Sarmalute cu urda

Retete cu branza Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete romanesti

10 dintr-o lovitura.

Sambata am cumparat un bot de urda din Zalau, am adus o mana de frunze tinere de sfecla de la bunica-mea si m-am pus pe rulat sarmale. Nu prea stiam ce trebuie sa iasa fiindca faceam reteta doar dupa o descriere generala auzita acum cativa ani de la o prietena din Moldova care lauda tare aceste sarmale. De fapt, sa va spun drept, aveam dubii referitoare la rezultat. Cand fac o reteta am in minte rezultatul final, dar de data asta mintea mea era goala. La un moment dat ma gandeam ca ar fi ok sa iasa doar ceva comestibil ca sa nu irosesc urda aia buna. De aceea nici nu m-am inghesuit sa fac multe. Am socotit eu ca 20 sarmalute ne ajung la o masa. Vezi sa nu! Le-am devorat instant, 10 de caciula, si ar mai fi mers cateva. Poate a fost si vina mea, cand le-am gustat am decis sa nu ingreunez sosul cu faina, l-am lasat asa simplu dupa fierbere. Ca urmare, sarmalutele mele au fost foarte light, usor de mancat si le suspectez ca dau depenenta. Cu cat mancam mai mult, in loc sa ma simt mai satula, doream sa mai mananc una, sa nu se termine.

Ingrediente

20 frunze tinere de sfecla (sau alte frunze: stevie, vita de vie, hrean)
100 ml bors (am pus bors cumparat, de la Olympia)
1 rosie coapta (sau 100 ml bulion)
1 fir cimbru proaspat
2 linguri ulei
sare

Umplutura

300 gr urda
1 legatura ceapa verde
1/2 morcov
2 fire marar
5 fire patrunjel
40 gr orez
1 ou
2 linguri ulei
sare, piper negru

  1. Se pune o oala cu apa si putina sare la fiert. Cand apa clocoteste se ia fiecare frunza, se scufunda in apa 5 secunde, tinand-o de codita, apoi se scoate si se plonjeaza direct intr-un bol cu apa rece. Eu am oparit fiecare frunza pe rand, fiindca am avut doar 20 de frunze, dar le puteti opari in manunchiuri, daca aveti mai multe.
  2. In apa in care ati oparit frunzele, puneti orezul si lasati-l la fiert doar 5 minute, pana se umfla un pic.
  3. In doua linguri de ulei se caleste ceapa verde taiata rondele si morcovul dat pe razatoare, pana se inmoaie bine de tot.
  4. Urda se faramiteaza intr-un bol. Se adauga mararul si patrunjelul tocate. Se adauga legumele sotate, orezul scurs si sare si piper dupa gust. Gustati compozitia pentru a fi siguri ca e condimentata suficient. Abia apoi adaugati oul si omogenizati bine.
  5. Scurgeti fiecare frunza. Daca are codita mai tare o puteti decupa. Puneti cate 1 lingura de umplutura pe fiecare frunza, rulati si apoi impingeti cu degetul capetele frunzei in interior ca sa nu se mai vada umplutura.
  6. Tapetati fundul oalei cu frunze de sfecla. Daca nu mai aveti frunze puneti o farfurioara intoarsa. Asezati saramelel in oala, cat de inghesuite se poate, in straturi (mie mi-au intrat intr-un singur strat fiind asa putine). Asezati cimbrul deasupra. Presarati putina sare. Adaugati uleiul. Asezati o farfurioara intoarsa deasupra, ca sa le tina.
  7. Turnati borsul, rosia data pe razatoare (sau bulionul) si completati cu apa doar cat sa acopere sarmalutete (eu am mai pus vreo 250 ml apa).
  8. Aduceti la fierbere si apoi dati focul la mic. Fierbeti cu capacul pus pe jumatate timp de 30 minute.
  9. Serviti simple sau cu smantana.

Fruzele de sfecla oparite sunt introduse in apa rece

Umplutura

Punem 1 lingura umputura pe frunza

Rulam

Impingem capetele frunzei inauntru

Sarmalutele in oala

Le punem la fiert cu bors si rosii

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...