Risotto cu legume verzi

Categorii: Retete din Italia, Retete de mancaruri cu legume, Retete cu orez, Retete ieftine

 

Risotto cu legume verzi
Pinterest

O gramada de legume verzi crocante - mazare, tulpina de telina, sparanghel, fasole verde - contrasteaza placut cu orezul cremos. Este foarte satios, te satura repede, dar in acelasi timp este foarte usor, nu te simti umflat dupa ce ai mancat o farfurie cu un astfel de risotto.

Este destul de flexibil acest preparat, in sensul ca doar telina si una din legumele verzi sunt obligatorii. De exemplu puteti omite sparanghelul cand nu aveti, sau puteti folosi doar mazare. Iar la servire, va rog, nu sariti piperul proaspat macinat, mi se pare esential in aceasta combinatie.

Ei, asta e reteta de azi, am tinut foarte mult sa o postez acum fiindca e sezonul de mazare si fasole verde si e si una din retetele indragite de sotul meu.

Ingrediente
Risotto cu legume verzi

200 gr orez pentru risotto (arborio)
1 l supa de pui
100 gr mazare
50 gr fasole verde
50 gr sparanghel (4 tulpini subtirele)
1 tulpina telina
1 ceapa medie
1 lingura generoasa de unt
30 gr parmezan
sare, piper negru

Portii: 3-4

Preparare
Risotto cu legume verzi

  1. Tineti supa pe foc mic pentru a o avea la indemana fierbinte.
  2. Intr-o tigaie larga se topeste la foc mic untul. Se adauga ceapa tocata marunt. Se caleste ceapa pana se inmoaie bine (cca 5 minute).
  3. Se adauga orezul si se lasa 3 minute la prajit la foc mai mare, amestecand din cand in cand. Se adauga si tulpina de telina taiata felii si se mai lasa la prajit inca 2 minute.
  4. Turnati doua polonice de supa fierbinte si dati focul la mediu spre mic, doar cat sa bolboroseasca usor orezul.
  5. Continuati sa puneti supa, doar cate un polonic o data. Urmatorul polonic il puneti doar cand anteriorul polonic de supa a fost absorbit de orez. Amestecati constant in orez, asta e o conditie sa devina cremos!
    Dupa ce ati pus 5 polonice de supa (cam dupa 5 minute de fiert) adaugati si restul legumelor (mazarea, fasolea verde si sparanghelul taiate segmente egale). Continuati sa puneti supa, cate un polonic si sa amestecati incet dar constant.
    Operatia va dura cam 20-25 minute, pana terminati toata supa. La sfarsit orezul va fi fiert al dente si cremos. Verificati risotto de sare.
  6. Adaugati parmezanul razuit si amestecati pana se topeste.
  7. Serviti imediat stropit cu putin ulei de masline si presarat cu extra parmezan si obligatoriu cu piper proaspat macinat. Risotto e bun doar cand e proaspat preparat (nu e bun rece sau reincalzit, isi pierde cremozitatea).
 
Risotto cu legume verzi - Orezul si telina prajite

1. Orezul si telina prajite

Risotto cu legume verzi - Dupa ce am adaugat 5 polonice de supa...

2. Dupa ce am adaugat 5 polonice de supa...

Risotto cu legume verzi - ... se adauga restul legumelor

3. ... se adauga restul legumelor

Risotto cu legume verzi - Risotto cu legume verzi

4. Risotto cu legume verzi


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 2)  

 
loading...

Risotto cu rosii

16 Septembrie 2013

Risotto cu rosii

Risotto cu dovlecei

7 Iulie 2011

Risotto cu dovlecei

Risotto cu gorgonzola

14 Mai 2008

Risotto cu gorgonzola

Pilaf de orez cu ciuperci

6 Ianuarie 2010

Pilaf de orez cu ciuperci

 

 

Anamaria  acum 3 ani - 12 Iunie 2014 16:31  

Re: Risotto cu legume verzi

Imi place combinatie orez-legume verzi, desi as fi tentata sa pun, pentru culoare, putin ardei rosu si morcov. N-am folosit parmezan la un asemenea fel de papica, dar mi se pare o idee buna. Si, pentru ca-mi plac verdeturile, oare merge si putin marar deasupra ? Merci pentru reteta.
 

Ioana  acum 3 ani - 12 Iunie 2014 16:39  

Re: Risotto cu legume verzi

cred ca ar merge si putin ardei rosu, dar strici aspectul minimalist vesel
merge si marar in aceasta combinatie. presara doar la servire si vezi care versiune iti place.
 

Ioana  acum 3 ani - 12 Iunie 2014 16:57  

Re: Risotto cu legume verzi

ah, asta e! daca vrei pata de culoare eleganta pe fond minimalist, poti rasni piper rosu!
 

Cineva  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 17:42  

Re: Risotto cu legume verzi

Iubitului nu-i place orezul dar a mancat la un restaurant si acolo i-a placut...A spus ca fost zemos si era bun...Ca sa iasa zemos cum fac/?
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 17:51  

Re: Risotto cu legume verzi

poti sa incerci sa-i faci orice risotto, datorita modului de preparare el iese cremos. poate ca la asta se referea cand il descria ca "zemos". insa trebuie sa il servesti imediat ce l-ai terminat, altfel isi pierde cremozitatea.
 

Cineva  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 19:08  

Re: Risotto cu legume verzi

si pot folosi orice orez la risotto?
 

Ioana  acum 2 ani - 15 Ianuarie 2015 19:32  

Re: Risotto cu legume verzi

nu, asa cum scrie la ingrediente, trebuie sa folosesti un orez special pentru risotto (arborio de obicei gasesti la noi).
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus