua oara. Si am folosit ghimbir pudra (Mihaela) si pot sa iti spun ca nu e acelasi lucru.
 

olga  acum 8 ani - 17 August 2015 09:04  

Senzationala!!!!, dar pot cumva sa o conserv pentru iarna :) ?

Multumesc frumos, Ioana
 

Ioana  acum 8 ani - 17 August 2015 09:55  

asa e Mihaela, e preferabil ghimbirul proaspat.
 

Ioana  acum 8 ani - 19 August 2015 10:24  

olga, sigur merge tinuta la congelator. dar cred ca si in borcane si sterilizate se poate, dar pentru asta trebuie sa verific cu maica-mea timpul de firebere, ea ne pune ghiveci de legume in borcan pentru iarna si stie exact cat trebuie fierte.
 

olga  acum 8 ani - 19 August 2015 11:07  

Multumesc foarte frumos.

Te imbratisez
 

Ioana  acum 8 ani - 24 August 2015 10:37  

Olga, ar veni asa: borcanele (umplute si cu capac) fierte in apa 30 minute si apoi lasate sa se raceasca sub plapuma. sper sa tina, la ghiveciul de legume functioneaza.
 

olga  acum 8 ani - 24 August 2015 11:13  

Multumesc foarte frumos.

Te imbratisez cu drag.
 

alexandra robu  acum 8 ani - 31 August 2015 14:03  

Salut, garam masala se gaseste la magazinul de condimente de pe strada baritiu din cluj. l-am folosit si eu pt curryuri indiene si e f bun si proaspat. se gaseste ambalat si pe la magazinele naturiste, dar e mai putin proaspat decat cel cumparat de la magazinul respectiv. spor la gatit reteta
 

Ioana  acum 8 ani - 31 August 2015 14:04  

alexandra, incearca reteta cu garam masala preparata acasa dupa reteta de mai sus, este foarte light si proaspata fata de garam masala cumparata.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...