Gem de sfecla rosie si mere

Retete de gem si dulceata Retete cu legume

Reteta Gem de sfecla rosie si mere

Gem de toamna, surprinzator si rafinat. E bun pe paine cu unt, dar si cu branza de capra sau branza cremoasa (ex. Brie, Taleggio). Si daca mai socotiti si culoarea absolut fermecatoare, aveti toate motivele sa-l incercati.

Reteta e primita de la mama mea, ea il face in varianta data pe razatoare.

Ingrediente

1 sfecla rosie medie (cca 350 gr)
3 mere (cca 300 gr; folositi un soi aromat si zemos)
1 lamaie mica
250 gr zahar

Portii: 1 borcan de 450 ml

  1. Sfecla se curata de coaja si se taie bucati. Merele se curata si ele de coaja si cotoare si se taie in doua. Se rade coaja lamaii si apoi se curata lamaia de coaja. Se scoate miezul si se curata de samburi.
    * vezi aici cum se scoate miezul citricelor
  2. Sfecla se pune in robot si se mixeaza pana se marunteste bine de tot. Se adauga merele si se mixeaza pana se maruntesc si ele. Daca nu aveti robot dati merele si sfecla pe razatoare.
  3. Puneti sfecla si merele intr-o oala impreuna cu pulpa lamaii, zaharul si 1/4 cana de apa. Fierbeti la foc mic pana se topeste zaharul complet. Amestecati mai des in acest timp.
  4. Continuati sa fierbeti la foc mediu spre mic timp de 25 minute. Amestecati din cand in cand (aveti grija ca gemul stropeste cand fierbe, asa ca e bine sa asezati oala pe un ochi mai departa de perete sau sa folositi o sita anti-stropire, de protectie).
  5. Acum daca doritit gemul foarte fin, il puteti mixa in blender (sau cu blenderul vertical). Acest pas nu este obligatoriu, gemul este bun si daca are textura.
  6. Adaugati coaja rasa de lamaie si mai fierbeti 1 minut.
  7. Turnati gemul intr-un borcan si pastrati la frigider. Rezista 2 saptamani.

Sfecla rosie cu merele si lamaia

Sfecla rosie cu merele si lamaia

Adaugam zahar si apa

Adaugam zahar si apa

Gemul fierbe

Gemul fierbe

Comentarii (3)

 

Corina  acum 10 ani - 18 Noiembrie 2013 20:42  

Un gust absolut minunat si foarte simplu de facut! Cred ca daca borcanele ar fi fierte la bain marie ar rezista mai mult. Data viitoare voi incerca aceasta varianta de conservare!
 

weekend04  acum 10 ani - 19 Ianuarie 2014 11:24  

Pasteurizarea conservelor se executa in urmatorul mod, atunci cind posedati un cuptor modern electric cu reglaj de temperatura/timp-(este excelent si un cuptor electric turcesc de 150 ron):
1-se spala bine borcanele si capacele si se scurg cu gura in jos, eventual pe un prosop sau hartie absorbanta.
2-Se aranjeaza cu grija cu fata in sus pe tava de la cuptor (eventual imperecheate borcan/capac in cazul in care aveti capace de modele diferite).
3-Se sterilizeaza borcanele si capacele la 140-150 grade timp de 30-40 minute.
-rolul esential in pastrarea in timp il are capacul, de aceea utilizati capace noi sau cu garnitura siliconica intacta , fara urme de zgarieturi, rugina sau degradari, acestea fiind sursa sigura de infestare, mucegaire sau distrugere a continutului conservei. Daca aveti dubii mai bine cumparati capace noi.
4-dupa sterilizarea borcanelor si capacelor (obligatoriu amandoua) sincronizat cu terminarea fiertului conservei si fara a lasa timp de racire nici borcanelor si nici conservei, (moment in care, daca scade temperatura sub 50 de grade, bacteriile se dezvolta libere)...preparatul se toarna in borcane lasind un spatiu de 5-10 mm intre nivelul compozitiei si capac. Acasta distanta este esentiala in conservare: daca este prea mare exista riscul dezvoltarii in timp de bacterii, daca este prea mica nu se creaza cum trebuie diferenta de presiune ce ajuta la ermetizarea capacului.
-se sterge cu un servetel gura borcanului si se pune imediat capacul strangandu-se fortat.
-se spala borcanele pe exterior cu apa calda (ca sa nu le spargeti din soc termic) sau se sterg cu o cirpa umeda.
-Lucrati cu manusi antitermice sa nu va accidentati...
5-Se aseaza cu grija si ordonat borcanele pe tava cuptorului, fara sa se atinga intre ele si se lasa la cuptor la temperatura de 15o grade Celsius timp de 45 minute
Se verifica borcanele daca nu cumva capacul nu este etans si continutul da pe afara in timpul sterilizarii. Se restring sau se inlocuiesc capacele defecte cu unele sterilizate pastrate in rezerva.
-in cuptor, in timpul pasteurizarii capacele se bombeaza datorita dilatarii normale la temperatura a continutului.
6-Lasam sa se raceasca lent in mod natural, fie in cuptor, fie sub o patura groasa intr-un loc ferit.In acest timp capacele devin concave odata cu racira pina la temperatura camerei. Se creaza astfel o diferenta de presiune intre interiorul si exteriorul borcanului ce preseaza capacul pe gura borcanului, contribuind la ermetizarea si deci pastrarea continutului timp cat mai indelungat.
Se verifica dupa racirea completa daca borcanele au capacul inchis ermetic si concav (bombat spre interiorul conservei).In caz contrar se dau deoparte si se baga la frigider consumindu-se in max o saptamina sau se recapacesc si se repeta sterilizarea daca sunt prea multe...nu prea e recomandat da ..fie

7-Se eticheteaza si se dateaza borcanele,Se pastreaza la loc intunecos, departe de raze solare, eventual cu o temperatura mai scazuta si ferite de umiditate excesiva (camara, debara, beci, etc)
-Rata de stricare borcane (in cinci ani de teste) in caz ca se respecta procedura=0%
-Timp de pastrare fara absolut nici un conservant mai mare de un an...imi pare rau dar mai mult de martie la mine nu a rezistat nici o conserva din cauze ...gurmande asa ca nu pot sa precizez...
VA UREZ SUCCES !
 

Ioana  acum 10 ani - 20 Ianuarie 2014 09:35  

weekend04, multumim pentru timpul acordat si pentru informatiile detaliate! sunt de mare folos.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...