Pui cu sos Veracruzana

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Pui cu sos Veracruzana

Reteta a pornit de la zs care mi-a povestit aici depre Veracruzana favorita mancata in Mexic. Legume gatite scurt si apoi turnate peste carne. File de peste de obicei, dar am zis sa incerc si cu pui. Am ales sa amestec la final sosul de legume cu sucurile lasate de friptura - licenta culinara ;) - iar ceea ce a rezultat - pui acrisor, picant, sarat - mi-a amintit putin de romanescul pui in saramura. M-a incantat si usurinta cu care am reusit sa pregatesc aceasta cina gustoasa si colorata.

Ingrediente

5 pulpe de pui (dezosate sau nu; ale mele au fost dezosate si au cantarit 800 gr in total)
1/4 lingurita turmeric
5-6 linguri otet de pe capere
putin ulei
sare, piper negru

Sos Veracruzana

1 conserva de rosii (de 400 gr)
1 lingura cu varf capere in otet
10 masline verzi
1 ceapa mica
2 catei usturoi
1/2 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita fulgi de chili
2-3 linguri ulei
sare, piper negru

Portii: 5
Calorii: 383 cal / portie

  1. Pulpele se usca bine cu servetele de hartie. Se presara cu sare, piper negru, turmeric si se maseaza apoi cu putin ulei.
  2. Se aseaza intr-un vas termorezistent in care sa incapa pe un singur strat, fara sa fie prea inghesuite. Se toarna otetul deasupra.
  3. Se coc la 220C timp de 30-40 minute, pana pielea e rumena si sunt facute complet.
  4. In acest timp se incinge uleiul intr-o tigaie larga. Se caleste ceapa tocata marunt pana se inmoaie bine (cca 5 minute).
  5. Se adauga caperele scurse si usturoiul strivit si se mai calesc 1 minut.
  6. Se adauga rosiile tocate cubulete (fara sosul din conserva; puteti folosi rosii cherry cand aveti), oregano, chili (puteti adauga ardei iute tocat in loc) si piper negru rasnit. Se fierbe totul 2-3 minute, pana vedeti uleiul ca se aduna pe margini.
  7. Se adauga maslinele tocate mare si se ia tigaia de pe foc.
  8. Cand pulpele sunt gata se scot in vasul de servire.
  9. In sosul ramas in tava (otetul si sucul din pulpe au format un sos delicios dulce-acrisor, puteti sa-l gustati acum; daca vi se pare ca e multa grasimea deasupra, puteti sa degresati sosul, adica sa scoateti cu o lingura parte din grasime) adaugati sosul de legume pregatit. Amestecati bine. Turnati sosul rezultat peste pulpe.
  10. E bun imediat, cat pielea de pe pulpe e inca crocanta. Dar e bun si daca sta un pic, pulpele se vor marina in sos. E bun reincalzit. Am servit cu putina mamaliguta (preparata din 150 gr malai pentru cele 5 portii).

Pulpele intra la cuptor

Pulpele intra la cuptor

Pulpele rumene

Pulpele rumene

Sos Veracruzana

Sos Veracruzana

A doua zi, reincalzita

A doua zi, reincalzita

Comentarii (8)

 

Mirela   acum 2 ani - 5 Februarie 2020 10:49  

Otetul se pune cu pulpele in tava la cuptor? La ingrediente asa e trecut, dar la mod de preparare nu. Cred ca le incerc maine. :p
 

Ioana  acum 2 ani - 5 Februarie 2020 11:08  

da, da! Mi-a scapat :) am completat acum pasul 2
merci!
 

Mihaela P  acum 2 ani - 5 Februarie 2020 17:38  

Arata foarte delicios!, felicitari pentru articole! :D
 

Mirela   acum 2 ani - 6 Februarie 2020 15:05  

Venita de la inot, pe zloata care e acum in Bucuresti, am cautat cu incapatanare capere in otet la doua Mega...urma Lidl, dar am gasit pana la urma.. revin pe seara cu detalii si sper si cu foto :p
 

Ioana  acum 2 ani - 6 Februarie 2020 15:16  

cele de la Mega le iau si eu. in magazinele mai mari au.
 

Mirela   acum 2 ani - 6 Februarie 2020 18:24  

Dementiale, nu mi-as fi inchipuit ca mamaliga merge asa bine cu caperele, chili si restul. Si cu atatea culori, reteta e foarte plina de viata si energizanta! Un singur inconvenient am avut, am folosit o tava cam mare, desi aveam una de yena in care intrau una langa alta, neinghesuite. M-am gandit insa sa nu se arda si atunci am folosit o tava mare care stiam sigur ca nu prinde. Numai ca asa s-a evaporat mult din sos. A mai ramas ceva, caci am fost pe faza si am scos tava la fix, dar nu prea mult. Pun doua foto, una cu toate si una cu portia individuala :p
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Februarie 2020 10:47  

intotdeauna cand vrei sa ramai cu suc in tava/tigaie, valabil si la carne si la legume, trebuie sa le pui mai apropiate, sa nu se evapore rapid. cand le vrei mai rumene si fara suc, le pui in tava cuptorului.
vasul yena era perfect, nu mi-a lipit niciodata.
 

Ioana  acum 2 ani - 7 Februarie 2020 14:08  

vazut si poze! frumos executat! arata ca originalul ;)
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...