Paine cu malai coapta pe foi de varza

Categorii: Retete aluaturi, Retete de post, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete romanesti

 

Paine cu malai coapta pe foi de varza
Pinterest

Paine simpla, coapta pe frunze de varza. Dupa o reteta de la matusa Florica din Pitesti! Frunzele de varza impiedica partea de jos a cojii sa se intareasca, o face pufoasa si o infuzeaza cu aroma de varza calita. De aceea ne si place de ea asa mult vesel

Ingrediente
Paine cu malai coapta pe foi de varza

500 gr faina alba (Bl55)
450 ml apa calduta
100 gr malai
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita rasa sare
3-4 frunze de varza (decupati partile tari)

Preparare
Paine cu malai coapta pe foi de varza

  1. Dizolvati drojdia in 50 ml apa calduta. Lasati-o la loc cald pana creste si devine spumoasa (aprox. 15 minute).
  2. Puneti malaiul si 200 ml apa intr-o craticioara si fierbeti amestecand des, pana malaiul absoarbe toata apa. Lasati sa se racoreasca.
  3. Intr-un bol puneti 250 gr faina si faceti o gaura in mijloc. Adaugati acolo drojdia crescuta, 100 ml apa si malaiul umflat. Framantati pana obtineti un aluat omogen. Va fi foarte lipicios. Eu l-am pus la framantat in masina de paine pe programul de 13 minute. Lasati aluatul sa cresca acoperit, la loc cald, timp de 2 ore.
  4. Puneti restul de 250 gr faina intr-un bol, adaugati in mijloc restul de 100 ml apa in care ati dizolvat sarea si aluatul crescut. Framantati iar aluatul pana devine elastic. De data asta va fi doar usor lipicios. Eu l-am framantat si de data asta cu masina de paine (13 minute).
  5. Lasati aluatul acoperit la crescut, la loc cald, inca 30 minute.
  6. Pe masa de lucru presarati malai si putina faina alba. Rasturnati aluatul crescut si dati-i forma de bila, rulandu-l prin malai.
  7. Tapetati fundul unui vas (am folosit tuciul) cu frunze de varza, avand grija sa urce frunzele si pe margini. Asezati aluatul format pe frunze. Acoperiti vasul si lasati aluatul sa creasca 30 minute.
  8. In acest timp incingeti cuptorul la 240 C si introduceti o craticioara cu apa chiar jos.
  9. Introduceti vasul cu paine in cuptor. Coaceti timp de 15 minute, apoi coborati temperatura la 210 C (scoateti vasul cu apa) si mai coaceti 30 minute.
  10. Scoateti painea din vas si indepartati frunzele de varza. Lasati painea sa se raceasca complet apoi se poate felia.
 
Paine cu malai coapta pe foi de varza - Aluatul framantat prima data

1. Aluatul framantat prima data

Paine cu malai coapta pe foi de varza - Aluatul crescut prima data

2. Aluatul crescut prima data

Paine cu malai coapta pe foi de varza - Aluatul crescut a doua oara (dupa a doua framantare)

3. Aluatul crescut a doua oara (dupa a doua framantare)

Paine cu malai coapta pe foi de varza - Formam painea

4. Formam painea

Paine cu malai coapta pe foi de varza - Tapetam vasul cu frunze de varza

5. Tapetam vasul cu frunze de varza

Paine cu malai coapta pe foi de varza - Asezam aluatul pe frunze

6. Asezam aluatul pe frunze

Paine cu malai coapta pe foi de varza - Aluatul crescut in vas

7. Aluatul crescut in vas

Paine cu malai coapta pe foi de varza - Painea coapta

8. Painea coapta

Paine cu malai coapta pe foi de varza - Miezul

9. Miezul


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 16)  

 
loading...

Paine indiana cu menta

11 Ianuarie 2017

Paine indiana cu menta

Tigelle

30 Noiembrie 2016

Tigelle

Paine toast

23 Martie 2016

Paine toast

 

 

monika  acum 3 ani - 19 Noiembrie 2014 10:01  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

Ioana, exista o alternativa la tuci? ca eu nu am
 

Ioana  acum 3 ani - 19 Noiembrie 2014 10:03  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

chiar orice vas rotund, cel de Jena de exemplu. poti folosi si tava de chec.
 

olga  acum 3 ani - 19 Noiembrie 2014 10:12  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

wow, wow, wow

Asta am exclamat cand am vazut-o. Trebuie sa astepte putin, azi repet aluatul frantuzesc.

Abia astept sa o pregatesc.

Multumesc frumos, Ioana.
 

Ioana  acum 3 ani - 19 Noiembrie 2014 10:31  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

dupa painea frantuzeasca, asta o sa fie floare la ureche. ce pierde aceasta paine la textura fata de cea frantuzeasca, castiga prin gustul malaiului si a verzei. imi aminteste putin de painea facuta in cuptor de bunica-mea.
 

LUCIA  acum 3 ani - 19 Noiembrie 2014 10:53  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

Nu am facut niciodata aceasta Paine.Mi se pare interesanta si buna.Eu fac Paine cu cartofi mai ales acum iarna.Insa am mancat o data ...............de mult o pane facuta de Maghiarii din Ardeal,eu fiind Ardeleanca.In viata mea nu am mai mancat asa o paine buna.Tare as vrea sa mai apuc sa mai mananc inca o data asa o Paine.
 

Silvia  acum 3 ani - 19 Noiembrie 2014 13:39  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

Este foarte buna ,am facut si eu paine cu malai,dar nu pe frunze de varza,o fac maine asa cum ai facuto tu.Sa incerci si paine cu dovleac,este o nebunie,acelas procedeu ca la cea cu malai numai ca fierbi dovleac in lapte daca vrei,sau il calesti ca la placinta,mie imi place cu dovleacul fiert in lapte.
Pofta buna imi e pofta
 

Ioana  acum 3 ani - 19 Noiembrie 2014 14:45  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

n-am mancat niciodata paine cu dovleac. retin ideea! merci!
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 19 Noiembrie 2014 17:16  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

Doamne, ce pofta mi-ai facut! Si cum arataaaa!!!...
 

Anda  acum 3 ani - 27 Noiembrie 2014 14:12  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

La punctul 2 rezultatul va fi o mamaliga pripita sau e luat de pe foc inainte de a atinge stadiul de mamaliga?
 

Ioana  acum 3 ani - 27 Noiembrie 2014 14:15  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

cum nu mai ai apa pe malai, e gata. nu mai trebuie lasata pe foc sa se faca mai mult, ca la mamaliga. in max. 5 minute e gata.
 

Titi  acum 2 ani - 27 Iunie 2015 19:49  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

Buna ziua,Azi am citit articolul tau despre painea cu malai care am mancat-o in copilarie si de care chiar si uitasem . Cred ca intr-o zi am sa fac si eu asa ceva. La revedere.
 

alina  acum 2 ani - 28 Decembrie 2015 18:50  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

am facut azi painea cu malai. foarte, foarte buna. intr-adevar daca framanti cu mana este destul de greu de lucrat cu aluatul, dar te descurci. multumesc pentru reteta,pentru retete.
 

Ioana  acum 2 ani - 28 Decembrie 2015 20:12  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

cu drag, Alina.
 

Luminita  acum 13 luni - 29 Ianuarie 2017 09:51  

Re: Paine cu malai coapta pe foi de varza

Buna ziua ,am copt si eu paine cu maia naturala pe foi de varza a iesit super o sa incerc si cu malai si o sa adaptez reteta cu maia naturala .
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus