Fursecuri cu scortisoara

Retete desert Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple

Reteta Fursecuri cu scortisoara

Aceste fursecuri sunt moi in interior si cu o crusta subtire si crocanta deasupra. Cam ca piscoturile, dar mai bune, ca doar sunt facute in casa ;)

Faceti portie dubla din prima, va fi bataie pe ele. Eu am facut alaltaieri o portie si de abia am ajuns sa gust cateva si ieri am avut cerere pentru portie dubla. Si parca tot nu le-a fost de ajuns...

Ingrediente

100 gr unt
150 gr zahar
1 ou
1 esenta vanilie (sau 1 lingurita vanilie facuta in casa)
1 varf cutit sare
1 lingurita praf de copt
200 gr faina
2 linguri zahar praf
1 lingurita scortisoara

Bucati: 25

  1. Cu mixerul se freaca untul cu zaharul cca 1 minut.
  2. Se adauga apoi oul si vanilia si se amesteca pana se omogenizeaza bine.
  3. Se adauga faina in care in prealabil am amestecat sarea si praful de copt si se mixeaza pana se leaga aluatul, cca 30 secunde.
  4. Zaharul praf se amesteca cu scortisoara intr-o farfurie.
  5. Se pregateste tava cu hartie de copt. Din aluatul de fursecuri se ia cu lingurita si se fac bile (aluatul nu este foarte lipicios, se pot forma bile usor). Bilele se trec prin amestecul de zahar pudra cu scortisoara, se scutura usor de surplus (le tineti in causul pumnului si scuturati ca si cum scuturati zarurile la table :p na, asta e singurul joc cu zaruri care mi-a venit in minte) si se aseaza in tava de copt la distanta unele de altele (eu am pus 16 in tava aragazului).
  6. Cu fundul unui pahar se apasa fiecare bila, sa se platizeze usor. Nu apasati cu prea mare avant, va uitati prin fundul paharului si cand marginile incep sa crape usor va opriti. (vezi poze)
  7. Se dau la cuptorul preincalzit la 190C pentru 8-9 minute. Fursecurile trebuie sa fie moi cand le scoateti si sub nicio forma nu trebuie sa le lasati sa se rumeneasca.
    * nu va lasati indusi in eroare de culoarea maronie de pe fursecuri, nu sunt rumene, e doar crusta care s-a colorat de la scortisoara
  8. Lasati la racit. Cand sunt reci, in centru trebuie sa fie moi precum piscoturile si doar deasupra sa aiba o crusta crocanta. Se pastreaza in punga pana la o saptamana.

Zahar pudra cu scortisoara

Zahar pudra cu scortisoara

Aluatul

Aluatul

Dam bilele prin zahar aromat

Dam bilele prin zahar aromat

Bilele in tava

Bilele in tava

Aplatizam bilele cu fundul unui pahar

Aplatizam bilele cu fundul unui pahar

Fursecurile pregatite pentru copt

Fursecurile pregatite pentru copt

Fursecuri cu scortisoara

Fursecuri cu scortisoara

Fursecuri cu scortisoara

Fursecuri cu scortisoara

Fursecuri cu scortisoara

Fursecuri cu scortisoara

Comentarii (85)

 

Ultimele comentarii

Dia  acum 8 ani - 3 Februarie 2014 19:21  

Se poate face fara mixer ? Multumesc
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Februarie 2014 08:34  

da, dar dureaza mai mult fiecare pas facut manual decat e trecut in reteta.
 

claudia  acum 8 ani - 10 Martie 2014 09:21  

Daca īnlocuim zahărul cu miere? E ok. La ce ar trebui sa am grija?
 

Ioana  acum 8 ani - 10 Martie 2014 11:00  

nu am facut astfel de fursecuri cu miere niciodata, nu-ti pot spune cata miere sa pui. mierea e lichida, asa ca ar trebui sa ai grija la umezeala pe care o adauga aluatului (comparativ cu zaharul), de asemenea ca e lipicioasa, deci presupun ca va modifica textura fursecurilor, facandu-le mai putin faramicioase.
 

claudia  acum 8 ani - 10 Martie 2014 12:37  

Gata am facut cu miere. Am facut portile dubla, pt ca intotdeauna am facut, si in loc de doua ouă, am pus doar unul. Nu am stiut cate linguri de miere, dar am dat la ghici si am pus 5 linguri de miere. Făină un pic peste 400 grame. Sunt bune, dar nu la fel de bune ca si cu zahar. :) Poate data viitoare pun macar zahărul pudră cu scortisoara.
 

Adriana  acum 7 ani - 5 Ianuarie 2015 17:39  

Ce miresme in bucatarie... =P~ =P~
Nu te-am ascultat si-am facut doar o portie. Sotul meu a fost topit de gustul lor. Am gustat una si i le-am lasat lui pe celelalte. Abia asteapta sa ii fac din nou. =P~
In curand. ;) Ca-s bune taaare! :)
 

Leiyla   acum 7 ani - 22 Februarie 2015 22:25  

M-am adaptat retetei tale, si am facut o portie ca la carte si o portie putin mai "a la eu" :p Le-am pus putin mai multa faina, sucul de la un compot de ananas, o mana de fulgi de cocos si am ornat la fel cu zahar si scortisoara. Am innebunit vecinii la 10 noaptea ! =P~ Geniale ! Ar trebui sa iau o piatra in gura, e prima data cand fac fursecuri. Dar prefer un fursec ca prea bune au iesit !
 

Ioana  acum 7 ani - 23 Februarie 2015 10:10  

Leiyla, iti doresc cat mai multe fursecuri reusite de acum inainte! am o colectie mare pe site, care mai de care mai interesante.
 

Alice  acum 6 ani - 13 Februarie 2016 14:44  

Deci...partea cu pastratul in punga e un banc super bun. Nici macar nu au apucat sa se raceasca...
 

Ioana  acum 6 ani - 15 Februarie 2016 09:15  

;) sa va fie de bine!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...