Dulceata de prune cu sherry

Retete cu fructe Retete de gem si dulceata

Ce mai intra in Camara mea? O dulceata de prune aromata ca sa ne incalzeasca la iarna.

*Nota: pentru condimentul 5 arome, am folosit varianta cu piper negru si ghimbir

Ingrediente

2 kg prune
250 ml sherry dulce (am folosit Nectar PX Gonzalez Byas)
700 gr zahar
50 gr zahar brun
1/2 lingurita condiment chinezesc "5 arome"
1 lamaie

Portii: 5 borcane de 350 ml

  1. Se desfac prunele in doua si se scot samburii. Se taie apoi bucati nu foarte mici. Se pun intr-o oala larga.
  2. Se adauga restul ingredientelor (inclusiv coaja de la 1/2 lamaie si sucul de la toata lamaia).
  3. Puneti oala pe foc mic, si lasati asa pana se topeste tot zaharul si prunele plutesc in propriul suc. Nu lasati dulceata sa fiarba pana zaharul nu e complet topit. Amestecati de cateva ori in acest timp.
  4. Cand zaharul e complet topit, dati focul la mediu si fierbeti timp de 50-55 minute. Amestecati doar de cateva ori in acest timp. La final dulceata va parea lichida, dar e ok asa.
  5. Puneti dulceata de prune fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
  6. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.

Toate ingredientele in oala

Zaharul e topit

Dulceata fierbe de 35 minute

Dupa 55 minute, dulceata e gata

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...