Sarmale

Retete de mancaruri cu carne Retete cu orez Retete cu carne de porc Retete de Craciun Retete de Pasti Retete romanesti

Reteta Sarmale

Dupa ciorba de perisoare am trecut la pregatirea sarmalelor. La noi se fac sarmale mici, din jumatate de frunza de varza, ca poti manca 10 o data. Si sunt asa echilibrate, nu sunt exagerat de grase, inca eu le manac fara paine, doar cu smantana.

Ingrediente

1 capatana varza (proaspata sau murata)
8 felii grosute kaizer (sau ciolan afumat)
5 fire marar
5 fire cimbru
150 ml bulion
1 lingura sare
putin otet

Umplutura

700 gr carne tocata de porc (500 gr carne macra + 200 gr slanina/grasime)
350 gr orez cu bob rotund
2 lingurite sare
2 lingurite vegeta de casa
1 lingurita piper
1/4 ardei verde dat pe razatoare
6 fire patrunjel tocat marunt
1 ceapa medie (cca 100 gr)
2 linguri ulei
1 lingurita boia
100 ml bulion

Bucati: 35 sarmalute

  1. Daca varza e proaspata se opareste intreaga in multa apa in care puneti putin otet, pana frunzele se inmoaie un pic ca sa le puteti rula. Daca varza e murata o folositi ca atare, nu trebuie oparita.
    Desfaceti apoi frunzele de pe capatana si le curatati in zona cotorului de partile tari. In functie de marimea frunzelor sau cat doriti sarmalele de mari puteti lasa frunza intreaga sau rupe in jumatate. In zona nostra se fac sarmalute mici asa ca am rupt frunzele in doua. Frunzele foarte rupte si cotorul verzei se toaca.
  2. Pentru umplutura folositi carne tocata care sa contina si grasime, vor iesi mai bune. Eu am trecut proportia de carne macra cu slanina folosita fiindca am macinat carnea acasa. Carnea se toaca in masina de carne o singura data, nu trebuie sa fie foarte fina.
  3. Ceapa data pe razatoarea mica se caleste in 2 linguri de ulei pana se inmoaie, se ia de pe foc si se amesteca cu 1 lingurita boia.
  4. Intr-un bol mare amestecati bine toate ingredientele pentru umplutura, inclusiv ceapa calita de mai sus, patrunjelul tocat marunt si cei 100 ml bulion.
  5. Pe fundul unei oale inalte asezati jumatate din varza tocata, 4 felii kaizer si mararul.
  6. Formati sarmalutete folosind cate o frunza de varza si o lingura de umplutura. Le puteti forma in mana daca aveti experienta sau pe o farfurie cum vedeti in pozele de mai jos: asezati frunza pe o farfurie; la un capat puneti o lingura de umplutura. Ridicati marginile lungi si rulati din capatul opus.
  7. Asezati sarmalutele in oala, unele peste altele. Ies cca 35 sarmalute mici. Deasupra asezati restul de kaizer, restul de varza tocata, cimbrul si turnati 150 ml bulion. Puneti o farfurioara peste sarmale.
  8. Intr-o oala incalziti mai multa apa amestecata cu 1 lingura sare si turnati apoi din aceasta apa peste sarmalute pana sunt perfect acoperite.
    * daca folositi varza murata, in apa cu care acoperiti sarmalele nu mai puneti sare!
  9. Fierbeti pe aragaz cu capac, la foc mai mare pana incep sa fiarba si apoi dati pe mediu spre mic, cca 45 minute. Verificati o sarmaluta pentru a fi siguri ca sunt fierte inainte de a stinge focul.
    * timpul de fierbere depinde si de marimea sarmalelor
    * le puteti fierbe acoperite si in cuptor cca 2-3 ore la 180C
  10. Serviti cu smantana.

Frunze de varza oparite

Frunze de varza oparite

Curatam frunzele

Curatam frunzele

Carne tocata

Carne tocata

Amestec sarmale

Amestec sarmale

Framantam amestecul bine

Framantam amestecul bine

Formam sarmaluta -pasul 1

Formam sarmaluta -pasul 1

Formam sarmaluta -pasul 2

Formam sarmaluta -pasul 2

Prima sarmaluta e gata

Prima sarmaluta e gata

Acoperim fundul oalei cu varza si afumatura

Acoperim fundul oalei cu varza si afumatura

Asezam sarmalutele in oala

Asezam sarmalutele in oala

Toate sarmalutele in oala

Toate sarmalutele in oala

Punem restul ingredientelor deasupra

Punem restul ingredientelor deasupra

Acoperim cu apa si o farfurioara

Acoperim cu apa si o farfurioara

Comentarii (81)

 

Ultimele comentarii

Nanu  acum 7 ani - 27 Decembrie 2014 21:38  

Fetelor, Malta vorba pentru nimic.
Toate retetele sunt bune atita timp cit pui suflet si ai tot timpul in fata ceea ce vrei sa obti si in primul rand pentru cine faci.
Reteta mea este la fel cu a voastra diferentele vin din calitatea carnii verzei si a condimentelor. Sarmalele din varza dulce Le puteti acrii cu bors natural sau din plic. Facute la cuptor la foc moale sunt cele mai bune. Gusturile se omogenizeaza.
Madura focului este un clocot la fir are doua minute.
Apoi, lasatile sa stea la rece cel putin o zi.
La Multi Ani :)
 

adriana bot  acum 7 ani - 14 Martie 2015 21:50  

ihi ceva bun bun ce nu stiu francezi sa faca .
 

Eu am pus ...  acum 6 ani - 7 Octombrie 2015 08:48  

... in amestec pasta harissa si foarte putin chimen.Au iesit usor picante si foarte fin aromate, pastrand in acelasi timp gustul clasic al sarmalutelor.Am uitat, varza folosita a fost proaspata, am fiert-o in apa cu sare si sare de lamaie, iar in oala in care au fiert am adaugat zeama de pe castravetii facuti la soare.Pare o brambureala, dar sincer, a mers, au mancat toti cu pofta!O zi frumoasa.
 

Mihaela  acum 6 ani - 24 Decembrie 2015 07:42  

Se poate fara vegeta. Are f. multe chimicale.
 

Ioana  acum 6 ani - 24 Decembrie 2015 09:22  

Da, e vegeta de casa, doar legume dezhidratate. O sa adaug linkul catre ea. [link]
 

didi iuga  acum 4 ani - 22 Octombrie 2017 18:47  

nu se pune patrunjel,nici ardei verde in sarmale,nici morcov,dar daca vrei ,poti sa pui orice vrei ,doar ca ai schimbat reteta originala,si nu spun ca nu-s bune ,dar nu sint originalele sarmale

 

Mary  acum 4 ani - 6 Decembrie 2017 15:53  

Sarmalele se pot congela? In ce etapa? Inainte sau dupa fierbere? Multumesc
 

Ioana  acum 4 ani - 7 Decembrie 2017 07:59  

se pot congela in ambele feluri. dar se comporta mai bine daca le congelezi inainte de fierbere.
 

Elena  acum 3 ani - 20 Decembrie 2018 16:47  

se mai poate face ceva daca a ramas carne? ardei umpluti?
 

Ioana  acum 3 ani - 21 Decembrie 2018 09:57  

sigur, daca ti-a ramas amestec de carne; sau il pui la congelator si faci peste cateva zile alta tura de sarmale.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...