Ficat de porc la tigaie cu ceapa marinata

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete ieftine

Greu cu ficatul, mai ales cu cel de porc, dar am reusit. Sotul meu nu il agreeaza asa ca trebuie sa fiu atenta cum il pregatesc, astfel incat gustul specific sa nu fie prea intens. Am mai incercat sa-l conving cu vreo doua retete cu ficat de porc, dar fara succes. De data asta insa ceapa marinata a echilibrat asa bine ficatul fript incat a recunoscut ca e o combinatie mai mult decat reusita. Si l-a mancat!!!! Cu placere! De mine nu va mai zic, imi place orice ficat, in orice forma, doar tare sa nu fie.

Ingrediente

250 gr ficat de porc
1 lingura faina alba
1/8 lingurita piper macinat
1/8 lingurita chimion macinat
1/4 lingurita fulgi de chili (sau dupa gust; am folosit pul biber) 
4 linguri ulei (pentru fript)
lapte
sare grunjoasa

Ceapa marinata

1 ceapa rosie medie
1/2 lingurita sare grunjoasa
3 linguri suc de lamaie
1 lingura ulei de masline
3 fire patrunjel

Portii: 2

  1. Se spala bine ficatul de porc in apa rece pana apa ramane curata pe el. Se taie apoi felii (pe latime) de cca 1 cm grosime. Se acopera feliile cu lapte si se adauga 1/2 lingurita sare grunjoasa. Se amesteca sa se dizolve sarea, apoi se lasa sa stea macar 1 ora, dar daca sta cateva ore nu e o problema.
    * ficatul il pun in lapte pentru a se curata de sange dar si pentru un gust mai delicat; laptele absoarbe mirosurile si gusturile intense datorita grasimii; puteti folosi si apa in loc de lapte, dar aceasta are doar rol de curatare.
  2. Se prepara ceapa intre timp: se curata de coaja si se taie felii sau rondele subtiri. Se presara cu sare, se amesteca si se lasa sa stea 10 minute. Se scurge apa care a lasat-o si se adauga sucul de lamaie. Se lasa sa mai stea 10-15 minute. Se adauga uleiul si patrunjelul tocat.
  3. Se scurge ficatul de lapte si se clateste sub jet de apa rece. Se toarna peste el apa clocotita cat sa-l acopere si se lasa 20 secunde. Se scurge si se clateste sub jet de apa rece.
    * oparesc ficatul pentru ca se curata si mai bine (veti vedea ca apa devine tulbure) si gustul va deveni si mai fin; in plus se mai elimina apa din el si astfel la prajire va fi mai crocant la exterior
  4. Se absorb feliile de ficat cu servetele de hartie, ca sa se usuce bine.
  5. Se amesteca faina cu piper, chimion si chili. Se trec feliile de ficat prin faina si se scutura excesul.
  6. Se incinge uleiul intr-o tigaie larga (am folosit oala de fonta emailata, ea imi rumeneste cel mai frumos carnea). Se aseaza feliile de ficat in tigaie, lasand un pic de distanta intre ele (daca e necesar le prajiti in ture).
  7. Se prajesc feliile cate 1.5 minute pe fiecare parte (vor fi mediu facute). Se scot pe servetele sa se absoarba de grasime.
  8. Se aseaza ficatul in vasul de servire si se presara deasupra ceapa marinata. Alaturi asezati felii de paine usor prajite unse cu pate de linte verde si felii de lamaie.

Ficatul in lapte cu sare

Ficatul oparit

Ficatul trecut prin faina condimentata

Prajim pe prima parte...

... si apoi pe a doua

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...