Risotto cu dovlecei

Categorii: Retete garnituri, Retete din Italia, Retete cu legume, Retete cu orez, Retete de post

 

Risotto cu dovlecei
Pinterest

Risotto cremos, o alta modalitate de a folosi dovleceii.

Ingrediente
Risotto cu dovlecei

2 dovlecei (cca 500 gr)
1 ceapa mare
300 gr orez pentru risotto (arborio)
100 ml vin alb sec
1 foaie de dafin
1.5 l supa de pui (sau de legume pentru varianta de post)
1 priza de turmenic (sau cateva firicele de sofran)
2 linguri parmezan razuit
4 linguri ulei
sare, piper

Portii: 4

Preparare
Risotto cu dovlecei

  1. Supa o tineti pe foc mic pentru a o avea la indemana fierbinte. Se dizolva in supa turmenicul sau sofranul.
  2. Se taie dovleceii cubulete. Se incing 2 linguri de ulei si se calesc cubuletele timp de 10 minute. Se scot cam 1/3 (ochiometric) din cubulete, iar restul se lasa in tigaie. Se adauga peste cubuletele din tigaie ceapa tocata si se mai calesc 5 minute, pana ceapa e si ea moale. Se scoate continutul tigaii intr-un robotel si se mixeaza pana dovleceii devin pasta fina.
  3. In tigaie se incinge restul de 2 linguri de ulei. Se adauga orezul si se lasa 5 minute la prajit la foc mare, amestecand din cand in cand.
  4. Se toarna vinul si dupa ce s-a evaporat se adauga sare (1 lingurita) si cateva prize de piper. Apoi am adaugat pasta de dovlecei, foaia de dafin si am turnat primele doua polonice de supa fierbinte si am dat focul la mediu spre mic, doar cat sa bolboroseasca usor orezul.
  5. Continuati sa puneti supa, doar cate un polonic o data. Urmatorul polonic il puneti doar cand anteriorul polonic de supa a fost complet absorbit de orez. Amestecati constant in orez, asta e o conditie sa devina cremos! Operatia va dura cam 20-25 minute, pana terminati toata supa. La sfarsit orezul va fi fiert si cremos.
  6. Verificati risotto de sare, sigur va trebui sa mai adaugati. Adaugati parmezanul si cuburile de dovlecei si amestecati usor, pana parmezanul e topit. Stingeti focul, puneti capacul pe oala si lasati 5 minute sa stea.
 
Risotto cu dovlecei - Adaugam pasta de dovlecei peste orezul prajit

1. Adaugam pasta de dovlecei peste orezul prajit

Risotto cu dovlecei - Adaugam supa, cate un polonic o data

2. Adaugam supa, cate un polonic o data

Risotto cu dovlecei - Adaugam parmezanul

3. Adaugam parmezanul


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 13)  

 
loading...

Risotto cu legume verzi

12 Iunie 2014

Risotto cu legume verzi

Risotto cu rosii

16 Septembrie 2013

Risotto cu rosii

Risotto cu gorgonzola

14 Mai 2008

Risotto cu gorgonzola

Pilaf de orez cu ciuperci

6 Ianuarie 2010

Pilaf de orez cu ciuperci

 

 

Elena  acum 6 ani - 12 Iulie 2011 09:36  

Re: Risotto cu dovlecei

Buna, Ioana! Sunt Elena de pe twitter! Vroiam sa-ti spun ca am reusit sa fac vitelul in sos picant si pentru ca am mai avut carne am facut si o rulada improvizata de mine care a iesit foarte buna vesel desertul nu am reusit sa il mai fac deoarece am avut pepene rece :D. Merci pentru retete si sunt cu ochii pe site ca asa mai invat si eu sa gatesc cate ceva.
 

Ioana  acum 6 ani - 12 Iulie 2011 14:59  

Re: Risotto cu dovlecei

buna elena! ce ma bucur ca ai pregatit inca o masa reusita! mai astept si alte vesti de la tine si daca ai vreo intrebare sunt aici vesel
 

Anamaria  acum 6 ani - 27 Septembrie 2011 11:51  

Re: Risotto cu dovlecei

Este o mâncare absolut delicioasă. L-am făcut prima dată chiar în ziua în care ai postat linkul pe facebook, iar cel mai recent l-am făcut săptămâna trecută. Băieţelului meu de un an îi place foarte mult. În general îi place orezul, dar risotto cu dovlecei este preferatul lui vesel
 

Miha  acum 4 ani - 25 Aprilie 2013 09:29  

Re: Risotto cu dovlecei

Stiu ca iti pun o intrebare cam tampa dar tot as vrea sa stiu daca pun vin rosu sec(numai din asta am prin casa) e ok? In afara culorii se mai poate schimba ceva? Il stric?
 

Ioana  acum 4 ani - 25 Aprilie 2013 10:52  

Re: Risotto cu dovlecei

daca nu ai alb, mai bine nu pune vin. vinul rosu e prea puternic pentru dovlecei.
 

Alexandra  acum 4 ani - 5 Noiembrie 2013 18:10  

Re: Risotto cu dovlecei

Buna Ioana,

Am inteles ca orezul pentru risotto nu se spala, dar eu am dubii in privinta asta. Tu cum procedezi?

Mersi vesel
 

Ioana  acum 4 ani - 5 Noiembrie 2013 18:13  

Re: Risotto cu dovlecei

nu se spala, ca sa ramana amidonul pe el. cremozitatea specifica unui risotto este dat de amidonul care ingroasa supa. daca il speli, reduci cremozitatea.
 

Roxana  acum 3 ani - 9 Aprilie 2014 14:31  

Re: Risotto cu dovlecei

E a doua oara cand execut reteta asta vesel eu pun extra parmezam :D yammy! dovlecelul e ieftin si extrem de versatil, din cate vad vesel
 

Baldean Andreea  acum 3 ani - 21 Octombrie 2014 18:25  

Re: Risotto cu dovlecei

Buna. De unde luati parmezan? Eu nu am gasit doar branza italieneasca pentru paste, razalita.
 

Ioana  acum 3 ani - 22 Octombrie 2014 09:31  

Re: Risotto cu dovlecei

gasesti si la supermarket parmezan (la Kaufland, Cora, Carrefour), sunt triunghiuri invelite in folie de plastic. Scrie parmigiano reggiano pe ambalaj.
sau se gaseste la magazinele cu produse italienesti. eu de acolo iau, fiindca iti taie cat doresti si au pe diferite grade de maturare (12, 24 luni).
 

Dana  acum 3 ani - 22 Noiembrie 2014 21:45  

Re: Risotto cu dovlecei

Draga Ioana,

am facut asta seara reteta aceasta, a iesit foarte bine - urmaresc de mult site-ul tau, si te felicit. Sunt o fana de vreo 4 ani cred, si desi nu am mult timp sa fac multe retete, ce am facut a iesit foarte bine.
Deci asta este un multumesc pentru toate lucrurile care le imparti cu drag, cu noi cele mai incepatoare (sau nu).

Dana
 

Ioana  acum 3 ani - 24 Noiembrie 2014 14:02  

Re: Risotto cu dovlecei

cu drag, Dana
 

Lori  acum un an - 28 Februarie 2016 13:26  

Re: Risotto cu dovlecei

Azi l-am incercat si eu. Delicios!
 

Lori  acum un an - 12 Noiembrie 2016 16:55  

Re: Risotto cu dovlecei

Delicios, l-am facut de mai multe ori si sunt foarte multumita de rezultat.
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus