Sorbet de portocale si catina

Retete desert Retete cu fructe Retete de post Retete fara gluten

Reteta Sorbet de portocale si catina

Cand viata ne da zile anormal de friguroase, noi mancam ceva si mai rece si plin de vitamina C ca sa ne intarim si sa-i aratam ca suntem pregatiti pentru orice ne ofera.

Am vrut sa-mi incerc noua masina de inghetata si pe un sorbet. Si am profitat sa mai introduc catina in retetele mele. Doua idei finalizate cu succes. Daca ati incercat Pavlova de saptamana trecuta, sigur ati constatat ca zmeura merge bine cu catina. Dar sa stiti ca parca merge si mai bine cu portocala.

Ingrediente

750 ml suc de portocale proaspat stors
coaja rasa de la 1 portocala bio
sucul de la 1 lamaie
250 gr zahar
100 gr sirop de catina

Sirop de catina

350 gr catina
zahar (cantitatea se stabileste in timpul prepararii)

  1. Incepem cu siropul de catina. Se pune putina apa intr-o cratita (100 ml maxim), cat sa acopere fundul si se pune catina. Se fierbe la foc mediu spre mic pana catina se inmoaie (cca 5 minute). Cu o furculita zdrobiti catina cat puteti ca sa extrageti mai usor sucul. Stoarceti catina intr-un tifon, incercand sa strageti cat mai mult suc. Cantariti cat suc ati obtinut si adaugati jumatate din acea cantitate in zahar (eu am avut 250 ml suc si am adaugat 125 ml zahar).
  2. Fierbeti sucul de catina cu zaharul cam 5 minute de cand incepe sa faca spuma, pana il simtit ca se ingroasa. Se pastreaza la frigider pana e nevoie de el. La rece se va mai ingrosa, va deveni ca mierea. Va rezulta mai mult sirop decat aveti nevoie in reteta, dar restul se poate adauga in freshul de dimineata, pe aceasta Pavlova sau in ale deserturi (poate ciocolata cu catina? o ciocolata fierbinte cu catina???? =P~ ).
  3. Se pune zaharul cu 50 ml apa intr-o craticioara si se fierbe la foc mic pana se dizolva. Dupa ce incepe da fiarba se mai lasa 2 minute pe foc sa se faca sirop.
  4. Se adauga in sirop coaja rasa de portocala si se amesteca. Se adauga restul ingredientelor si se amesteca bine.
  5. Se da la frigider peste noapte (sau macar cateva 5-6 ore ca sa fie super bine racit).
  6. Se pune compozitia in masina de inghetata si se lasa pana capata consistenta. Eu am procedat apoi ca si la inghetata, dupa 30 minute in aparat, l-am mutat intr-un vas cu capac si l-am tinut 2 ore in congelator (vasul in care il puneti sa fie tinut si el putin in congelator inainte, sa fie rece), abia apoi l-am servit.
  7. Se serveste simplu. Sau langa cu o panna cotta de iaurt si apa de flori de portocal. Sau cu iaurt grecesc amestecat cu putina miere din flori de portocal (daca nu aveti o asemenea miere puneti putina miere din care aveti si cativa stropi de apa de flori de portocal; la 150 gr iaurt am pus 1 lingurita miere si am amestecat bine sa devina cremos) peste care am turnat putin sirop de catina si deasupra am pus cate un glob de sorbet. In post, iaurtul grecesc poate fi inlocuit cu iaurturi vegane, pe care le puteti amesteca cu crema de cocos.
  8. Sorbetul se pastreaza bine la congelator, nu se intareste beton, doar se scoate si se lasa 10 minute la temperatura camerei, apoi se poate portiona cu o lingura de inghetata.

Sorbet de portocale si catina

Sorbet de portocale si catina

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...