Gem de capsuni si coacaze rosii

Retete cu fructe Retete de gem si dulceata

Nu v-am trecut cu vederea pe cei care mi-ati scris ca apreciati gemurile in combinatii mai deosebite. Asa ca surpriza, surpriza pe final de sezon de capsuni! Am adaugat strugurasi clasicului gem de capsuni. Ei aduc un plus de acrisor dar si pectina (gemul se va lega mai repede).

Ingrediente

650 gr capsuni (cantariti dupa ce le-ati ales si curatat)
650 gr coacaze rosii (cantariti ciorchini)
500 gr zahar
1/2 lamaie

  1. Capsunile se aleg si se curata de codite. Eu le-am lasat intregi fiind micute, dar cele mari se pot taia in doua. Se spala bine.
  2. Coacazea se curata de codite astfel: se iau cate 2-3 ciorchini in mana si se trec coditele printre dintii unei furculite. Se trage furculita in jos, deasupra unei bol. Bobitele vor cadea in bol si in mana va vor ramane doar coditele (vezi pozele 1 si 2). Se spala coacazea.
    Treceti coacazea curatata prin masina de rosii pentru a separa sucul de seminte. Eu am retinut cateva linguri bune de coacaze intreaga, pentru a da textura gemului.
    Daca nu aveti masina de rosii, puneti apa pe fundul unei oale, adaugati coacazea (in acest caz nu trebuie curatata de codite) si fierbeti cu capac cam 5 minute, pana bobitele se inmoaie. Se strivesc apoi intr-un robot si se trec printr-o sita.
  3. Puneti intr-un bol toate fructele si sucul de pe ele, impreuna cu zaharul . Amestecati usor si lasati peste noapte la frigider.
  4. Spalati 2 borcane de 300 ml, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
    * incercati sa coordonati fiertul gemului cu sterilizarea borcanelor, fiindca e important ca gemul sa fie pus in borcanele fierbinti scoase direct din cuptor
  5. A doua zi puneti continutul bolului intr-o oala larga (30 cm; cu cat e mai larga oala, cu atat fierbe mai repede gemul).
  6. Fierbeti la foc mic pana se topeste tot zaharul. Nu amestecati. Veti vedea spuma roz pe toata suprafata si atunci veti stii ca zaharul e topit. Verificati si trecand cu o lingura pe fundul oalei ca sa fiti siguri.
  7. In acel moment puteti creste intensitatea focului, astfel incat gemul sa fiarba vizibil. Fierbeti asa timp de 30 minute. Veti vedea ca e destul d emult lichid in oala, deci gemul poate fierbe mai puternic fara probleme, nu se va arde sau lipi de oala. Totusi, fiti atenti sa nu fiarba atat de tare incat sa se umfle si sa va iasa din oala. Gemul face spuma roz deasupra la inceput, daca e multa adunati-o cu o lingura.
  8. In ultimele 5 minute de fierbere, adaugati sucul de la 1/2 lamaie.
    * la final faceti si testul cu farfuria in congelator ca sa fiti absolut siguri ca e legat gemul: puneti o farfurioara din timp in congelator; dupa 30 minute de fierbere, picurati putin gem pe farfurioara si dati-o la congelator cateva minute (in acest timp dati focul sub gem la mic); daca inclinand farfurioara gemul nu curge, e gata
  9. Puneti dulceata de capsuni fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Atentie, gemul fierbinte e destul de lichid, nu va panicati, asa e ok, se va gelifia in borcane dupa racire... doar ati facut testul cu farfurioara ;) Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac). Lasati sa stea asa vreo 20 minute. Gemul are bucati de fructe intregi, care au tendinta sa se ridice la suprafata cat timp e fierbinte. Daca racoriti borcanele cu fundul in sus, fructele se vor "ridica la fund". Astfel, cand veti intoarce borcanele, veti avea toate fructele pe fundul borcanului, acoperite complet de gemul gelifiat. In acest fel nu veti avea probleme la pastrare. Acoperiti borcanele inca fierbinti cu o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
  10. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.

Trecem dintii furculitei printre codite

Tragem in jos...

Se trece coacazea prin masina de rosii

Fructele cu zahar se lasa la frigider

Se pun la fiert

Zaharul e topit, se poate creste intensitatea focului

Gemul mai are 5 minute de fiert

Testul cu farfurioara

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...