Orez cu verdeturi si fistic

Retete garnituri Retete cu orez Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Orez cu verdeturi si fistic

O modalitate noua si inedita de a pregati orezul. Insa rezultatul este un orez perfect! Absolut perfect!

Crusta care se serveste deasupra pentru a ajunge la toti mesenii este o delicatesa pentru persani, asa ca nu o lasati in oala, chiar daca initial va parea pentru necunoscatori ca ati ars orezul. Recunoasteti ca si voi ati gandit asta cand ati vazut poza! ;) Cand il veti gusta va veti da seama ca nu este chiar asa si veti intelege de ce persanii tin atat de mult la crusta numita "tahdig". De fapt, daca tineti minte, si o paella reusita se lauda cu o crusta perfecta dedesubt, numita "socarrat".

Dar atentie! Crusta trebuie sa fie rumena, nu arsa! Pentru asta, urmati exact pasii descrisi in reteta si folositi un orez basmati de calitate.

Ingrediente

1 cana orez basmati
1/4 legatura patrunjel
3-4 fire marar
3-4 fire ceapa verde (sau chives/ceapa ciorii)
2 linguri cu varf fistic maruntit cu cutitul
2 linguri iaurt (sau smantana)
1 varf lingurita turmenic
1 lingura ulei
sare

Portii: 4

  1. Puneti la fiert 3-4 cani de apa si 1 lingurita de sare.
  2. Pana fierbe apa, spalati orezul in mai multe ape, astfel incat sa ramana curata apa pe el.
  3. Cand fierbe apa, adaugati orezul si lasati la fiert fix 8 minute din acel moment. Daca il gustati orezul trebuie sa fie aproape fiert, dar sa mai simtiti ca e un pic tare in centru. Sub nicio forma nu-l lasati sa fiarba complet!
  4. Scurgeti orezul si treceti-l sub jet de apa rece ca sa opriti fierberea. Adaugati peste el verdeturile tocate marunt si fisticul. Adaugati si sare dupa gust. Puteti sa-l gustati pentru siguranta.
    * nu exista limita la verdeturi si fistic; puneti ce va place mai mult in ce cantitati doriti; cu cat mai multe cu atat mai aromat orezul.
  5. Pe fundul unei oale (de 17 cm diametru am folosit eu) puneti apa cat sa se formeze o pelicula subtire (1-2 linguri). Adaugati uleiul si miscati oala astfel incat apa sa se amestece cu uleiul.
  6. Frecati iaurtul cu turmenic si 4 linguri de orez. Intindeti pasta obtinuta pe fundul oalei. Pasta se va transforma in crusta delicioasa de care va povesteam.
  7. Puneti orezul peste pasta si dati-i forma de movilita. Scopul e ca orezul sa nu atinga peretii laterali ai oalei, doar fundul.
  8. Faceti 4-5 gauri in movilita cu coada unei linguri de lemn. Nu strapungeti cu coada stratul de iaurt. Gaurile au rolul de a lasa aburul sa circule in oala. Fiindca orezul se va face de acum in abur.
  9. Asezati un prosop pe oala, apoi puneti capacul si ridicati marginile prosopului pe capac ca sa nu se arda. Va arata ca un turban. Scopul prosopului este sa etanseze oala cat mai bine.
    * daca nu aveti un capac care se potriveste perfect cu oala, puneti mai intai o folie de aluminiu pe oala, apoi prosopul si apoi capacul.
  10. Puneti oala pe ochiul cel mai mic al aragazului. Dati focul al maxim si lasati sa fiarba 1 minut, pana cand auziti ca incepe sa sfaraie continutul oalei. Atunci dati focul la minim si lasati sa fiarba 35 minute.
  11. Ridicati capacul si cu o furculita amestecati usor in orez. Dregeti de sare daca e cazul.
  12. Scoateti tot orezul pe un platou, asezandu-l sub forma de movilita. Cu o lingura desfaceti crusta de pe fundul oalei si presarati-o deasupra orezului.
  13. Serviti imediat.

Orezul prefiert cu verdeturi si fistic

Orezul prefiert cu verdeturi si fistic

Pasta de iaurt si orez

Pasta de iaurt si orez

Pelicula de apa si ulei pe fundul oalei

Pelicula de apa si ulei pe fundul oalei

Pasta pe fundul oalei

Pasta pe fundul oalei

Facem gauri in orezul asezat sub forma de movilita

Facem gauri in orezul asezat sub forma de movilita

Fierbem cu "turban"

Fierbem cu "turban"

Orez cu verdeturi si fistic

Orez cu verdeturi si fistic

Comentarii (24)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 11 ani - 12 Martie 2013 07:05  

bogdan, nu am idee cum fuctioneaza acea oala, asa ca nu stiu ce sa te sfatuiesc.
 

Praslea cel Voinic  acum 11 ani - 22 Martie 2013 08:10  

la marar si patrunjel pot sa pun de ala maruntit la plic ? si daca da , cam cat sa fie echivalentul calculat cu lingura ?
 

Ioana  acum 11 ani - 22 Martie 2013 10:16  

de ce sa pui verdeata la plic cand acum exista marar si patrunjel proaspat la orice aprozar? oricum, poti pune si uscate, cat vrei tu, verdeturile nu sunt prea multe niciodata.
 

Praslea celvoinic  acum 11 ani - 22 Martie 2013 18:28  

2 probleme
1. am cumparat tot inafara de turmenic , deci nu gaesc nici la billa nici la kaufland nici pe la supermarketuriile pe car le-am gasit .. CE MA FAC? pot inlocui cu ceva?
2. Orez basmati am gasit de la scotti . . . buba e ca pe pachet scre 10-12 min timpul de fierbere in retete e 8 min . . . ce ma fac

P.S. am gasit somonel proaspat...yuhuhui:)
 

Ioana  acum 11 ani - 23 Martie 2013 10:11  

nu gasesti turmenic la supermarket, in schimb il gasesti la magazinele naturiste bine aprovizionate sau la magazinele cu specific arabesc. daca nu-l gasesti, il poti omite din reteta. orezul pe care l-ai luat e ok, el se fierbe 8 minute, dar va fi inca tare in mijloc. restul se va face in oala (la abur).
 

Praslea cel Voinic  acum 11 ani - 23 Martie 2013 12:53  

Sarut mana pentru masa Ioana :) . . . l-am facut cu somon la tigae .
Chestie de gusturi , mi-a iesit (nu avea ce sa nu iasa) da' nu m-a incantat mai mult de cat antricotul de manzat sau o portie de spaghetti cu piept de pui ceapa calita n unt si smantana sau cu sos de caju . . . Sosul de mustar chiar bun !
Maine am sa mai fac un orez de asta cu pui
P.S. as adauga la orezu asta niscaiva ciuperci ciuperci champignon ("mere?")
 

Praslea cel Voinic  acum 11 ani - 24 Martie 2013 13:12  

Azi orezul l-am servit cu crochete pipet pui ( jumatate piept pui , 1 ou , sare , piper , 3 catei usturoi ) totul mixat la blender pana iesa o pasta , pe urma tavalite prin ou batut si pesmet . Rezulta crochete aurii si crocante la exterior si puhave la interior cu sos bechamel + marar .
Un deliciu .
 

Ioana  acum 11 ani - 25 Martie 2013 09:20  

da, taiate marunt.
 

Oana  acum 11 ani - 8 Mai 2013 15:01  

Ma bucur sa vad reteta asta.
Este de origine Iraniana se mai pot adauga si migdale taiate si fasii de carne de pui !
 

Iulia Ailincai  acum 10 ani - 14 Ianuarie 2014 18:50  

o Minunatie!

Am colegi iranieni si am incercat de toateee de la ei, iami, nebunie!! Un pont: puneti felii de cartofi pe fundul vasului, sa vedeti ce bun va iesi. EI se bat pe ce ramane la fundul vasului, crusta aia crocanta asa:)
Cel mai mult imi place Loobia Polo, e f buna.

Sa nu uitam nici de sofron!

O seara buna!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...