Pite cu cartofi si sos de ardei cu ton

Retete aluaturi Retete gustari (snack) Retete cu peste si fructe de mare Retete pentru gratar

Reteta Pite cu cartofi si sos de ardei cu ton

Ne plac mult placintele cu cartofi si mujdei. Acum cateva zile am facut o varianta fara prajeala. Pitele pe gratar fiind un pic mai seci decat aluatul fript in ulei, le-am "asortat" cu un sos versatil de ardei si ton. Daca faceti sosul putin mai moale (mai adaugati putina apa) il puteti folosi ca dressing la salate.

Ingrediente

Pite cu cartofi

1 portie aluat pentru pita la gratar
4 cartofi medii
2 linguri capere in otet
2-3 linguri ulei masline
sare, piper negru

Sos de ardei copti cu ton

100 gr ardei copt rosu
50 gr ton din conserva
1 catel de usturoi
2 linguri suc de lamaie
1/2 lingura otet (poate fi de pe capere; sau otet de sherry)
2-3 linguri apa
sare, piper negru

Bucati: 5

  1. Preparati aluatul pentru pite ca in aceasta reteta (pasii 1-3).
  2. Cat timp creste aluatul, curatati si taiati cartofii cuburi. Ii fierbeti apoi in apa cu sare pana sunt facuti complet. Se scurg bine si apoi se zdrobesc cu furculita, adaugand in acest timp uleiul, sare si piper negru. Cand aveti un piure rustic, adaugati caperele tocate. Daca vreti, puteti adauga si patrunjel sau marar tocate fin. Omogenizati.
  3. Pentru sos se mixeaza totul in blender pana aveti un piure fin. Daca il vreti mai fluid, doar mai adaugati treptat cate o lingura de apa.
  4. Aluatul se imparte in 5 bucati. Se intind foaie subtire (mai lunguiata sau rotunda, cum doriti si cum va incap in tigaie). Se intinde pe jumatate un strat de piure de cartofi. Se acopera cu cealalta jumatate si se apasa pe margini sa se sigileze.
  5. Se coc pitele pe rand, in tigaia grill incinsa la foc mare timp de 5 minute (fara grasime); se coc pana prind urme frumoase de gratar (cam 2-3 minute / parte).
  6. Se scot si se tin acoperite pana le terminati de copt pe toate sau pana la servire.
  7. Se servesc pitele (sunt bune caldute sau la temperatura camerei) cu sos de ardei si o salata verde (nu trebuie neaparat dreasa, sosul de ardei are rol de dressing). Merge si putina ceapa rosie alaturi.

Comentarii (3)

 

Veronica  acum 3 ani - 27 Aprilie 2020 20:26  

Multumim de cina Ioana! Delicios sosul, deliciose pitele, clar se repeta reteta, avand in vedere ca au mancat si copiii a doua portie!
 

Ioana  acum 3 ani - 28 Aprilie 2020 10:30  

Wow, cat de rapid te-ai pus in miscare! sa va fie de bine!
 

Veronica  acum 3 ani - 9 Iunie 2020 17:33  

Da, suntem inebuniti cu reteta asta de pite cu cartofi. Sosul e delicios si merge de minune cu "placintele" cu cartofi si salata verde. Astazi e a 5-a oara cand repet reteta. Multumim frumos!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...