Hering marinat

Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare

Pestii mici si grasi (ansoa, sardine, macrou, hering) sunt buni de gatit in perioada rece, deoarece contin multa Omega si vitamina D. In ultima vreme am tot adaugat retete cu peste mic, tocmai din acest motiv. Fata de alti pesti care mai contin aceste vitamine (somon, spada, ton) sunt mai ieftini, mai accesibili. Singura mica problema ar fi ca au gustul mai intens, ceea ce nu e pe placul unora. M-am straduit insa sa ii gatesc astfel incat sa-i fac irezistibili. Aici de exemplu, am folosit tot arsenalul de verdeturi si arome din frigider ca sa sustina aroma pestelui.

Ingrediente

4 heringi filetati (aprox. 350 gr file hering)

Marinata

1 lamaie bio (se va folosi si la servire)
3 catei mari usturoi
2 fire marar
2 fire menta proaspata
15 linguri otet (de mere am folosit)
15 linguri ulei masline
sare, piper negru, fulgi de chili

Pentru servire

1 ceapa rosie (mica)
2 fire ceapa verde
1 lingura capere (in otet sau sare)
4 fire patrunjel
3 linguri ulei masline extravirgin

Portii: 4
Calorii: 320 cal / portie

  1. Fileurile de hering se taie in doua pe lungime (sa aveti 8 bucati). Se sterg bine cu servetele de hartie si apoi se presara generos cu sare, piper negru si fulgi de chili. Se picura o lingura de ulei peste ei si se maseaza sa se acopere peste tot.
  2. Se incinge bine o tigaie antiaderenta (pestele se prinde usor de tigaie, folositi cea mai buna tigaie care nu lipeste si daca aveti dubii puteti picura putin ulei si in tigaie). Se frig fileurile in transe, fara sa le inghesuiti, cate 1 minut pe prima parte (cu pielea in jos) si apoi 30 secunde pe a doua. Fileurile sunt mici, trebuie gatite rapid.
  3. Pe masura ce le frigeti, scoateti fileurile intr-un vas cat mai ingust (ca sa nu risipim ulei si otet). Printre fileurile fierbinti, pe masura ce le asezati in vas, presarati felii de usturoi, fasii de lamaie (de la 1/2 lamaie, luate cu aparatul de legume), frunze de menta si marar rupte cu mana (sau le puteti toca mare).
  4. La final adaugati otetul si apoi uleiul. Acestea trebuie sa acopere complet pestele. Daca nu ajunge, mai adaugati treptata cate o lingura de otet si apoi una de ulei pana sunt acoperite.
  5. Lasati sa se marineze la frigider peste noapte.
  6. A doua zi scoateti vasul din frigider si lasati sa revina la temperatura camerei. E posibil ca uleiul de masline in combinatie cu sucul de pe peste sa fi devenit usor gelatinos, dar la temperatura camerei isi va reveni.
  7. Scoateti cu grija fileurile pe un platou sau intr-un vas larg in care sa stea pe un singur strat. Luati si putina marinata, frunze de marar, menta si usturoi.
  8. Tocati ceapa rosie cubulete marunte. Presarati sare peste ele si lasati sa stea 10 minute. Adaugati 3 linguri suc de lamaie si lasati sa mai stea 15 minute. Adaugati caperele, ceapa verde tocata rondele si patrunjelul tocat fin. Radeti coaja de la 1/4 lamaie. Adaugati 3 linguri de ulei proaspat si amestecati bine.
  9. Turnati acesta amestec peste fileurile de hering. Pot fi servite imediat. Se pastreaza la frigider.
    E bun doar cu paine prajita. Sau puteti face o salata de hering adaugand-l peste frunze de salata asortata si cuburi de avocado. Sau puteti face o salata de cartofi si hering, adaugandu-l peste felii de cartofi fierti. L-am mancat in toate aceste feluri... mmmm, abia astept sa mai marinez o tura  =P~

Fileuri de hering

Heringul in marinata

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...