Pate din ficat de pui

Retete aperitive Retete cu carne de pui Retete de Pasti Retete ieftine

Reteta Pate din ficat de pui

De impartit cu prietenii! Si nu doar pateul ci si reteta. E geniala, un gust deosebit obtinut din ingrediente simple.

Cel mai fin pate de pui pe care l-am incercat pana acum. E ca un mousse, cu o textura chiar mai fina decat cel din comert. Iar culoarea este perfecta, un roz apetisant. Ce mai este special la acest pate, este gustul clar de foie gras, desi contine doar ficatei de pui... mult mai ieftini decat foie gras. Pe buna dreptate Michel Richard (cel care a publicat reteta) i-a si spus "faux gras". Eu i-am dat 70% procent de asemanare cu foie gras, dar Radu a fost mai generos si i-a dat 90%.

Ingrediente

450 gr ficatei de pui
1 ceapa medie
1 catel de usturoi 
225 gr unt
125 ml smantana pentru frisca (35% grasime)
1 lingurita sare de mare
1/2 lingurita piper
1 varf lingurita nucsoara macinata
lapte (pentru ficatei)

  1. Ficateii se spala bine in apa rece pana apa ramane curata pe ei. Se acopera cu lapte si se lasa intre 30 minute si o ora sa se scurga de sange si sa dispara mirosurile specifice. Verificati ficateii sa nu aiba pete inchise la culoare. Daca au, taiati acele zone.
  2. Se topesc 2 linguri de unt si sa caleste in el ceapa tocata fin cam 5-7 minute, pana se inmoaie bine. Cand am topit untul l-am lasat cateva secunde sa se faca maro pe margini pentru a primi acea aroma de nuca specifica foie gras.
  3. Se adauga smantana si usturoiul strivit si se fierbe 5 minute la foc mic, pana ceapa e super moale.
  4. Se trage craticioara de pe foc si se adauga sarea, piperul si nucsoara. Se amesteca sa se dizolve.
  5. Se adauga in transe untul taiat bucatele si se amesteca pana se dizolva. Daca la un moment dat e prea rece compozitia si untul nu se topeste, mai puneti craticioara pe foc mic.
  6. Se scurg bine ficateii. Se pun intr-un blender impreuna cu compozitia din craticioara. Se mixeaza lung pana se obtine o pasta foarte fina. Cu cat mai fina cu atat mai bine.
  7. Puneti pe un vas o sita fina (am folosit sita cu care cern faina, era cea mai deasa) si turnati pe ea portii din pasta de ficat. Cu o paleta de patiserie frecati pasta de sita sa treaca cat mai mult prin ea. Repetati pana ati trecut toata pasta prin sita. Daca faceti acest pas, pateul va iesi super fin, ca un mousse. Va vor ramane cam 2 linguri de solide pe sita care se arunca.
  8. Turnati pasta obtinuta in 4 forme de ceramica de 150-250 ml. Asezati formele intr-o tava. Acoperiti vasele cu folie de aluminiu. Turnati apa fierbinte in tava, cat sa ajunga pana la mijlocul vaselor.
  9. Coaceti pateul in cuptor, la 150C timp de 30 minute. La final, pe margine pateul trebuie sa arate maroniu, copt insa in centru e inca roz.
  10. Scoateti formele din cuptor si din tava, ridicati folia si lasati-le sa se racoreasca (maxim 1 ora). Turnati unt sau untura de gasca topita peste pate, ca sa nu se oxideze. Turnati doar un strat fin de grasime.
  11. Acoperiti vasele cu capac sau folie. Dati pateul la frigider minim 3 ore, dar peste noapte este ideal, se va fixa mai bine si gusturile se vor amesteca.
  12. Pateul rezista la frigider 5 zile. Dupa ce ati spart stratul de grasime, cand il puneti iar la frigider, asezati o folie de plastic care sa vina in contact cu zona deschisa, ca sa minimizati oxidarea. Se serveste cu paine proaspata sau prajita, cu castraveciori murati, ridichi sau ceapa verde.

Ceapa calita in unt

Ceapa calita in unt

Adaugam smantana si fierbem

Adaugam smantana si fierbem

Adaugam untul

Adaugam untul

Ficateii mixati

Ficateii mixati

Trecem pasta de ficat prin sita fina...

Trecem pasta de ficat prin sita fina...

...pana arata asa

...pana arata asa

Pasta de ficat prin sita

Pasta de ficat prin sita

Pasta de ficat in forme

Pasta de ficat in forme

Pate copt pe abur

Pate copt pe abur

Comentarii (70)

 

Ultimele comentarii

Iulia  acum 5 ani - 2 Martie 2017 15:31  

Cand era crud era ok, dupa ce l-am scos din cuptor dupa 30 min pe margine era verde dar inauntru era crud.. se vedea sange, nu am folosit alte vase, poate nu a fost foarte bine ficatul?
 

Ioana  acum 5 ani - 2 Martie 2017 17:43  

culoarea da, e posibil sa fi fost de la ficat. dar faptul ca nu s-a copt in interior desi prima data ti-a iesit ok... e ciudat. sigur nu ai pus pe alta temperatura, din greseala?
 

Gelu  acum 5 ani - 27 Iulie 2017 15:19  

Reteta deosebita,am facut de vreo 7-8 ori pana acum, si nici nu mai imi trebuie alta!
Multumesc!
 

Aura  acum 4 ani - 30 Decembrie 2017 23:04  

Ioana, de ce pui apa in tava? Care este ideea? Si daca faci in forma de chec din aluminiu/ email mai pui apa in jurul tavii?
 

Vizitator  acum 3 ani - 17 Ianuarie 2019 23:45  

Buna,
Am incercat pt prima data reteta, maine il voi gusta. Doar o intrebare am, partea de deasupra a iesit toata de un cafeniu pal, ca la margini in pozele tale, nu am mijlocul roz ????? Din ce cauza ar putea fi? Am folosit vase de ceramica, temperatura corecta si apa am pus.
 

Ioana  acum 3 ani - 18 Ianuarie 2019 10:12  

Mihaela, probabil e o mica diferenta de temperatura, putin mai mare si s-a copt mai tare. sau vasele tale au fost mai mici. dar dedesubt o sa fie tot roz si e ok. te rog sa-mi confirmi dupa ce il gusti azi.
 

Andrei  acum 3 ani - 25 Ianuarie 2019 22:45  

L-am facut pentru prima oara azi, si verdictul e ca sigur o sa-l mai fac. Textura e usoara si fina chiar daca nu am strecurat pasta inainte sa o gatesc (nu am avut sita suficient de fina).

In plus, l-am condimentat cu un amestec de mirodenii pentru gyros (si anume: boia, scortisoara, usturoi praf, oregano, chimion si seminte de coriandru), sare, piper si un pic de ras el hanout - amestecate in tigaie dupa ce am calit ceapa si usturoiul, imediat inainte sa pun smantana. Da o aroma geniala, recomand cu caldura combinatia.

Iar ca "dop" am folosit ulei de masline infuzat cu chilli, pentru ca am uitat sa las niste unt deoparte pentru asta.

Overall, asta e o reteta de pus la favorite. Data viitoare l-as face cu herbes de provence.
 

Claudia  acum 3 ani - 12 Martie 2019 11:46  

Buna,
L-am facut si este foarte bun. Nelamurirea mea este smantana. Eu am folosit ce aveam prin casa, adica smantana de gatit 32%. As vrea sa fac exact ca in reteta, dar nu inteleg cum sa pun smantana de frisca. Adica iau dinaceea di lapre neindulcita sau mege si vegetala?

Multumesc,
 

Ioana  acum 3 ani - 12 Martie 2019 13:08  

cea din lapte neindulcita. dar si ce ai folosit tu e foarte bun, are doar cu 3 % mai putina grasime. cea de frisca are peste 35%.
 

Ali  acum 3 luni - 13 Septembrie 2022 19:25  

Cea mai buna reteta, o fac deseori, tuturor din familie le place.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...