Risotto cu gorgonzola

Retete garnituri Retete din Italia Retete cu orez

Risotto, este exact opusul Paellei pe care am pregatit-o saptamana trecuta. De data asta e obligatoriu sa prajim orezul pana devine translucid, sa folosim un orez cu bob rotund, sa amestecam continuu in mancare pentru a deveni cremoasa dar in acelasi timp bobul de orez sa ramana "al dente". Italienii, pentru a obtine o textura si mai cremoasa, la sfarsit adauga mult unt... O gramada de conditii pentru a obtine un risotto perfect, dar va garantez ca nu e asa greu cum pare!

Pentru ca acest risotto sa fie pe gustul dumneavoastra trebuie sa va placa gorgonzola si parmezanul, gustul lor se simte puternic la sfarsit. Daca nu agreati aceste branzeturi puteti renunta la ele si veti avea reteta de baza a unui risotto in care adaugati dupa imaginatie ce e pe gustul vostru (ex. ciuperci grillate sau sotate, mazare sau sparanghel sotat, cubulete de sunca)

Ingrediente

200 gr orez special pentru risotto
1 ceapa medie
1 catel usturoi
2 frunze dafin
1/2 lingurita cimbru uscat
650 ml supa pui (din cub)
100 ml vin sec (obligatoriu sec!)
1 pliculet sofran
50 gr gorgonzola
25 gr parmezan ras
25 gr unt
sare, piper
4 linguri ulei

Portii: 2-3

  1. Intr-o tigaie/oala teflonata se caleste la foc mediu ceapa si usturoiul tocate marunt impreuna cu foile de dafin si cimbrul.
  2. Supa de pui se tine la indemana pe aragaz, pe foc mediu, ca sa fie tot timpul fierbinte!
  3. Cand ceapa e moale se adauga orezul si se prajeste 2 minute pana devine transparent. Dam focul la maxim si punem vinul care se va evapora rapid. Adaugam putina sare si piper.
  4. Dati focul la mediu spre mic (ca sa nu se terciuiasca orezul), doar cat sa bolborosesca mancarea. Apoi incepeti sa puneti supa, doar cate un polonic o data. Urmatorul polonic il puneti doar cand anteriorul polonic de supa a fost complet absorbita de orez. Amestecati constant in orez, asta e o conditie sa devina cremos! Cand puneti ultimul polonic de supa turnati si sofranul pe care l-ati dizolvat in putina apa. Operatia va dura cam 15-20 minute, pana terminati toata supa. La sfarsit orezul va fi fiert si cremos.
  5. Opriti focul si puneti in orez branzeturile si untul, amestecati rapid pana untul se topeste, apoi acoperiti si lasati 3 minute.
  6. Noi am servit cu prosciutto uscat si fulgi de parmezan (i-am taiat cu aparatul de curatat legume), dar poate fi servit ca si garnitura la orice mancare.

 

Orez cu bob rotund special pentru risotto

Calim ceapa si usturoiul

Prajim orezul pana devine transparent

Adaugam supa fierbinte incet, cate un polonic o data

La sfarsit incorporam branzeturile si untul

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...