Peste cu sos Veracruzana

Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete din Mexic si Tex-Mex Retete cu peste si fructe de mare Retete din America de Sud si Centrala

Reteta Peste cu sos Veracruzana

O explozie de arome acest sos mexican, special pentru peste. Mi-a luat cateva luni sa-l "bibilesc", dar aseara am reusit sa-l fac exact cum mi-l imaginam. Pana ajung in Mexic, nu am de ales, ma hranesc cu visuri. Dar ce vis frumos si colorat! Uitati-va numai la el!

Ingrediente

2 pesti intregi (dorada am folosit eu; sau file-uri de peste)

Sos veracruzana

1 ceapa
2 catei usturoi
1 ardei gras rosu copt (retineti sucul pe care-l lasa cand il curatati)
3 rosii din conserva (+ 3 linguri din bulionul in care au fost conservate)
1 ardei iute murat (+ 1 lingura otet in care a fost murat)
1 lingura capere
12 masline
1/2 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita cimbru uscat
1/4 legatura patrunjel
1 foaie dafin
1 bucata scortisoara (de 1 cm)
1 cuisor
100 ml vin alb sec
3 linguri ulei
sare, piper

Portii: 2-4

  1. Preparam sosul: se caleste ceapa in uleiul incins pana se inmoaie. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
  2. Se stinge cu vin, se adauga dafinul, scortisoara si cuisorul. Se fierbe inca 2 minute, pana vinul scade la jumatate.
  3. Se adauga rosiile strivite cu furculita (impreuna cu bulionul) si se mai fierbe 2 minute. Se adauga 150 ml apa si se aduce la fierbere. Se pune capacul si se fierbe timp de 10 minute, la foc mediu.
  4. Se adauga ardeiul copt taiat patrate nu foarte mici (si sucul de pe el), ardeiul iute intreg (si sucul de pe el), maslinele, caperele (desarate, daca e cazul), patrunjelul tocat fin, cimbrul si oregano, sare (!atentie la sare, maslinele si caperele sunt sarate) si piper. Se mai adauga inca 100 ml apa si se aduce la fierbere. Se pune capacul si se mai fierbe 10 minute.
  5. Pestele daca e intreg se cresteaza in cateva locuri pe o parte, se presara cu sare si piper si se da la cuptor la 200C timp de 20 minute (daca e dorada la 500 gr bucata; sau adaptati timpul dupa tipul si marimea pestelui folosit). Daca pestele e file, il presarati cu sare si piper negru, il tavaliti prin faina, il scuturati bine si apoi il prajiti pe ambele parti intr-o tigaie antiaderenta in care ati adaugat foarte putin ulei. Daca doriti o varianta sanatoasa, fara prajeli, puteti pune file-urile direct in sosul fierbinte, acoperiti cu capac si lasati intre 5-10 minute sa se faca.
  6. Puneti pestele/fileurile intr-o tava si turnati sosul fierbinte peste el.

Ceapa "stinsa" cu vin

Ceapa "stinsa" cu vin

Adaugam rosiile

Adaugam rosiile

Adaugam restul ingredientelor

Adaugam restul ingredientelor

Sosul e gata

Sosul e gata

Turnam sosul pe peste

Turnam sosul pe peste

Comentarii (19)

 

Ultimele comentarii

Ana  acum 7 ani - 27 Martie 2015 19:35  

Nu te opresti sa ma surprinzi placut, pestele si sosul arata superb! Cred ca de Florii o sa incerc sa fac si eu, cu pastrav =P~ =P~
 

Alexandra  acum 7 ani - 3 Aprilie 2015 14:10  

Arata foarte bine dar am si eu o intrebare: as putea sa inlocuiesc vinul alb cu cel rosu? deoarece unde locuiesc este totul inchis astazi si as vrea totusi sa incerc aceasta reteta. Multumesc anticipat.
 

Ioana  acum 7 ani - 3 Aprilie 2015 16:05  

nu prea, mai bine omite-l
 

Valentina   acum 3 ani - 3 Iulie 2018 20:34  

De mult timp urmaresc site-ul si am mai incercat retete de aici. A iesit super pestele! Sosul foarte aromat si gustos!
 

Rotaru Ramona  acum 3 ani - 24 Noiembrie 2018 16:59  

Buna ziua!Tocmai am facut sosul si a iesit amar.Am respectat intocmai instructiunile. Cum pot sa l repar?Il pregatisem ptr maine la O masa cu oaspeti...Multumesc!
 

Ioana  acum 3 ani - 26 Noiembrie 2018 10:10  

Ramona, de la ce crezi ca era amar? de la vin sau masline? astia ar fi singurii suspecti...
 

zs  acum 2 ani - 16 Ianuarie 2020 09:28  

Sant 1001 feluri de a gati aceasta reteta, nici una din ele gresita. Spr ca de cand ati publicat-o ati putut vizita Mexico. Zilele astea este a tara mult mai dificil de vizitat ca ani in urma.

Daca imi pot permite as dori s a sugerez o alternativa care cred ca v-ar place pentru reteta asta. Am incercat o masura buna din retetele care le-ati publicat, si sant facute nu numai pe gustul meu, dar mi se par facute cu multa pricepere si dedicatie. As vrea sa incercati ceva relativ nou, daca va intereseaza.

Ceace mi-a placut de mult timp la "Peste a la Veracruz" asta este ca practic nu avea sos, nu era o tocanita de peste sau un peste "cu sos", chiar sos bun. Este mai mult un peste cu vegetale. Am avut placerea sa-l mananc acum multi ani intr-un loc unde am am fosr sigur ca - autentica sau nu - versiunea era deosebit de buna. Reteta:

- Caliti ceapa tocata fin pana incepe sa fie translucenta. Adaoga usturoi, capere si sosul lor, incalzeste 30 sec. Adaoga rosii (mici, proaspete, felii) si ardei iute(proaspat, felii) si masline verzi marinate, in felii sau jumatati - si incalzeste numai pana vegetalele se incalzesc usor.

Incalzeste cuptorul. Foloseste filete, nu peste intreg (in Mexico se foloseste Huachinango, pe Englezeste se numeste Red Snapper. Presupun ca Dorada d-tale ar fi bun, fara piele. )
Se pune un strop de ulei de masline in vase individuale, se adaoga o lingura buna din vegetalele incalzite, dupa aceea pestele (intreg sau in bucati, cu sare si piper), cu restul vegetalelor pe deasupra. Se pune la cuptor pana pestele este suficient (dar nu excesiv) de gatit, dupa grosime.
Inainte de servit se stropeste cu inca un pic de ulei de masline.
Pofta buna.
 

Ioana  acum 2 ani - 16 Ianuarie 2020 12:28  

Merci pentru idee! Deci ar fi ca o salsa de legume... cred ca o sa fac in curand varianta asta, dar cu pui, am niste pulpe acasa. de fapt am de toate acasa, si capere si masline bune...
 

Ioana  acum 2 ani - 16 Ianuarie 2020 13:06  

ah, si nu :( nu am vizitat Mexicul, inca imi fac curaj la zbor lung. asa a zis si sotul meu ca acum e periculos in mexic, eventual de mers direct in resorturi ceea ce nu ma atrage.
 

zs  acum 2 ani - 16 Ianuarie 2020 18:30  

Doamna, cu privire la Mexic - sugerez ca sotul d-tale are dreptate. Ca multe alte locuri, tara a decazut in violenta oarba si indiferenta. Mexicanii se conving ca numai acele persoane intrate in afaceri necurate sant victime. Adevarul este diferit, si extrem de periculos.

Cu privire la folosinta pulpelor de pui, e foarte posibil sa mearga bine. Este intr-adevar o salsa de vegetale care este de presupus sa dea gust la carne. Spre deosebire de peste, probabil sa aiba nevoie de mai mult timp la cuptor, sau poate de o temperatura mai inalta. Ideea este ca vegetalele sa ramana destul de bine formate si sa nu fie distruse.

Bucataria Mexicana este considerata bogata, dar nu vorbeste mult experientei Europene. Cam singurele alte retete de pescarie care am gasit interesante acolo au fost un peste facut "a la talla" (la ordin - specilitate in jur de Acapulco) si unul "zarandeado" (scuturat). Ambele de peste la gratar, desfacut in stil care credeam arab (spatele taiat ca sa fie pestele curatat), si uns cu maioneza inainte de aplicarea unor serii de condimente. Functioneaza bine cand esti la un restaurant pe plaja cu o bere in mana, altfel nu prea.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...