Gem de rubarba

Retete de gem si dulceata

Reteta Gem de rubarba

Un gem acrisor, foarte bun, as fi vrut sa-l fac in combinatie cu capsuni dar duminica m-am trezit ca toate capsunile din frigider cumparate special pentru gem "disparusera" si mi-a fost tare lene sa fug pana la piata dupa altele... nu stiu cum a fost la voi duminica, dar aici la Cluj era innorat si ploua marunt parca era toamna... dar pana la urma s-a dovedit o zi numai buna de facut gem :)

Eu am preparat gemul in masina de paine care are si un program de dulceturi si gemuri, dar se poate face si pe aragaz, la foc mediu, amestecand des pana se leaga (intre 30 - 50 minute)

Cand utilizati rubarba sa aveti grija sa indepartati toate frunzele deoarece sunt otravitoare!

Ingrediente

500 gr rubarba
300 gr zahar (am folosit 200 gr zahar brun si 100 gr zahar alb, dar nu e obligatoriu, puneti de care aveti)
miezul de la 1/2 pastaie vanilie

  1. Rubarba se curata de partile atoase si frunze si se taie bucatele de 2 cm.
  2. Se pun toate ingredientele in masina de paine care se seteaza apoi pe programul de gem (programul 8 in cazul meu, e masina Moulinex). Programul dureaza 50 minute.
  3. Mi-au iesit aprox. 700 gr gem. Se pastreaza in frigider in borcane curate si rezista cca 1 luna. Daca vreti sa-l pastrati mai mult trebuie sa-l puneti in congelator.

Ingredientele in masina de paine

Ingredientele in masina de paine

Comentarii (35)

 

Ultimele comentarii

Dana  acum 9 ani - 28 Martie 2015 21:35  

Ai vreun secret pentru a scapa de partea fibroasa a rubarbei? Cred ca in istructiunile tale recomanzi aparatul de curatat cartofi, dar mie mi se pare ca oricat as insista cu acel aparat tot sunt fibre..am incercat si cu un cutit sa fac o coaja subtire, dar tot mi se pare ca mai raman...Sau este in regula daca ramane putin, pentru ca dispare la fiert?
 

Ioana  acum 9 ani - 29 Martie 2015 11:20  

da, Dana, se curata doar fibrele groase, cele pe care le simti si cand tai rubarba cu cutitul. restul fibrelor se vor inmuia la fiert si nu se vor mai simti.
de obicei rubarba din piata e mai fibroasa decat cea din supermarket care e crescuta controlat si probabil din seminte modificate/selectionate... nu stiu exact cum e crescuta, dar e cert ca e mai rosie si mai putin fibroasa decat ce gasesti la piata.
 

tatiana popescu  acum 8 ani - 9 Mai 2015 18:37  

Ioana poti sa-mi spui cum sa fac dulceata de rubarba fara a folosi o masina de piine? Nu am acest accesoriu. Merci! Tatiana
 

Ioana  acum 8 ani - 11 Mai 2015 10:49  

la fel, doar ca-l fierbi la foc mic si amesteci din cand in cand in el.
 

tatiana popescu  acum 8 ani - 11 Mai 2015 17:29  

.
 

Gelu  acum 8 ani - 22 Mai 2015 15:24  

Cine doreste sa planteze, la toamna, revent (rubarba) sau, acum, pentru dulceata, gem, suc... petiol-uri, sa ma contacteze (e-mail sau la tel. 0744227878).
 

olga  acum 8 ani - 7 Iunie 2015 09:19  

Ioana, daca pun capsuni cum vroiai si tu ( ma gandesc ca e o combinatie interesanta) cand ii adaug si in ce cantitate ?
Multumesc frumos.
 

Ioana  acum 8 ani - 7 Iunie 2015 13:05  

nu foarte multe capsuni. la 250 gr rubarba eu aleg 5 capsuni. asa gustul de capsuni nu-l acopera total pe cel de rubarba. dar daca vrei sa se simta mai tare capsunile poti pune mai multe. se adauga deodata cu rubarba la fiert.
 

Corina  acum un an - 12 Mai 2022 12:11  

Pentru siguranta la sfarsit fierbe borcanele la baie de aburi. Cand faci gem din fructe zemoase, fierbe intai fructele pana scade zeama, adaugi zaharul si lasi inca 15 min. de cand incepe sa fiarba din nou. Pentru dulceata iti recomand sa nu faci o cant.prea mare, max. 2 kg fructe odata. Daca ai multa zeama, strecoara fructele si fierbe zeama la foc mic si apoi adauga fructele. Daca o fierbi in 2 zile la rand, dulceata se leaga mai bine.
 

Ioana  acum un an - 12 Mai 2022 14:29  

Si eu prefer in ultimii ani sa fac dulceata din cantitati mai mici de fructe, am observat ca iese mai bine, parca e mai usor de controlat consistenta. La fel, daca scot fructele dupa ce lasa suc si fierb siropul, acestea isi pastreaza mai bine forma, culoarea si aroma (la cea de caise, afine...).

Ce nu am incercat e sa adaug zaharul catre final la cele zemoase... e vreo diferenta? ajuta sa nu se caramelizeze siropul sau asa poti controla mai bine cat zahar adaugi (sa nu iasa prea dulce daca fructele sunt mai dulci intr-un an)?
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...