Dulceata de gutui

Retete desert Retete de gem si dulceata Retete pentru Mic Dejun

Reteta Dulceata de gutui

Bucati de gutui in sirop aromat cu cardamom si boboci de trandafir. E o dulceata cu o culoare splendida, in care am folosit gutuia cu tot cu coaja. Iar daca nu taiati gutuile bucati foarte mici, aceste isi vor pastra forma pana la finalul fierberii. Ca textura si intensitatea aromelor mi s-a parunt ca seamana cu dulceata mea de prune.

Dulceata de gutui e buna pe paine cu unt sau crema de branza (robiolina), cu branza albastra, cu feta, branza Manchego, iaurt natur sau Petit Suisse. In poza mare arata asa cum am servit-o la micul dejun, cu branza Petit Suisse rulata in fistic prajit.

Ingrediente

1.2 kg gutui
650 gr zahar
900 ml apa
1/2 lamaie
10 pastai cardamom verde
3 boboci uscati de trandafir (sau 1 lingurita apa de trandafiri; optional)

Portii: 4 borcane de 400 ml

  1. Se aleg gutui cat mai galbene, cu coaja fara pete sau lovituri si cat mai putin puf. Se spala bine. NU se curata gutuile de coaja. Se taie fiecare gutuie in 6-8 bucati si apoi se curata zona cotorului de la fiecare bucata. Se retin samburii. Fiecare bucata curatata se taie apoi bucati mai mici (cam in 4-5 bucati fiecare felie). Pe masura ce le taiati puneti bucatile in apa (cei 900 ml) in care ati stors sucul de la lamaie.
  2. Puneti oala pe foc (gutuile cu tot cu apa, dar apa sa fie doar cat sa le cuprinda perfect; daca e mai multa, puteti sa scurgeti din ea) si aduceti la fierbere. Dati focul mai mic si fierbeti cam 5 minute, pana incercati o bucata cu furculita si vedeti ca e moale.
  3. Cu o paleta scoateti gutuile din apa si adaugati in loc zaharul. Fierbeti la foc mic doar pana zaharul e topit complet. Amestecati rar, doar daca e cazul.
  4. Adaugati gutuile inapoi in sirop impreuna cu samburii. Aduceti la fierbere, dati la foc mic doar sa bolboroseasca usor pe toata suprafata oalei. Fierbeti asa, fara a fi necesar sa amestecati cam 1.5 ore. In acest timp siropul va deveni portocaliu si un pic mai incet si bucatile de gutuie. Dupa ce expira timpul, siropul trebuie sa aiba o culoare portocalie intensa iar daca aveti termometru, siropul sa ajunga la 103C. Cu 10 minute inainte de a lua oala de pe foc adaugati pastaile de cardamom strivite cu latul cutitului ca sa expuneti semintele si bobocii de trandafir.
    * seminetele de gutuie si aromele (cardamomul, trandafirii) pot fi pune intr-un tifon ca sa le ascoateti mai usor.
  5. Luati oala de pe foc si scoateti aromele.
  6. Turnati dulceata de gutui in borcane sterilizate 20 minute in cuptor la 200C. Stergeti gura borcanului cu servetel umed si infiletati capacele. Puneti borcanele inapoi in cuptor si le lasati 15 minute.
    Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti invartite intr-o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
  7. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.

Boboci de trandafiri

Boboci de trandafiri

Dulceata la fiert

Dulceata la fiert

Dulceata dupa 30 minute de fiert

Dulceata dupa 30 minute de fiert

Dulceata dupa 1 ora

Dulceata dupa 1 ora

Dulceata dupa 1 ora si 20 minute

Dulceata dupa 1 ora si 20 minute

Dulceata e gata

Dulceata e gata

Dulceata de gutui pe iaurt cu fistic si petale de trandafir

Dulceata de gutui pe iaurt cu fistic si petale de trandafir

Comentarii (5)

 

Cori Cj  acum 4 ani - 24 Octombrie 2017 13:05  

=P~ =P~ =P~
 

Simona  acum 4 ani - 28 Octombrie 2017 22:48  

E foarte, foarte buna la gust, dar a iesit ca un compot. Insa am observat ca pelteaua se intareste destul de repede. Asa trebuie sa fie? In rest, e foarte foarte aromata. Si pentru mine cam prea dulce... Multumesc frumos pentru reteta? Noapte buna!
 

Ioana  acum 4 ani - 29 Octombrie 2017 13:17  

Simona, da, cred ca ti-a iesit cum trebuie :) iese mai lichida decat esti obisnuita, dar nu chiar compot. lichidul trebuie sa fie ca un sirop, nu ca un suc.
 

Simona  acum 4 ani - 29 Octombrie 2017 13:38  

Da, sirop a iesit. Foarte, foarte bun!
Esti speciala! Te pup!
 

Lucian Hodoboc  acum 3 ani - 22 Noiembrie 2018 09:43  

Pare intr-adevar delicios. Mi-ati facut o pofta nebuna sa incerc aceasta reteta. :p
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...