Hamburger sarbesc

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete pentru gratar Retete Sandwich Bucataria sarbeasca Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Hamburger sarbesc

In sfarsit am avut timp sa fac pljeskavica, ii aveam in plan de multa vreme si nu e foarte greu, chiar daca vreti sa fie totul "homemade". Important e sa planificati totul bine. Deci alaltaieri am facut ajvarul si chiflele, iar ieri am prajit hamburgerii. Rezultatul? Va spun ca merita efortul, i-as mai face inca o data si inca o data...

Ingrediente

500 gr carne tocata (de vita sau amestec porc si vita)
1 catel mare de usturoi
1 ceapa mica (cca 30 gr)
1/4 legatura patrunjel
4 linguri apa minerala
1 lingurita piper
1 lingurita boia dulce
sare

Pentru servit:
5 chifle (lepinje)
1 portie pasta de ardei rosii (ajvar)
1 ceapa mare rosie tocata marunt

Bucati: 5

  1. Tocati ceapa foarte foarte marunt. Striviti usturoiul. Tocati marunt patrunjelul.
  2. Amestecati toate ingredientele pentru hamburgeri in afara de apa si framantati bine.
  3. Adaugati apa si framantati cat de mult puteti, macar 5 minute.
  4. Acoperiti pasta de hamburgheri cu folie si dat la frigider pentru cateva ore (cam 5 ore am lasat eu).
  5. Incingeti gratarul si ungeti-l cu o bucata de slanina.
  6. Impartiti pasta de carne in 10 bucati. Modelati bile din fiecare bucata.
  7. Asezati pe masa o punga peste care dati cu mana umeda sa nu se lipeasca carnea. Asezati pe ea o bila de carne, peste care puneti inca o punga si cu un fund de lemn apasati cu putere sa se aplatizeze hamburgerul, trebuie sa iasa subtirel. Luati punga de deasupra si ajutandu-va de punga de dedesubt rasturnati hamburgerul in palma. Rasturnati-l pe gratatul incins. Repetati pana se umple gratarul.
  8. Lasati la prajit cca 5 minute (pe gratarul electric) sau pana se rumeneste, apoi intoarceti si mai lasati sa se rumeneasca si pe cealata parte, tot cam 5 minute.
  9. Asamblare: taiati o chifla in doua, ungeti cu ajvar din belsug. Presarati ceapa tocata marunt, asezati doi hamburgeri si mai presarati ceapa. Si acum partea care-mi place mie: puneti pljeskavica obtinuta pe gratar, cate 1 minut pe fiecare parte, sa se incalzeasca un pic si sa se faca crusta chiflei iar crocanta.

Pasta de carne

Pasta de carne

Formam hamburgerii intre doua pungi

Formam hamburgerii intre doua pungi

Pe gratar

Pe gratar

Pe gratar

Pe gratar

Ii intoarcem

Ii intoarcem

Ungem chifla cu ajvar

Ungem chifla cu ajvar

Punem hamburgerul

Punem hamburgerul

Presaram ceapa rosie

Presaram ceapa rosie

Comentarii (25)

 

Ultimele comentarii

Milana  acum 12 ani - 22 Aprilie 2011 20:27  

din cate stiu eu ei folosesc carne de mici, umpluturile se pun dupa gust. Tata e din Serbia
 

Andreea  acum 12 ani - 19 Iunie 2011 12:23  

Eu sunt sarboaica......am incercat reteta ta...e foarte buna.Dar prefer sa o folosesc pe cea originala luata de la bunica-mea :)
 

Vera  acum 12 ani - 30 Iunie 2011 15:55  

Andreea nu ne spui si noua reteta originala care o stii tu?Daca e de la bunica trebuie sa fie buna!! :)
 

Alyna  acum 12 ani - 15 Septembrie 2011 01:17  

Off Doamne! de ce nu s-o gasi si in Bucuresti aceasta pljeskavica? =P~ o ador pur si simplu, dar din nefericire nu merg des in Serbia. Foarte buna reteta!
 

Miodrag  acum 12 ani - 28 Septembrie 2011 13:41  

Imi pare rau, dar trebuie sa va spun ca acesta reteta nu este pentru Pljeskavica, nici pe aproape cel putin. Ca sa nu fiu zgarcit si sa va fac o favoare, pentru ca-mi sunteti simpatice, am sa va dau reteta si o sa va lingeti pe degete dupa ce o gustati. Reteta : ! kg carne de vita, 2oo g carne de porc, 200 g ceapa( tocata la masina de carne, obligatoriu, pentru a se lega bine cu carne), 2 linguri pline debusuioc uscat, 1 lingurita plina de piper, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita de sare naturala si un varf de cutit rozmarin uscat. De retinut si foarte important, carnea trebuie macinata prin masina de carne de doua ori ( obligatoriu) altfel nu se leaga carnea si inca ceva foarte important, dupa ce ati facut toate operatiunile, carnea trebuie sa stea in frigider, nu in congelator minim 10 ore, atuncea se leaga bine carnea intre ea si nu se rupe la copt. Nu se adauga ou, pentru ca scimba gustul. Reteta sa o pastrati si sa-mi scrieti daca va placut. Imi cer scuze dar astai adevarul despre Pljeskavica...Va doresc pofta buna.
 

deian  acum 12 ani - 11 Aprilie 2012 20:24  

Acel "aluat" pentru pljeskavica se prepara in fiecare seara pentru dimineata urmatoare iar condimentele difera de al un comerciant la altul (vorbesc de cei din Serbia). Ultima data am mancat la Vrsac o pljeskavica in "aluatul" careia a bagat baiatul de la grill (la ei obligatoriu cu garbune, nu prea am vazut electric) cascaval afumat si a aruncat-o pe gratar. O minunatie, este imensa, doar carnea are 240 gr (fiecare este cantarita inainte sa ajunga pe gratar) iar secretul nu este neaparat acel aivar ci "urnebes salata"...un amestec de caimac si ardei iute. Nebunie curata. Cei care treceti prin Vrsac incercati la "Bum Pljeskavica" vis-a-vis de restaurantul fabricii de bere. Bafta.
 

Ioana  acum 12 ani - 12 Aprilie 2012 10:10  

am primit si eu caimac din Serbia. ce bun e... eu l-am mancat cu sunca afumata tot din serbia.
 

razvan  acum 11 ani - 25 Iunie 2012 21:27  

Cea mai buna pljeskavica din Romania este de departe la restaurantul Yugoslavia din Timisoara.Nu e cu nimic inferioara celei de la sarbi.
Sunt mai multe feluri , este gurmeneasca, umpluta, tiganeasca , cu kajmak, ogi star, de pui ...
 

Ioana  acum 11 ani - 26 Iunie 2012 09:51  

oh, sper sa mi se arate un drum la Timisoara :) suna muuult prea bine.
 

Ioana  acum 11 ani - 15 Octombrie 2012 11:20  

am fost in timisoara weekendul acesta si cu ocazia asta am trecut pe la rest. Yugoslavia!!! fooooarte buna pljeskavica acolo.am incercat varianta cu kajmak picant (cu ardei iute) si o bere Terapia Gold. mi-a placut si personalul extrem de prietenos si muzica. pacat ca nu am stat mai mult, incercam si alte specialitati sarbesti. ramane pe data viitoare... razvan, multumesc pentru recomandare!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...