Dulceata de prune cu sherry
Retete cu fructe Retete de gem si dulceata
Ce mai intra in Camara mea? O dulceata de prune aromata ca sa ne incalzeasca la iarna.
*Nota: pentru condimentul 5 arome, am folosit varianta cu piper negru si ghimbir
Ingrediente
2 kg prune
250 ml sherry dulce (am folosit Nectar PX Gonzalez Byas)
700 gr zahar
50 gr zahar brun
1/2 lingurita condiment chinezesc "5 arome"
1 lamaie
Portii: 5 borcane de 350 ml
- Se desfac prunele in doua si se scot samburii. Se taie apoi bucati nu foarte mici. Se pun intr-o oala larga.
- Se adauga restul ingredientelor (inclusiv coaja de la 1/2 lamaie si sucul de la toata lamaia).
- Puneti oala pe foc mic, si lasati asa pana se topeste tot zaharul si prunele plutesc in propriul suc. Nu lasati dulceata sa fiarba pana zaharul nu e complet topit. Amestecati de cateva ori in acest timp.
- Cand zaharul e complet topit, dati focul la mediu si fierbeti timp de 50-55 minute. Amestecati doar de cateva ori in acest timp. La final dulceata va parea lichida, dar e ok asa.
- Puneti dulceata de prune fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
- Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.
Toate ingredientele in oala
Zaharul e topit
Dulceata fierbe de 35 minute
Dupa 55 minute, dulceata e gata