Gutui in sirop

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe, Retete turcesti

 

Gutui in sirop
Pinterest

Gutui insiropatein stil turcesc. Se topesc in gura, sunt intens aromate, dar cel mai mult imi place culoarea.

Daca va ramane sirop sau bucati de gutuie le puteti mixa cu iaurt grecesc.

Ingrediente
Gutui in sirop

2 gutui mari (aprox. 800-900 gr)
250 gr zahar
2-3 cuisoare
1 baton mic de scortisoara
1/2 lamaie
fistic sau nuca macinata (pentru decorat)

Spuma de iaurt cu branza de capra

100 gr iaurt grecesc
20 gr branza proaspata de capra (moale)
50 ml smantana pentru frisca

Bucati: 4

Preparare
Gutui in sirop

  1. Se ia coaja de pe lamaie cu ajutorul aparatului de curatat legume. Se curata gutuile de coaja folosind acelasi aparat de curatat legume. Se taie in doua si se curata de cotoare (am folosit aparatul de facut bile din fructe pentru a scobi centrul). Pe masura ce le curatati le stopiti cu suc de lamaie sa nu se oxideze.
  2. Intr-o oala/cratita care cuprinde bucatile de gutui pe un singur strat asezati coaja care ati curatat-o de pe gutui si cea de lamaie. Apoi presarati 100 gr de zahar. Adaugati vreo 6-7 samburi de la gutui. Asezati gutuile cu taietura in sus. In adanciturile gutuilor adaugati cate un cuisor. Presarati restul de zahar peste gutui.
  3. Adaugati suficienta apa cat sa inceapa zaharul de pe gutui sa se umezeasca (cca 500 ml).
  4. Aduceti continutul oalei la fierbere. Dati focul la mic, puneti capacul si fierbeti 1.5 ore. Este esential sa nu clocoteasca lichidul din oala, doar sa bolboroseasca usor, altfel gutuile se vor terciui.
  5. Dupa 1.5 ore gutuile ar trebui sa fie usor inchise la culoare (un crem-portocaliu)si siropul sa aiba deja o tenta portocalie. Le intoarceti cu partea taiata in jos (veti vedea ca dedesubt sunt un pic mai inchise la culoare; intorceti-le usor, sunt deja fierte). Adaugati batonul de scortisoara si le mai lasati la fiert, fara capac de acum, inca 1.5 ore. Aveti grija si acum sa nu clocoteasca lichidul. Siropul va scadea incet, se va ingrosa si inchide la culoare. In acest timp, cam la 20 minute, stropiti partea de deasupra (cea care nu e acoperita cand scade lichidul) cu sirop.
  6. Lasati sa se raceasca continutul oalei si apoi puneti oala la frigider sa se raceasca bine de tot.
  7. Frecati iaurtul cu branza si apoi adaugati frisca batuta. Serviti jumatatile de gutui cu spuma de iaurt si presarate cu fistic sau nuca macinata.
 
Gutui in sirop - Gutuile cu zahar si arome

1. Gutuile cu zahar si arome

Gutui in sirop - Se adauga apa

2. Se adauga apa

Gutui in sirop - Dupa 1.5 ore de fiert cu capac

3. Dupa 1.5 ore de fiert cu capac

Gutui in sirop - Dupa 2 ore de fiert

4. Dupa 2 ore de fiert


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 7)  

 
loading...

Dulceata de gutui

22 Octombrie 2017

Dulceata de gutui

Gutui si mere coapte

20 Noiembrie 2015

Gutui si mere coapte

Marmelada de gutui

17 Octombrie 2008

Marmelada de gutui

Pui cu gutui coapte

13 Octombrie 2008

Pui cu gutui coapte

 

 

olga  acum 2 ani - 16 Noiembrie 2015 12:34  

Re: Gutui in sirop

SUPERB!!!!
 

olga  acum 2 ani - 22 Noiembrie 2015 15:21  

Re: Gutui in sirop

Vizual m-a cucerit. Gustul depaseste orice imaginatie. E divin.
Tu senzationala! Multumesc frumos.
 

Ioana  acum 2 ani - 22 Noiembrie 2015 16:29  

Re: Gutui in sirop

ai obtinut aceeasi minunata culoare portocalie, olga?
 

olga  acum 2 ani - 22 Noiembrie 2015 18:29  

Re: Gutui in sirop

Foarte putin mai deschisa ( nu a deranjat pe nimeni), gutuile mele erau mai mici si mi-a fost teama sa nu se faca terci.
Textura minunata, mirosul mai bun ca un parfum de marca, combinatia de gusturi dementiala.
PERFECT!
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus