Capsuni in sirop cu menta si lime

Retete cu fructe Retete de Muraturi si Conserve

Reteta Capsuni in sirop cu menta si lime

Capsuni intregi conservate in sirop cu aroma fresh. Pentru mai tarziu, ca sa fie puse pe inghetata, pe iaurtul cu granola, pe clatite umplute cu branza cremoasa, pe clatitele de branza, pe tartine cu capsuni.

Initial am vrut sa fac dulceata, dar erau atat de frumoase capsunile incat mi-a parut rau ca le bag in borcan. Apoi mi-a venit ideea sa le pastrez forma si gustul parfumat. Apoi a fost o discutie cu o prietena despre uleiuri esentiale in care a aparut combinatia menta si lime. Si uite asa au aparut aceste borcane.

Ingrediente

2.5 kg capsuni (cantarite dupa curatare si sortare)
1.2 kg zahar
2 fire bogate menta (cam 10 frunze mari pe fir)
1 lime

Portii: 3 borcane de 800 ml si 1 borcan de 300 ml

  1. Se spala capsunile. Se curata capsunile de codita si se scot cele prea moi sau stricate. SE lasa intregi. Se pun intr-o oala incapatoare si cat mai larga si se presara zaharul deasupra. Se acopera cu folie de plastic sau capac si se lasa sa stea pana a doua zi. A doua zi ar trebui ca majoritatea zaharului sa fie topit, capsunile sa fi lasat mult suc.
  2. Se scot capsunile intr-un bol cu o paleta cu gauri. In oala sa ramana doar sucul de pe ele. Puneti oala pe foc si infierbantati la foc mic pana zaharul e complet topit, amestecand pe cat de rar posibil.
  3. Cand zaharul e topit, cresteti focul si aduceti la fierbere. De cand incep sa clocoteasca, fierbeti 15 minute. Focul de acum va fi la mediu spre mic.
  4. Adaugati capsunile in siropul fierbinte impreuna cu sucul de lime si aduceti iar la fierbere (va dura undeva peste 5 minute; se va face multa spuma roz deschis cand incepe sa fiarba si se umfla continutul oalei). Fierbeti dulceata inca 30 minute din acel moment. Catre final spuma roz deschis aproape va disparea si in locul ei se va forma o spuma inchisa, cu bule marunte ca o dantela.
  5. In ultimele 5 minute de fierbere, adaugati coaja rasa de lime si menta.
  6. In acest timp sterilizati borcanele in cuptor la 200C timp de 20 minute.
  7. Folosind un polonic, puneti dulceata in borcanele fierbinti, printr-o palnie speciala daca aveti, astfel nu se vor murdari marginile. Puneti capacele si infiletati.
  8. Asezati borcanele pe capac (cu fundul in sus) timp de 10 minute. Apoi le bagati intr-o plapuma si le lasati pana a doua zi, pana se racesc complet (dunst uscat).

Capsuni in sirop cu menta si lime

Capsuni in sirop cu menta si lime

Comentarii (10)

 

olga  acum 5 ani - 1 Iunie 2018 10:52  

WWWOOOOOWWWWWWW
 

Ioana  acum 5 ani - 1 Iunie 2018 10:54  

:))))
 

Alina  acum 5 ani - 1 Iunie 2018 17:10  

Salut! Imi poti spune de unde ai luat lime ecologice? Mersi mult.
 

Mihai  acum 5 ani - 1 Iunie 2018 18:43  

Sorry dar in aceasta reteta zaharul nu trebuie topit, cel mult dizolvat, pentru ca aici nu dorim sa obtinem caramel.
 

Ioana  acum 5 ani - 2 Iunie 2018 10:11  

Alina, din pacate asta m-am tot intrebat si eu :) nu am folosit lime ecologice, nu am gasit niciodata, doar lamai si portocale. La Mega Image trebuie sa urmarim, ei au un range mai variat de produse organice.
lime-ul l-am pus in apa fierbinte cu bicarbonat 10 minute, apoi l-am spalat bine cu apa calda si apoi l-am frecat bine cu un prosop. asa se mai neutralizeaza din chestiile cu care e tratata coaja.
 

Alina  acum 5 ani - 3 Iunie 2018 09:41  

Mersi mult de raspuns. Zi faina!
 

olga  acum 5 ani - 7 Iunie 2018 22:28  

Tai menta marunt sau las frunze intregi si le scot la final?

Multumesc!
 

Ioana  acum 5 ani - 7 Iunie 2018 22:53  

le-am lasat intregi. la final nu le-am scos, le-am distribuit egal in borcane fiindca imi place sa se simta menta, dar poti gusta dulceata si daca ti se pare ok si nu vrei gust mai intens le poti scoate.
 

olga  acum 5 ani - 7 Iunie 2018 23:00  

Le-am maruntit :) :)
Ador menta si iubesc capsunile. E combinatiaa ideala pentru mine.
A iesit sublim.

Multumesc frumos!!!
 

Olga  acum un an - 18 Iulie 2022 12:13  

Ioana,
Trebuie sa aiba consistenta mai groasa sau mai lejera? :)
Multumesc!!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...