Escalop Zingara

Retete cu ciuperci Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete de Craciun

Reteta Escalop Zingara

Escalop (= felii subtiri de carne) de porc in sos Zingara (= sos pe baza de rosii, imbogatit cu sunca si ciuperci). Se poate prepara si cu felii de vita/vitel (cotlet) si atunci puteti folosi tarhon in loc de patrunjel.

Ingrediente

500 gr pulpa de porc (sau cotlet de porc)
200 gr ciuperci champignon
100 gr sunca (am folosit sunca Praga, usor afumata)
1 ceapa
30 ml vin rosu sec
3 rosii din conserva (+3 linguri suc de pe ele)
1/2 lingurita cimbru uscat
1 foaie dafin
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita boia iute
1/4 legatura patrunjel
1 catel mare de usturoi
2 linguri faina alba
3 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 3-4
Timp de preparare: aproape 2 ore

  1. Pulpa de porc se taie, perpendicular pe fibra, felii de 1 cm. Se bat usor feliile cu ciocanul de snitele. Se trec feliile prin faina si se scutura de exces.
  2. Intr-o tigaie larga se incinge uleiul si se prajeste carnea pe ambele parti, pana se rumeneste usor. Se presara cu piper si putina sare in timp ce o prajiti. Se scoate carnea pe servetele de hartie.
  3. In grasimea ramasa se prajeste sunca taiata fasiute, pana se rumeneste. Se scoate pe servetele de hartie.
  4. In grasimea ramasa se prajesc ciupercile curatate de codite si taiate felii, pana se rumenesc usor. Nu inghesuiti ciupercile in tigaie, daca e necesar prajiti-le in doua ture. Presarati ciupercile cu sare si piper negru in timp ce la prajiti. Se scot ciupercile alaturi de sunca.
  5. In grasimea ramasa (daca nu mai e grasime in tigaie, adaugati 2 linguri de ulei), caliti ceapa tocata foarte marunt, pana se inmoaie.
  6. Se stinge ceapa cu vin si se fierbe pana se evapora, cca 30 secunde.
  7. Se adauga rosiile (si sucul de pe ele) facute piure in blender. Se caleste sosul de rosii inca 2-3 minute, pana scade un pic.
  8. Se adauga boiaua, cimbrul si dafinul. Se amesteca bine. Se pune carnea in tigaie, in sosul de rosii. Se acopera cu 500 ml apa. Se condimenteaza cu sare dupa gust.
  9. Se aduce la fierbere si apoi se fierbe, la foc mediu spre mic, cu capac timp de 1 ora si 10 minute. In acest timp sosul va scadea si la final se va ingrosa un pic. Dupa acest timp, carnea trebuie sa fie foarte bine facuta, sa se rupa usor cu furculita. Daca cumva sosul scade prea repede, picurati putina apa fierbinte.
  10. Se adauga ciupercile si sunca peste carne. Se adauga patrunjelul tocat impreuna cu usturoiul strivit. Se lasa sa mai fiarba 5 minute impreuna.

Carnea usor rumenita

Carnea usor rumenita

Sunca si ciupercile prajite

Sunca si ciupercile prajite

Ceapa stinsa cu vin

Ceapa stinsa cu vin

Sosul de rosii

Sosul de rosii

Adaugam condimentele, carnea si apa

Adaugam condimentele, carnea si apa

Comentarii (34)

 

Ultimele comentarii

Ana-Maria  acum 7 ani - 10 Septembrie 2014 20:15  

Delicios!! Am pornit de la ideea unor spaghete milaneze si am ajuns in final la escalop zingara :)) Singurul ingredient pe care nu l-am folosit a fost vinul, desi putin, am evitat sa pun pentru ca zilele astea trebuie sa nasc si nu se stie, poate ajung la noapte la spital si am ceva alcool in sange :)) In orice caz, e delicios!!
 

Ioana  acum 7 ani - 11 Septembrie 2014 17:08  

la cantitatea asta nu ramane pic de alcool dupa fierbere :)
 

Georgiana  acum 7 ani - 25 Octombrie 2014 16:18  

Helloo fetelor!!Este a doua oara cand gatesc Escalop Zingara si eu sper k sa iasa la fel de gustoasa ca prima data. O mancam de data asta cu mamaliguta si castraveti acri nu mai fac si garnitura. Imediat pregatesc si desertul......Prajitura cu branza dulce. Vedem cum imi iese si Prajitura o sa fac foto si postez. Puss och kram. :)
 

Andreeea  acum 7 ani - 3 Noiembrie 2014 17:22  

O reteta extraordinara,mancarea preferata a sotului meu dintre toate bunatatile,o gatesc des si niciodata nu refuza :) ,multumim!
 

Cocea viorel ionel  acum 6 ani - 15 August 2015 17:48  

Astzi lam gatit si eucred ca o sa fie bun dupa mirosul din bucatarie
 

alina  acum 6 ani - 27 Septembrie 2015 20:24  

Ce buuun mi-a iesiiiitttttt!!!!! Multumim Ioana!!!!
=P~
 

George  acum 6 ani - 27 Aprilie 2016 18:37  

Bv
 

Ana  acum 4 ani - 19 Decembrie 2017 13:51  

Buna, imi spui te rog daca se poate folosi vin alb in loc de cel rosu?
 

Ioana  acum 4 ani - 19 Decembrie 2017 14:06  

vinul rosu se imbina frumos cu sosul de rosii si carnea de porc. dar daca nu numai vin alb ai, atunci pune, oricum e o cantitate mica.
 

Oana  acum 3 ani - 23 Februarie 2019 15:32  

Asa... tocmai am savurat in familie acest fel de mancare, la care am adaugat o garnitura de orez indian. Am primit nota maxima, asa ca ti-o transmit tie, Ioana, la randul meu.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...