Orez prajit in stil japonez

Retete asiatice Retete garnituri Retete cu orez

Nu stiu daca ati apucat sa incercati chiftelutele de somon, dar am o garnitura grozava pentru ele, cel mai bun orez prajit de pana acum. Secretul gustului deosebit? Combinatia de unt aromat si sos de soia ;) Este reteta ideala cand doriti sa folositi resturile de orez fiert.

Ingrediente

100 gr orez cu bob lung
1 ou mic
2 linguri legume asortate congelate (optional)
1 lingura sos de soia (japonez)
1/2 lingura mirin
1 priza zahar
1 lingurita ulei
sare

Unt cu ghimbir

50 gr unt la temperatura camerei (82 % grasime)
20 gr ghimbir

Portii: 2

  1. Orezul se fierbe in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet. Se scurge si se lasa sa se raceasca complet, apoi se pune intr-un vas acoperit (cu capac sau folie) si se lasa la frigider pana a doua zi.
    * in aceasta reteta se poate folosi orezul fiert ramas de la o alta masa
    ** daca aveti deja orezul fiert, pentru aceasta reteta aveti nevoie de 200 gr
  2. Untul se freaca spuma apoi se adauga ghimbirul dat pe razatoarea mica (e ca un piure) si se amesteca bine. Daca ghimbirul e mai fibros veti ramane in mana cu acele fibre dupa ce-l dati pe razatoare. Acele fibre se arunca, nu le adaugati in unt. Untul se ruleaza in folie de plastic/aluminiu, sa obtineti un rulou, si il dati la frigider macar cateva ore. Untul aromat rezista 1 saptamana la frigider, deci il puteti pregati din timp si-l folositi cand aveti nevoie. O perioada mai lunga il puteti pastra la congelator. Aceasta cantitate de unt este suficienta pentru 5-6 portii de orez.
  3. O tigaie larga (preferabil de fonta sau o tigaie cu fund gros care se incalzeste foarte bine) se unge cu ulei si se incinge bine. Veti lucra tot timpul cu focul dat la maxim.
  4. Se adauga o lingurita generoasa de unt aromat si cand se topeste se sparge oul. Se amesteca rapid ca la papara, astfel incat oul sa se rupa bucatele. Daca doriti, adaugati acum legumele congelate (de genul celor folosite aici) si sotati-le impreuna cu oul inca 1 minut.
  5. Adaugati orezul fiert si amestecati timp de 2 minute. Trageti orezul pe marginea tigaii si in centru adaugati inca 1 lingurita de unt. Cand e topit, amestecati rapid, astfel incat orezul sa fie acoperit de unt. Sotati asa, amestecand mereu cam 2-3 minute. Atentie, e posibil ca orezul sa pocneasca si sa sara din tigaie in acest timp, feriti-va fata.
  6. Adaugati sosul de soia, mirinul si zaharul. Amestecati si gustati. Adaugati sare daca e necesar.
  7. Se serveste imediat.

Adaugam a doua transa de unt

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...