Pilaf de orez cu pulpe de pui - reteta yemenita Mandi
Retete arabesti Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete cu carne de pui Retete ieftine
Reteta ideala pentru un pranz de weekend, care aduce in casa un strop de Orient. Inspirata din bucataria araba, combinatia de condimente transforma niste pulpe de pui obisnuite si putin orez intr-un preparat cu gust bogat si parfum intens.
Ingrediente
Pulpe de pui
2 kg pulpe de pui (inferioare si superioare cu os)
1 ceapa medie
1 foaie de dafin
2 cuisoare
5 pastai cardamom verde
1 lingurita coriandru macinat
2 linguri condiment Mandi (reteta mai jos)
2 linguri de ulei
6 cani de apa
sare
Pilaf de orez
300 gr orez basmati
1 ceapa medie
1/2 ardei rosu
1/2 ardei verde
1 ardei jalapeno (folositi doar 1/2 daca nu doriti pilaful foarte picant)
1 lingurita ghimbir razuit pasta
1 lingurita usturoi strivit (cca 2-3 catei)
1 lingura condiment Mandi
2 linguri ulei
sare, piper negru
Condiment Mandi
1 lingura usturoi granulat
1 lingura ghimbir pudra
1 foaie de dafin rupta bucatele mici
2 lingurite boia afumata
1 lingurita cardamom verde macinat
1 lingurita piper negru rasnit
1/2 lingurita chimion macinat
1/2 lingurita turmeric
Portii: 5-6
Calorii: 694 kcal / portie (din 6 in total)
Proteina: 60 gr / portie
Pret: 50 RON in total
Cum se prepara pilaf de orez cu pulpe de pui - reteta yemenita mandi
- Condimentul Mandi se prepara prin amestecarea ingredinetelor intr-o ceasca.
- Intr-o oala incapatoare incingeti uleiul si sotati cateva minute ceapa taiata in 4 bucati. Adaugati 2 linguri condiment Mandi si coriandrul macinat si amestecati sa se dizolve in grasime.
- Adaugati bucatile de pui si restul condimentelor intregi (dafin, cuisoare, cardamom) si apa (doar cat sa acopere perfect puiul). Adaugati si 1 lingurita de sare. Aduceti la fierbere si apoi dati focul la mic. Fierbeti incet timp de 30 minute. Catre final gustati de sare si mai adaugati cat sa fie placut sarata.
- Scoateti puiul din supa cu o paleta, il scurgeti bine si asezati bucatile de pui intr-o tava larga care merge la cuptor. Presarati bucatile de pui cu 1 lingurita condiment Mandi si amestecati sa se omogenizeze.
- Dati tava la cuptor, pe pozitia grill (la 220C) si lasati carnea doar cat se rumeneste frumos (cca 10-15 minute). In acest timp le supravegheati mereu ca sa nu se arda.
- Acesta este un pas optional: daca aveti cuptor cu afumatoare (sau orice alt tip de afumatoare), transferati tava cu pulpe rumene in acel cuptor si lasati sa se afume 10 minute la cea mai joasa temperatura care o permite cuptorul.
- Supa de pui ramasa in oala o strecurati si masurati 1250 gr.
- Intr-o tigaie larga (eu am folosit tigaia de paella de 35 cm diametru) incingeti uleiul pentru pilaf. Adaugati ceapa si ardeii taiati cubulete marunte. otati legumele la foc mic doar pana se inmoaie (cca 5-10 minute).
- Adaugati ghimbirul si usturoiul strivit si sotati inca 1 minut. Adaugati1 lingura condiment Mandi si amestecati.
- Turnati supa de pui condimentata si aduceti la fierbere. In acel moment turnati orezul pe toata suprafata tigaii in strat cat mai egal, apoi scuturati tigaia sa se aseze bine. Presarati inca putina sare.
- Cand incepe iar sa fiarba continutul tigaii, lasati-l asa timp de 2 minute, apoi dati focul la mic sa fiarba incet inca 15 minute.
- Cand orezul e gata, acoperiti tigaia cu folie de aluminiu timp de 10 minute. Cand serviti, ridicati folia de pe tigaie si asezati pulpele deasupra. E bun imediat. Se poate reincalzi, orezul va ramane separat bob cu bob.