Sarmale cu bulgur

Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete ieftine Retete turcesti

Reteta Sarmale cu bulgur

Sarmale cu bulgur in frunze de varza noua.

Ingrediente

1 varza noua (medie; 20 frunze cat palma)
1 lingura rasa pasta de rosii
1 lingura rasa pasta de ardei
2 catei usturoi
1/2 lamaie
6 linguri ulei masline
sare

Umplutura

250 gr bulgur mare
1 ceapa mare (250 gr)
1/2 lingurita chimion macinat
1 lingurita cu varf menta uscata sfaramata
1 legatura mica patrunjel
2-3 linguri ulei masline
sare, piper negru, fulgi de chili

Bucati: 20

  1. Varza se curata de primele frunze daca e cazul (daca sunt lovite, rupte etc). Se pune o oala cu multa apa la fiert si sare. Cand clocoteste se introduce varza in apa si se fierbe cu capacul pus cca 8-10 minute. In acest timp o rotiti in vas sa fiarba pe toate partile. Scoateti varza intr-o strecuratoare si lasati sa se racoreacsa. Desfaceti apoi frunzele una cate una pana aveti cam 20 frunze. Dupa fierbere frunzele se vor desprinde foarte usor si vor fi usor de rulat. Centrul care ramane il curatati de cotor, il tocati marunt si il adaugati pe fundul oalei in care veti fierbe sarmalele.
  2. Intr-o tigaie larga incingeti putin ulei si caliti ceapa tocata marunt pana se inmoaie bine de tot (cca 10-15 minute, la foc mic). Adaugati chimionul, menta, patrunjelul tocat si bulgurul. Condimentati cu sare, piper negru si chili (pul biber; am pus cam 1/4 lingurita). Amestecati sa se omogenizeze umplutura.
  3. Luati cate o frunza de varza, taiati in V zona dinspre cotor unde e tare. Adaugati 1 lingura generoasa de umplutura si rulati. Poate vi se pare putina umplutura, dar se umfla tare la fiert. Asezati in oala, peste stratul de varza tocata. Repetati pana terminati umplutura.
  4. Intr-o cana cu apa dizolvati pastele de rosii si ardei, adaugati usturoiul strivit si sucul de lamaie (cca 2-3 linguri). Turnati peste sarmale. Completati cu apa pana sarmalele sunt acoperite si apoi mai adaugati 1 cana de apa. Adaugati uleiul si presarati sare.
  5. Asezati o farfurie cu fundul in sus peste sarmale, ca sa le tina sub apa. Puneti oala pe foc si aduceti la fierbere. In momentul acela, dati focul la mic, asezati capacul doar usor intredeschis si lasati sa fiarba cca 45 minute. Verificati una, sa fie sigur ca bulgurul si varza sunt fierte dupa acest timp.
  6. Lasati sa se racoreasca macar 30 minute. In acest timp ele vor absorbi mare parte din sosul din oala. Sunt bune caldute sau la temperatura camerei. Se servesc presarate cu putina menta uscata, fulgi de chili. Sunt bune cu iaurt.

Frunzele de varza

Frunzele de varza

Umplutura

Umplutura

Umplem foile de varza cu cate 1 lingura de umplutura

Umplem foile de varza cu cate 1 lingura de umplutura

Sarmalele la fiert

Sarmalele la fiert

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 6 ani - 12 Iulie 2017 11:03  

cam la fel, dar ramane mai ferm, nu se simte amidonul ca la orez.
 

Crina_Crinutza   acum 6 ani - 12 Iulie 2017 12:49  

Multumesc, Ioana!
 

Ioana  acum 6 ani - 12 Iulie 2017 13:23  

cu drag! o sa-ti placa, mai ales ca e prima ta experienta cu bulgurul. sa folosesti bulgur mare (e cat pasatul de malai). si neaparat sa-mi spui cum ti-au iesit.
 

Crina_Crinutza   acum 6 ani - 12 Iulie 2017 14:01  

Multumesc pt sfaturi, Ioana! Da, o sa revin sa iti spun cum au iesit. :)
 

Crina_Crinutza   acum 6 ani - 13 Iulie 2017 12:38  

Ioana draga, o minunatie aceste sarmale! Acum, as putea scrie o intreaga poveste dar incerc sa ma rezum:
- bulgurul: am gasit un singur tip, la Lidl; cred, sper sa fi fost din cel mare, cum mi-ai recomandat (nestiinta/necunoasterea incepatorului); privesc pozele tale de la reteta si da, pot sa spun ca asa arata si compozitia mea;
- cat priveste aromele mai exotice pt noi (sau cel putin pt mine) la capitolul sarmale si anume menta, chimionul, patrunjelul, marturisesc ca aveam o oarecare strangere de inima: "ce gust final vor avea oare"? Dar a fost ceva fin, un tot de arome care s-au intrepatruns, imbinat foarte placut, incat nu stiai sa spui exact ce fel de condimente are. Puteai sa spui doar atat: ca este o mancare fina, gustoasa, care nu cade greu la stomac. Mie mi s-a parut o delicatesa. O sa mai fac aceasta reteta.
Din pacate nu am avut cu e sa fac si poze.
Multumesc, Ioana!
 

Ioana  acum 6 ani - 13 Iulie 2017 13:16  

ai dreptate, le-ai descris foarte bine. am folosit ingrediente exotice dar in cantitate mica, cat sa nu fie fad bulgurul. sarmalele nu sunt doar usoare dar contin fibre multe, de la bulgur.

acum ca ai bulgur, poti incerca supa de linte rosie. si ea are menta si pasta de ardei...
 

Crina_Crinutza   acum 6 ani - 13 Iulie 2017 13:33  

Atunci, mai putem spune asa, despre aceasta reteta: delicios, usor si sanatos! :)
Multumesc pt sugestie, Ioana, o sa fac si supa in zilele urmatoare.
Esti foarte inspirata! Te admir!
 

Solomon  acum 5 ani - 19 Februarie 2018 20:26  

Miercuri la la incerc si revin cu comentarii
 

Solomon  acum 5 ani - 5 Martie 2018 16:03  

Acum am reusit sa fac sarmalele. Foarte gustoase. Multumesc pentru reteta
 

Ioana  acum 5 ani - 9 Martie 2018 10:35  

sa-ti fie de bine, Solomon!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...