Franzela cu secara

Retete aluaturi

Reteta Franzela cu secara

Pe langa reteta in sine, am incercat sa va arat si o modalitate simpla de a forma o franzela.

Ingrediente

750 gr faina alba + putina faina pentru lucrat aluatul
200 gr faina integrala de secara
550 ml apa calduta
2 plicuri drojdie uscata
1 lingura sare
2 lingurite zahar
5 linguri ulei + putin pentru uns vasul
2 linguri malai

Bucati: 2 franzele mari

  1. Dizolvati drojdia in apa. Amestecati fainile si faceti o gaura in mijloc. Puneti acolo uleiul, zaharul, sarea si turnati incet apa in timp ce framantati, pana obtineti un aluat elastic.
    * dupa ce s-a legat aluatul l-am pus in masina de paine si l-am mai lasat 15 minute la framntat, deoarece fiind cantitate mare nu l-am putut framanta cu mana
  2. Ungeti un vas mare cu ulei si asezati aluatul in el. Acoperiti cu folie si lasati la crescut la loc cadut pentru 1 1/2 ore.
  3. Dati suprafat de lucru cu faina si impartiti aluatul in doua.
  4. Din fiecare bucata formati o franzela: intindeti o foaie dreptunghiulara din aluat; pliati doua colturi de pe o latura lunga a aluatului; rulati din capatul opus.
  5. Asezati franzelele pe doua tavi pe care puneti hartie de copt si apoi presarati 1 lingura de malai. Acoperiti-le cu o folie si lasati la crescut la loc caldut cca 30 minute.
  6. Crestati franzela pe diagonala cu un cutit bine ascutit. dati la cuptor la 200C pentru cca 40 - 45 minute, pana e rumena deasupra.

Aluatul la crescut

Aluatul la crescut

Taiem aluat in doua

Taiem aluat in doua

Intindem aluatul

Intindem aluatul

Ridicam doua colturi

Ridicam doua colturi

Rulam

Rulam

Crestam franzela

Crestam franzela

Comentarii (14)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 15 ani - 12 Mai 2009 19:23  

gasca era din ceva pate si acoperita cu o crema, probabil de branza. aveau si un bocanc facut din pate dar nu era ornat si arata rau, fiindca deasupra era uscat, stii cum se face pateul daca sta afara... altfel ideea era frumoasa

mesele luate pe buturuga :) organizatorii ne-au oferit cate 2 mese pe zi la Soni, am gustat toate specialitatile lui la ceaun.

de stand am fost pe jumatate multumiti, dar pentru prima participare a fost binisor. pe cealata parte am pus Fondue Camembert, Cartofii copti cu mustar, Frigaruile de miel si Batoanele de ovaz cu gem

a fost o experienta foarte faina oricum, as mai merge oricand, a fost o manifestare muuuult mai mare decat cea din Cluj, vremea fost frumoasa, maestrii bucatari au fost draguti...
singura parte care nu mi-a placut a fost organizarea demonstratiilor cu bucatari, aveau loc pe o scena si nu vedeam nimic, ce sa mai zic de facut poze, doar o tanti traducea ce spuneau bucatarii...
 

Laura  acum 15 ani - 12 Mai 2009 19:47  

Am vrut si eu sa intreb, ce era mancarea din farfurie, ca aduce cu gulasul ;) (de departe)? Foarte faine pozele de la show.
 

Ioana  acum 15 ani - 12 Mai 2009 20:15  

eu mancam gulyas de cartofi cu castraveti murati, iar in farfuria de pe buturuga alaturata era ciorba de fasole .
spunea Soni ca va scrie niste retete de gulyas pe siteul lui, abia astept =P~
 

Adela  acum 15 ani - 13 Mai 2009 14:48  

da-mi si mie situl sa vad si eu despre ce vorbiti ca e tare interesant! ;)
 

Ioana  acum 15 ani - 13 Mai 2009 14:56  

aici e linkul catre galeria foto [link]
 

Ioan  acum 15 ani - 13 Mai 2009 20:44  

Hm....Cat timp m-am uitat la poze am cam... =P~
 

Laura  acum 15 ani - 13 Mai 2009 22:26  

Noa, vezi ca tot am ochiul format pt gulas? In alta ordine de idei, am facut aseara painea de secara, alte cantitati decat ale tale, ca eu nu am vecini la care s-o impart :p . A iesit super. Nu asa frumoasa ca a ta, dar buna la gust.
 

Ana  acum 12 ani - 13 Martie 2012 21:10  

Ioana, tocmai am facut aceasta reteta si astept sa se coaca painea! E drept nu are o forma prea frumoasa dar voi incerca data viitoare sa o fac la fel de frumoasa ca a ta.
Iti multumesc pentru aceasta postare!
Sa ai multa bucurie si spor! :)
 

Ana  acum 12 ani - 13 Martie 2012 23:06  

Am si o intrebare..
Daca nu am in casa drojdie uscata pot face cu drojdie de bere?
 

octavia muresan  acum 12 ani - 3 Mai 2012 19:25  

e ok ;)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...