Prajitura Ochelari

Categorii: Retete desert, Retete cu fructe, Retete de Craciun, Retete de Pasti, Retete ieftine, Retete romanesti

 

Prajitura Ochelari
Pinterest

Fiind o importanta sarbatoare religioasa astazi, v-am pregatit o prajitura romaneasca. Numele prajiturii vine de la forma ei cand este taiata felii, insa am intalnit-o si sub denumirea de "ochi de paun".

Sa aveti pofta!

Ingrediente
Prajitura Ochelari

Aluat

500 gr faina alba
200 gr untura (la temperatura camerei)
3 galbenusuri de ou
1 lingura zahar
1 praf de sare
2-3 linguri smantana

1/2 cub drojdie proaspata
50 ml apa calduta
1 priza zahar

Umplutura

3 albusuri de ou
150 gr zahar pudra
200 gr nuca macinata
1 lingurita esenta de vanilie
coaja rasa de lamaie

1 borcan de 300 ml de gem (de prune, visine, capsuni)
visine (proaspete, din sirop sau din compot)

Preparare
Prajitura Ochelari

  1. Se dizolva drojdia in apa calduta si se adauga zaharul. Se lasa la loc caldut 10-15 minute, pana amestecul devine spumos.
  2. Se amesteca cu degetele faina cu untura pana arata ca pesmetul. Se adauga drojdia si restul ingredientelor de la aluat (exceptand smantana) si se framanta usor pana se leaga aluatul. Daca nu se leaga, adaugati treptat cate 1 lingura cu varf smantana si framantati pana obtineti un aluat legat. Apoi mai framantati inca 5 minute sa devine aluatul elastic.
  3. Impartiti aluatul in 3 bucati egale.
  4. Intindeti din fiecare bucata foaie subtire (de cca 25 x 35 cm).
  5. Ungeti foile cu un strat subtire de gem.
  6. Pe marginile lungi ale foilor asezati un sir de visine.
    * daca visinele sunt din sirop sau compot doar le scurgeti intr-o sita inainte de folosire; daca sunt proaspete, le scoateti samburii si le presarati cu putin zahar, lasandu-le sa stea pana isi lasa din suc.
  7. Rulati foile din ambele parti catre centru, destul de strans in jurul visinelor. Lasati in mijloc un spatiu cam de 3 cm.
  8. Bateti bine albusurile spuma care sta pe tel. Adaugati apoi treptat zaharul pudra si bateti in continuare pana la incorporare. Adaugati apoi nuca macinata in 2-3 transe, amestecand usor.
  9. Puneti compozitia de nuca in zona centrala lasata libera (se poate pune cu lingurita, dar cel mai usor e cu un spritz de patiserie).
  10. Asezati prajiturile intr-o tava incapatoare (de 30 x 40 cm, mi-au intrat toate 3 prajiturile in ea). Coaceti prajiturile la 180C timp de 45 minute (pana aluatul e usor pic rumen deasupra).
  11. Se lasa sa se racoreasca. Se serveste pudrata cu zahar pudra.
 
Prajitura Ochelari - Aluatul

1. Aluatul

Prajitura Ochelari - Aluatul impartit in 3

2. Aluatul impartit in 3

Prajitura Ochelari - Foaie subtire unsa cu gem si visine la capete

3. Foaie subtire unsa cu gem si visine la capete

Prajitura Ochelari - Foaia rulata peste visine

4. Foaia rulata peste visine

Prajitura Ochelari - Prajiturile in tava

5. Prajiturile in tava

Prajitura Ochelari - Umplutura

6. Umplutura

Prajitura Ochelari - Prajituri cu umplutura

7. Prajituri cu umplutura

Prajitura Ochelari - Prajitura coapta

8. Prajitura coapta


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 65)  

 
loading...

Buturuga de Craciun

22 Decembrie 2013

Buturuga de Craciun

Negresa

19 Aprilie 2011

Negresa

Salam de biscuiti

28 Mai 2009

Salam de biscuiti

 

 

Maria  acum 3 ani - 9 Iunie 2014 11:00  

Re: Prajitura Ochelari

Uitasem acest aluat.La noi acasa se faceau tot
felul de aluaturi cu untura.....Doamne ce frumoasa era copilaria .
Dumnezeu sa odihneasca pe bunele noastre!
 

Anamaria  acum 3 ani - 9 Iunie 2014 22:42  

Re: Prajitura Ochelari

Cred ca e gustoasa prajitura. Dar am o intrebare - nu se poate folosi unt in loc de untura ? N-am folosit niciodata untura la prajituri sau la orice altceva si nici nu ma tenteaza. Exclus si margarina.
 

Simona-Adina Hotea  acum 3 ani - 9 Iunie 2014 23:46  

Re: Prajitura Ochelari

Interesant. Eu fac prajitura asta (o reteta foaaarte veche), dar intr-un fel banal : foaia cu untura jos, in tava, peste ea gemul, apoi compozitia cu nuca. Ii zicem simplu : prajitura cu nuca. Dar ce efect ai obtinut ruland-o !... vesel
 

Ioana  acum 3 ani - 10 Iunie 2014 09:19  

Re: Prajitura Ochelari

ba da Anamaria, poti pune 250 gr unt in loc de untura (sau margarina cine doreste).
 

Ioana  acum 3 ani - 10 Iunie 2014 09:23  

Re: Prajitura Ochelari

de efect Simona si foarte buna cu visinele acrisoare in colturi. se manaca usor.
 

Laura  acum 3 ani - 19 Septembrie 2014 13:36  

Re: Prajitura Ochelari

Buna Ioana. Prajitura e acum in cuptor vesel dar mie mi-a ramas umplutura de nuca (au fost ouale mari dar poate nici nu am nimerit exact cat sa las la mijloc). Ce pot face cu umplutura asta? e asa de gustoasa! Bezele ar merge? Multumesc
 

Ioana  acum 3 ani - 19 Septembrie 2014 13:46  

Re: Prajitura Ochelari

da, poti sa il coci separat dupa ce il spritezi pe tava de copt.
 

Laura  acum 3 ani - 19 Septembrie 2014 13:55  

Re: Prajitura Ochelari

Multumesc mult...poti sa-mi spui timpul si temperatura de coacere te rog?
 

Ioana  acum 3 ani - 19 Septembrie 2014 15:13  

Re: Prajitura Ochelari

la 170C
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus