Islere

Retete desert Retete de Pasti

Reteta Islere

Islere fragede cu untura si nuca, umplute cu o crema de ciocolata si caramel.

Ingrediente

300 gr faina alba
150 gr untura la temperatura camerei (sau 200 gr unt la temperatura camerei)
150 gr nuca macinata
150 gr zahar
1 ou
1 lingurita praf de copt
1-2 linguri smantana acra (optional)

Crema de ciocolata

125 gr zahar
200 gr ciocolata neagra (50%)
200 ml smantana pentru frisca (35 % grasime)

  1. Frecati un pic untura (sau untul) sa devina cremoasa. Adaugati faina si amestecati cu o furculita. Adaugati deasupra nuca, zaharul, praful de copt si oul batut si framantati usor cu mana pana aluatul se leaga. Incercati sa-l intindeti pe masa de lucru si daca e faramicios adaugati treptat putina smantana pana devine usor de intins, fara a fi lipicios. Cantitatea de smantana depinde de cat de moale e untura pe care o folositi.
  2. Impartiti aluatul in doua bucati si pe masa data cu faina intindeti fiecare bucata foaie subtire de aprox. 3mm. Cu o forma rotunda decupati islerele (cat de mari le doriti, desi arata mai bine mai micute; eu le-am taiat la 4 cm diametrul).
  3. Luati discurile decupate si le asezati in tava cu hartie de copt. Resturile de aluat se framanta, se intind si se decupeaza, pana terminati tot aluatul. Veti avea cam 3 tavi de biscuiti.
  4. Coaceti islerele la 180C timp de 10-12 minute. Nu coaceti mai mult islerele, se vor intari.
  5. Luati-le de pe tava cu grija, sunt fragile si lasati-le sa se raceasca.
  6. Intr-o cratita inalta topiti zaharul si-l caramelizati pana simtiti miros placut de caramel si vedeti ca fumega usor. Turnati smantana fierbinte si amestecati cu o lingura de lemn. Smantana se va umfla tare, feriti-va fata sa nu va ardeti. Lasati caramelul sa se racoreasca un pic pana e gata ciocolata.
  7. Topiti ciocolata pe abur, lasati-o pe abur si incepeti sa turnati caramelul in ciocolata, in fir subtire, in timp ce amestecati mereu. Daca vi se pare ca ciocolata se intareste, doar reincalziti usor caramelul. Lasati crema sa se racoreasca, apoi o puneti la frigider pana se intareste un pic si devine tartinabila (cca 1 ora).
  8. Lipiti cate doi biscuiti, folosindu-va de crema de ciocolata. Asezati islerele rezultate pe un platou/tava.
  9. Puneti crema ce v-a ramas intr-o punga mai groasa (tip zip bag) pe care o taiati la un colt. Decorati islerele cu crema. Lasati glazura cateva ore sa se intareasca.

Aluatul

Aluatul

Foaia intinsa subtire o decupam

Foaia intinsa subtire o decupam

Islerele decupate in tava

Islerele decupate in tava

Islerele coapte

Islerele coapte

Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

Comentarii (18)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 8 ani - 24 Aprilie 2015 11:52  

am vazut abia acum pozele puse de tine :) ce ma bucur ca ti-a placut quiche-ul. votezi cu mine, nu?
 

Mariana  acum 8 ani - 27 Decembrie 2015 10:06  

Le-am facut de Craciun! Un succes! Din toti biscuitii, acestia s-au mancat primii! Foarte usor de facut! Eu am pus untura si au fost foarte fragezi! Am facut o mica modificare la crema (mi s-a parut complicata si nu aveam timp suficient): am amestecat 200g cicolata taiata marunt cu smantana! Le-am pus in cratita toate o data si am amestecat pana s-a topit ciocolata, fara sa fiarba smantana! S-a intarit foarte bine! :) Multumesc! Sarbatori fericite!
 

Ioana  acum 8 ani - 28 Decembrie 2015 20:16  

foarte fain, Mariana, ma bucur!
 

mAGDA  acum 7 ani - 19 Decembrie 2016 18:38  

sE INCALZESTE SMINTINA INAINTE DE A O TURNA PESTE CARAMEL?
 

Ioana  acum 7 ani - 21 Decembrie 2016 11:40  

preferabil da, altfel va fi un soc termic. daca o pui rece, ti se va intari putin caramel pe lingura si atunci doar amesteci pana se dizolva.
 

Magda  acum 7 ani - 21 Decembrie 2016 18:29  

Au iesit ft. ft. bune
multumesc.
 

Cori Cj   acum 5 ani - 13 Decembrie 2018 15:29  


Hey,
Pot sa le fac cu 2 saptamani inainte si sa le pastrez in frigider? =P~ =P~ =P~
 

Ioana  acum 5 ani - 13 Decembrie 2018 15:32  

cred ca da, e genul de aluat care rezista bine in timp. iar la frigider o sa fie ok. poti sa nu le umpli acum daca vrei sa nu se inmoaie de la cioco
 

Cori Cj  acum 5 ani - 13 Decembrie 2018 16:05  

Ioi da, bine spus... stiam eu de ce te intreb :)))... asa am sa si fac! Multu? :*
 

Ioana  acum 5 ani - 13 Decembrie 2018 16:26  

:))))
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...