Gem de capsuni cu banane

Retete cu fructe Retete de gem si dulceata

Reteta Gem de capsuni cu banane

Aseara am fost mai tare decat Bahmuteanca, fiindca eu am "cantat" la trei tigai ;) A fost seara de fiert gem si dulceata de capsuni. Am fiert o portie de dulceata de capsuni cu piper, inca una cu trandafiri (reteta de aici fara Cointreau, piper si sare; in schimb la final, cand dulceata era legata, am adaugat 2 lingurite apa de trandafiri) si o portie mica de gem de capsuni cu banane, deliciul copiilor.

Ingrediente

800 gr capsuni (cantarite dupa ce le-am ales si curatat de codite)
3 banane (aprox 400 gr)
2 linguri suc de lamaie
350 gr zahar

Portii: 1 borcan de 600 ml

  1. Se spala bine capsunile si se presara cu zahar. Se acopera vasul cu folie de plastic si se lasa sa stea 12 ore. Dupa acest timp, capsunile vor fi acoperite cu suc.
  2. Introducet 1-2 farfurioare la congelator.
  3. Se strecoara sucul de pe capsuni si se pun la fiert intr-o oala larga. Se fierbe siropul timp de 10 minute, din momentul in care ajunge la fierbere.
  4. Se strivesc capsunile impreuna cu bananele (puteti folosi robotul). Se toarna piureul de fructe in sirop impreuna cu sucul de lamaie si se mai fierbe la foc mediu inca 15 minute. Amestecati des, mai ales pe final cand gemul scade. Pe final dati si focul la mic ca sa nu se prinda gemul pe fundul tigaii.
  5. Spalati 1 borcan de 600 ml, il uscati si il bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
  6. Cand gemul pare legat (dupa cele 15 minute de fiert), dati focul la mic. Luati putin gem de caspuni, puneti-l pe o farfurioara de la congelator si lasati un minut in congelator. Daca se "leaga" gemul (cand tineti farfurioara inclinata gemul nu curge), atunci e gata. Daca nu, dati iar focul mai mare si mai fierbeti 5 minute. Repetati testul cu farfurioara pana cand gemul e "legat".
    * cel mai simplu se verifica cu un termometru cand e gata gemul: cand ajunge la 103C il luati de pe foc.
  7. Puneti gemul de capsuni fierbinte in borcanul sterilizat, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacul. Intoarceti borcanul cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanul inca fierbinte sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
  8. Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.

Comentarii (14)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 4 Septembrie 2013 09:17  

miha, ai observat bine, gemul se face mai repede din cauza continutului ridicat de pectina din banane.
 

geanina  acum 8 ani - 23 Septembrie 2013 13:30  

buna fetelor as vrea sa va intreb o intrebare care stie sa faca acest gem ...kand pun capsuniile cu zahar ptr 12 ore trebuie sa pun in accelasi tmp si bananele?as dori s incerc acest gem sal fac. va multumes
 

Ioana  acum 8 ani - 23 Septembrie 2013 13:38  

nu
 

mihaela  acum 8 ani - 29 Martie 2014 13:09  

:) e una dintre putinele retete de gem cu capsuni in care nu se pune mult zahar!!!!!!!!!!!!!! ;) si azi o incerc!!!!!!!!!!!!!as vrea sa stiu daca nu pun mult zahar este riscul sa se strice!? :)
 

Baiadera  acum 8 ani - 29 Mai 2014 09:12  

Azi am avut prima recolta mai 'serioasa'de capsuni din propria gradinuta am cautat ceva mai (cu figuri ) cum spune sotul si ma-m impiedicat... de reteta ta. Am mai facut anul trecut dulceata de capsuni cu ciocolata alba- un deliciu dar dar cu banane este Bestiala multumesc ca ai impartasit-o si cu altii.

=P~
 

Gabriela  acum 7 ani - 3 Iunie 2015 15:23  

Buna! Anul trecut am facut mai multe feluri de dulceturi, dar doar la gemul de caise am sterilizat bocanele in cuptor inainte de a le umple. Toate dulceturile au tinut pana acum (inca mai am cateva borcane) chiar daca au fost sterilizate sau nu borcanele inainte. Problema mea a fost ca dulceata de caise a prins un gust cam urat de la borcanele sterilizate, un gust mai metalic, nu stiu exact cum sa il descriu. Am facut eu ceva gresit? Dulceata am pus-o dupa ce s-au racit borcanele.
Mersi frumos
 

Ioana  acum 7 ani - 3 Iunie 2015 15:46  

ai facut gemul in alta oala decata restul? de aluminiu sau de fonta nesmaltuita? sau capacele au venit cumva in contact cu gemul?
 

Gabriela  acum 7 ani - 4 Iunie 2015 09:07  

Nu, am facut in aceeasi oala si nici capacele nu s-au atins de gem. Cred ca prin sterilizare borcanele prind un miros.
 

Ioana  acum 7 ani - 4 Iunie 2015 09:08  

eu le sterilizez la cuptor tot timpul si nu am patit asa ceva.
 

Valentina P  acum 5 ani - 24 Mai 2017 16:30  

Super bun gemul. Asemanator cu cel cu gelfix, numai ca fara gelfix :) Culoarea e minunata. Gustul... mmm. Fac reteta de 3 ani deja. Era datoria mea sa o laud!! Eu il mai folosesc sa fac iaurt cu fructe, indulcesc cerealele cu o lingurita, cand bebe face mofturi.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...