Peste cu sos Veracruzana

Categorii: Retete cu legume, Retete de mancaruri cu legume, Retete din Mexic si Tex-Mex, Retete cu peste si fructe de mare, Retete din America de Sud si Centrala

 

Peste cu sos Veracruzana
Pinterest

O explozie de arome acest sos mexican, special pentru peste. Mi-a luat cateva luni sa-l "bibilesc", dar aseara am reusit sa-l fac exact cum mi-l imaginam. Pana ajung in Mexic, nu am de ales, ma hranesc cu visuri. Dar ce vis frumos si colorat! Uitati-va numai la el!

Ingrediente
Peste cu sos Veracruzana

2 pesti intregi (dorada am folosit eu; sau file-uri de peste)

Sos veracruzana

1 ceapa
2 catei usturoi
1 ardei gras rosu copt (retineti sucul pe care-l lasa cand il curatati)
3 rosii din conserva (+ 3 linguri din bulionul in care au fost conservate)
1 ardei iute murat (+ 1 lingura otet in care a fost murat)
1 lingura capere
12 masline
1/2 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita cimbru uscat
1/4 legatura patrunjel
1 foaie dafin
1 bucata scortisoara (de 1 cm)
1 cuisor
100 ml vin alb sec
3 linguri ulei
sare, piper

Portii: 2-4

Preparare
Peste cu sos Veracruzana

  1. Preparam sosul: se caleste ceapa in uleiul incins pana se inmoaie. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
  2. Se stinge cu vin, se adauga dafinul, scortisoara si cuisorul. Se fierbe inca 2 minute, pana vinul scade la jumatate.
  3. Se adauga rosiile strivite cu furculita (impreuna cu bulionul) si se mai fierbe 2 minute. Se adauga 150 ml apa si se aduce la fierbere. Se pune capacul si se fierbe timp de 10 minute, la foc mediu.
  4. Se adauga ardeiul copt taiat patrate nu foarte mici (si sucul de pe el), ardeiul iute intreg (si sucul de pe el), maslinele, caperele (desarate, daca e cazul), patrunjelul tocat fin, cimbrul si oregano, sare (!atentie la sare, maslinele si caperele sunt sarate) si piper. Se mai adauga inca 100 ml apa si se aduce la fierbere. Se pune capacul si se mai fierbe 10 minute.
  5. Pestele daca e intreg se cresteaza in cateva locuri pe o parte, se presara cu sare si piper si se da la cuptor la 200C timp de 20 minute (daca e dorada la 500 gr bucata; sau adaptati timpul dupa tipul si marimea pestelui folosit). Daca pestele e file, il presarati cu sare si piper negru, il tavaliti prin faina, il scuturati bine si apoi il prajiti pe ambele parti intr-o tigaie antiaderenta in care ati adaugat foarte putin ulei. Daca doriti o varianta sanatoasa, fara prajeli, puteti pune file-urile direct in sosul fierbinte, acoperiti cu capac si lasati intre 5-10 minute sa se faca.
  6. Puneti pestele/fileurile intr-o tava si turnati sosul fierbinte peste el.
 
Peste cu sos Veracruzana - Ceapa "stinsa" cu vin

1. Ceapa "stinsa" cu vin

Peste cu sos Veracruzana - Adaugam rosiile

2. Adaugam rosiile

Peste cu sos Veracruzana - Adaugam restul ingredientelor

3. Adaugam restul ingredientelor

Peste cu sos Veracruzana - Sosul e gata

4. Sosul e gata

Peste cu sos Veracruzana - Turnam sosul pe peste

5. Turnam sosul pe peste


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 14)  

 

 

 

Andrei  acum 7 ani - 21 Mai 2012 12:09  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Bv Ioana din nou ne surprinzi foarte placut cu o reteta gusoasa si rapida totul arata excelen!Diseara o voi incerca dar cu o stiuca!
imi e pofta
 

Monica Mihaly  acum 7 ani - 21 Mai 2012 17:06  

Re: Peste cu sos Veracruzana

yummmiiii imi e pofta imi e pofta imi e pofta
 

Andreea  acum 7 ani - 22 Mai 2012 14:06  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Wow, ce gust are sosul acesta! am facut pestele aseara, insa cu file fiindca nu aveam altceva in casa. a iesit foarte, foarte, fooooarte bun! cu siguranta voi repeta reteta dar cu peste proaspat. Ioana, multumesc pentru reteta!
 

Ioana  acum 7 ani - 22 Mai 2012 14:24  

Re: Peste cu sos Veracruzana

cu placere! sunt de aceeasi parere, sosul este o minune vesel
 

Laurentiu Aurel Mirica  acum 7 ani - 24 Mai 2012 16:27  

Re: Peste cu sos Veracruzana

arata super sosul. vesel
 

angelo  acum 6 ani - 12 Februarie 2013 11:53  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Nu l-am pregatit inca ,dar dupa cum e reteta cred ca e mai mult decat bun.si retetele sunt f bine detaliate si explicate.Nu mai punem faptul ca imi place pestele f. mult.Bravo! vesel
 

Gabriela Muller  acum 5 ani - 10 Mai 2014 23:53  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Nu am avut tilmp sa coc ardeiul asa ca l-am adaugat cu rosiile. Nu stiu cum ar fii fost cu ardei copt dar si-asa a iesit foarte gustos. M-am gindit ca pot face sosul si fara peste, doar adaug o conserva de fasole gigantica (lima beans) sau fasole rosie. Foarte bun oricum, multumes!
 

Cristian  acum 5 ani - 25 Septembrie 2014 10:48  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Buna,

Doresc sa pregatesc reteta de mai sus si am si eu o intrebare, pestele nu se unge cu nimic cand se baga la cuptor?
Se poate folosi somn la aceasta reteta?
 

Ioana  acum 5 ani - 25 Septembrie 2014 11:15  

Re: Peste cu sos Veracruzana

nu, doar se condimenteaza. merge cu orice peste bun, deci si cu somn. in ce forma il ai (felii, file?)
 

Ana Partas  acum 4 ani - 27 Martie 2015 19:35  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Nu te opresti sa ma surprinzi placut, pestele si sosul arata superb! Cred ca de Florii o sa incerc sa fac si eu, cu pastrav imi e pofta imi e pofta
 

Alexandra  acum 4 ani - 3 Aprilie 2015 14:10  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Arata foarte bine dar am si eu o intrebare: as putea sa inlocuiesc vinul alb cu cel rosu? deoarece unde locuiesc este totul inchis astazi si as vrea totusi sa incerc aceasta reteta. Multumesc anticipat.
 

Ioana  acum 4 ani - 3 Aprilie 2015 16:05  

Re: Peste cu sos Veracruzana

nu prea, mai bine omite-l
 

Valentina   acum un an - 3 Iulie 2018 20:34  

Re: Peste cu sos Veracruzana

De mult timp urmaresc site-ul si am mai incercat retete de aici. A iesit super pestele! Sosul foarte aromat si gustos!
 

Rotaru Ramona  acum un an - 24 Noiembrie 2018 16:59  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Buna ziua!Tocmai am facut sosul si a iesit amar.Am respectat intocmai instructiunile. Cum pot sa l repar?Il pregatisem ptr maine la O masa cu oaspeti...Multumesc!
 

Ioana  acum un an - 26 Noiembrie 2018 10:10  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Ramona, de la ce crezi ca era amar? de la vin sau masline? astia ar fi singurii suspecti...
 

zs  acum 9 ore - 16 Ianuarie 2020 09:28  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Sant 1001 feluri de a gati aceasta reteta, nici una din ele gresita. Spr ca de cand ati publicat-o ati putut vizita Mexico. Zilele astea este a tara mult mai dificil de vizitat ca ani in urma.

Daca imi pot permite as dori s a sugerez o alternativa care cred ca v-ar place pentru reteta asta. Am incercat o masura buna din retetele care le-ati publicat, si sant facute nu numai pe gustul meu, dar mi se par facute cu multa pricepere si dedicatie. As vrea sa incercati ceva relativ nou, daca va intereseaza.

Ceace mi-a placut de mult timp la "Peste a la Veracruz" asta este ca practic nu avea sos, nu era o tocanita de peste sau un peste "cu sos", chiar sos bun. Este mai mult un peste cu vegetale. Am avut placerea sa-l mananc acum multi ani intr-un loc unde am am fosr sigur ca - autentica sau nu - versiunea era deosebit de buna. Reteta:

- Caliti ceapa tocata fin pana incepe sa fie translucenta. Adaoga usturoi, capere si sosul lor, incalzeste 30 sec. Adaoga rosii (mici, proaspete, felii) si ardei iute(proaspat, felii) si masline verzi marinate, in felii sau jumatati - si incalzeste numai pana vegetalele se incalzesc usor.

Incalzeste cuptorul. Foloseste filete, nu peste intreg (in Mexico se foloseste Huachinango, pe Englezeste se numeste Red Snapper. Presupun ca Dorada d-tale ar fi bun, fara piele. )
Se pune un strop de ulei de masline in vase individuale, se adaoga o lingura buna din vegetalele incalzite, dupa aceea pestele (intreg sau in bucati, cu sare si piper), cu restul vegetalelor pe deasupra. Se pune la cuptor pana pestele este suficient (dar nu excesiv) de gatit, dupa grosime.
Inainte de servit se stropeste cu inca un pic de ulei de masline.
Pofta buna.
 

Ioana  acum 6 ore - 16 Ianuarie 2020 12:28  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Merci pentru idee! Deci ar fi ca o salsa de legume... cred ca o sa fac in curand varianta asta, dar cu pui, am niste pulpe acasa. de fapt am de toate acasa, si capere si masline bune...
 

Ioana  acum 6 ore - 16 Ianuarie 2020 13:06  

Re: Peste cu sos Veracruzana

ah, si nu trist nu am vizitat Mexicul, inca imi fac curaj la zbor lung. asa a zis si sotul meu ca acum e periculos in mexic, eventual de mers direct in resorturi ceea ce nu ma atrage.
 

zs  acum 36 minute - 16 Ianuarie 2020 18:30  

Re: Peste cu sos Veracruzana

Doamna, cu privire la Mexic - sugerez ca sotul d-tale are dreptate. Ca multe alte locuri, tara a decazut in violenta oarba si indiferenta. Mexicanii se conving ca numai acele persoane intrate in afaceri necurate sant victime. Adevarul este diferit, si extrem de periculos.

Cu privire la folosinta pulpelor de pui, e foarte posibil sa mearga bine. Este intr-adevar o salsa de vegetale care este de presupus sa dea gust la carne. Spre deosebire de peste, probabil sa aiba nevoie de mai mult timp la cuptor, sau poate de o temperatura mai inalta. Ideea este ca vegetalele sa ramana destul de bine formate si sa nu fie distruse.

Bucataria Mexicana este considerata bogata, dar nu vorbeste mult experientei Europene. Cam singurele alte retete de pescarie care am gasit interesante acolo au fost un peste facut "a la talla" (la ordin - specilitate in jur de Acapulco) si unul "zarandeado" (scuturat). Ambele de peste la gratar, desfacut in stil care credeam arab (spatele taiat ca sa fie pestele curatat), si uns cu maioneza inainte de aplicarea unor serii de condimente. Functioneaza bine cand esti la un restaurant pe plaja cu o bere in mana, altfel nu prea.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus