Rosii provensale

Categorii: Retete garnituri, Retete cu legume, Retete fara gluten, Retete ieftine

 

Rosii provensale
Pinterest

Anul asta am facut o adevarata obsesie pentru rosii. Mi se par minunate, mult mai bune decat in alt an. In fiecare vineri ajung acasa cu 5 kg si pana luni nu mai avem deloc. La fel mi se par si piersicile, anul asta au gustul de altadata. Sa ne bucuram de toate!

Ingrediente
Rosii provensale

rosii coapte si dulci de gradina (cate va intra in vas)
1 catel mare de usturoi
2 linguri ulei de masline extravirgin + putin pentru uns
1 fir mic de rozmarin
sare, piper, ierburi Provence uscate

Preparare
Rosii provensale

  1. Puteti folosi orice vas doriti, important e sa mearga si pe plita si in cuptor. Eu am folosi o tigaie de 26 cm diametru.
    Taiati rosiile felii mai groase (cca 2.5 cm). Prima data taiati capacel subtire in zona cotorului si aruncati acea bucata, iar restul taiati in 2-3 felii groase.
  2. Ungeti feliile de rosii cu putin ulei pe ambele parti. Presarati sare peste toate.
  3. Asezati rosiile cu taietura in sus in vasul folosit. Inghesuiti feliile, pot sa urce si putin pe margine, fiindca la copt vor scadea si se vor aseza frumos in tava. Presarati ierburi Provence peste ele, sfaramandu-le intre degete. Daca nu aveti ierburi Provence, inlocuiti cu cimbru sau oregano uscat. Rasniti putin piper negru. Rupeti frunzele de rozmarin de pe tija si le presarati printre rosii.
  4. Puneti tigaia pe plita pe foc mare si lasati doar pana tigaia se infierbanta si rosiile lasa putin suc. Mutati tigaia in cuptor, la 150C, si lasati sa se coaca 1 ora.
  5. Striviti usturoiul in mojar pana devine pasta si amestecati cu ulei de calitate. Lasati sa stea pana sunt gata rosiile, uleiul se va infuza placut cu usturoi.
    * puteti folosi ulei infuzat cu usturoi cumparat
  6. Scoateti tigaia din cuptor, ar trebui sa aveti suc in tigaie, printre rosii. Puneti tigaia pe plita la foc mediu si fierbeti cateva minute, doar pana sucul se reduce mult, sa va ramana doar 2-3 linguri.
  7. Adaugati uleiul infuzat, picurandu-l peste rosii (daca vreti un gust mai delicat nu luati si pulpa de usturoi din mojar, doar uleiul). Lasati sa dea un clocot si scuturati tigaia de cateva ori cu miscari spate-fata ca sa se amestece uleiul cu sucul din tigaie.
    Acum, daca doriti puteti adauga si verdeturi proaspete (patrunjel, busuioc) tocate fin.
  8. Lasati rosiile sa se racoreasca putin, se vor imbiba si mai bine de arome. Se pot servi direct din tigaie sau le puteti muta pe un platou. Nu incercati sa le mutati bucata cu bucata, sunt delicate si se vor rupe. Mai bine lasati-le sa alunece usor din tigaie direct pe platou. Sunt bune si la temperatura camerei. Serviti cu piept de pui la gratar sau steak. Sau doar cu paine prajita. Le vad presarate si cu boabe de naut fierte, pentru o cina vegetariana.
 
Rosii provensale - Rosiile pregatite sa intre la cuptor

1. Rosiile pregatite sa intre la cuptor


Adauga comentariu    Listeaza reteta

Votul tau: 

  (5 puncte / total voturi: 4)  

 

Supa rustica de rosii

17 August 2020

Supa rustica de rosii

Rosii conservate la cuptor

14 Februarie 2020

Rosii conservate la cuptor

Crema de rosii spaniola

1 Ianuarie 2020

Crema de rosii spaniola

 

 

Mirela   acum 49 minute - 27 August 2020 10:28  

Re: Rosii provensale

Da, exact asa mi se pare si mie ca rosiile de anul asta sunt exceptionale! Si cele obisnuite, si cele prunisoare sunt incredibil de gustoase. La mine nu trece o zi fara o salata de rosii, de multe ori chiar doua!
 

Ioana  acum un minut - 27 August 2020 11:16  

Re: Rosii provensale

Din nord pana in sud rosiile au fost fericite anul asta! vesel
 

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Retete de sezon

Vezi toate retetele de sezon


 
mergi sus