Pulpe de pui la gratar in sos curry

Bucataria indiana Retete cu carne de pui Retete ieftine Retete pentru gratar

Reteta Pulpe de pui la gratar in sos curry

Gratar in stilul e-retete: totul facut in casa, colorat, aromat.

Ingrediente

Pulpe de pui la gratar

1 kg pulpe de pui dezosate (fara piele)
2 lingurite ghimbir razuit pasta
6 catei de usturoi striviti
2 lingurite rase pudra Kashmiri chili (e o pudra de chili mediu picanta; se poate inlocui cu amestec egal de boia dulce si iute)
2 lingurite rase chimion macinat
1 lingurita rasa Garam Masala (cel de la Fuchs)
50 gr iaurt gras sau grecesc
2 linguri suc de lime
1 lingura ulei de masline
sare

Sos curry de rosii

700 gr rosii bine coapte si dulci
2 foi de dafin
6 pastai de cardamom verde
1 bucatica baton de scortisoara (cca 2 cm)
4 catei de usturoi
1 lingurita cu varf ghimbir razuit pasta
30 gr unt
1 lingurita rasa chimion macinat
1 lingurita rasa Garam Masala
1 lingurita Kashmiri chili
3 linguri smantana dulce pentru gatit (15% grasime)
4 linguri ulei neutru
sare

Pentru servire:

- pita la gratar (aluatul preparat urmand reteta de aici, pasii 1-3)

- salata de ceapa amestecata cu patrunjel si menta

Portii: 4-5

  1. Pulpele de pui se taie in 4. Se amesteca bine cu restul ingredientelor, adaugand si 2-3 prize de sare. Se acopera cu folie de plastic si se dau la frigider cateva ore (macar 2).
  2. Pentru sosul curry rosu, se taie rosiile in doua si se dau pe razatoare pana ramaneti doar cu pielea in mana. Usturoiul se striveste, ghimbirul se da pe razatoarea fina. Cardamomul se striveste cu latul cutitului ca sa expuneti semintele.
  3. Intr-o cratita larga (cca 30-35 cm; astfel sosul se va face mai repede) se incinge uleiul impreuna cu foile de dafin rupte in doua, cardamomul si scortisoara. Se prajesc aromele 2 minute, apoi se adauga ghimbirul si usturoiul. Se amesteca rapid si cand din tigaie vine aroma placuta a acestora (nu lasati sa se arda), adaugati piureul de rosii si 2 prize de sare. Aduceti la fierbere, dati focul la mediu si fierbeti cca 15-20 minute, pana sosul scade la o consistenta similara cu pasta de rosii si uleiul se separa pe margine. La inceput sosul va fi lichid, apoi veti vedea ca devine mai consistent, lichidul se evapora, in acel moment puteti da focul mai mic sa nu se lipeasca de fund si incepeti sa amestecati mai des. Dupa o vreme veti vedea ca lingura lasa urme pe fundul cratitei si ca sosul de rosii se inchide usor la culoare. Cand vedeti uleiul separat pe marginile cratitei, acest pas e gata.
  4. Adaugai untul, chimionul, Garama Masala, chili si fierbeti impreuna inca 2 minute dupa ce untul se topeste. Amestecati mai des acum sa nu se arda sosul.
  5. Adaugati smantana dulce si amestecati rapid, sa se omogenizeze. Mai fierbeti inca 1 minut impreuna. Gustati sosul de sare.
  6. Pulpele de pui se pot gati pe gratar cat timp fierbe sosul sau imediat dupa ce l-ati terminat. Eu le-am pregatit pe gratarul exterior ca sa ia gust de fum. Am incins gratarul bine, le-am asezat pe gratar si apoi am lasat jos capacul. Le-am intors dupa 5 minute (sau pana prind urme placute de gratar) si le-am lasat inca 3 minute pe a doua parte (nu lasati sa se arda sau sa devina prea uscate). Pulpele se pot pregati si pe tigaia grill incinsa la maxim (cam 4-5 minute / parte) pana se rumenesc placut.
  7. Se pune puiul in sosul de rosii, se amesteca sa se acopere uniform si se fierb impreuna 2 minute.
  8. Pentru pita am pregatit aluatul de aici urmand pasii 1-3, am taiat aluatul in 6 bucati egale, le-am dat forma de bila, le-am acoperit cu folie de plastic si le-am lasat 15 minute sa se odihneasca. Am intins foi cat de subtiri am putut din fiecare bucata (cam ca si clatitele de subtiri; aluatul e elastic, se lucreaza usor) . Le-am copt pe tigaia grill de fonta incinsa la maxim 5 minute si apoi unsa bine cu grasime doar la inceput.
    Foile se coc pe prima parte pana vedeti ca se fac multe bule de diferite dimensiuni deasupra. Verificati dedesubt sa aiba urme placute de gratar si o intoarceti inca 30 secunde - 1minut doar cat sa se usuce si pe a doua parte.
    * daca aluatul nu se umfla in tigaie, ori aluatul nu e intins destul de subtire, ori tigaia nu e inca incinsa suficient
  9. Se stivuiesc pitele una peste alta pe masura ce le coaceti si la final se acopera cu un prosop curat. Se pot pastra asa toata ziua.
  10. Se servesc bucatile de pui cu sos pe pita preparata la gratar si presarata cu salata de ceapa noua taiata felii subtiri si amestecata cu patrunjel, menta si putina sare.

Comentarii (2)

 

IONAS  acum o saptamana - 26 Iunie 2024 05:46  

Sarut mana . Bine a-ti revenit. V-am simtit lipsa prelungita. Sa fie intr-un ceas bun !!!
 

Ioana  acum o saptamana - 26 Iunie 2024 11:18  

Peste o luna, nici nu mi-am dat seama ca a trecut atat de mult.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...