Sos rustic de rosii coapte cu pancetta
Retete rapide Retete simple Retete de Sosuri si Salsa
Sos de rosii pentru orice moment al zilei. Cu oua la micul dejun, cu paste la pranz si cu piept de pui la cina.
Ingrediente
2 conserve de rosii (de 400 gr fiecare; am folosit o conserva de rosii normale si una de rosii cherry)
1 ceapa mai mica
4 catei de usturoi
100 gr pancetta
2 linguri ulei masline
1 foaie de dafin
sare, piper
Pecorino Romano (pentru servire)
- Rosiile se scurg de suc si se aseaza fara el intr-un vas termorezistent. Rosiile normale se taie in doua, iar cele cherry se lasa asa intregi. Se toarne peste ele sucul doar dintr-o conserva (am ales sucul de pe rosiile cherry fiindca e mai dulce), se presara cu sare si apoi cu uleiul de masline.
- Se coc rosiile in cuptor, la 250C timp de 20 minute, amestecand la jumatatea timpului.
- Cand sunt gata, se strivesc rosiile cu o furculita, dar lasati cateva rosii cherry intregi.
- Intr-o tigaie larga (cca 24-28 cm) se prajeste pancetta taiata fasii (sau cuburi) nu foarte mici, la inceput la foc mic, pana isi lasa grasimea. Se lasa doar pana se rumenesc usor, nu le faceti jumari. Se scoate pancetta din tigaie, dar lasati grasimea. Daca e foarte multa grasime in tigaie scoateti din ea, trebuie sa aveti doar un strat subtire pe fundul tigaii. Daca nu aveti destul, completati cu putin ulei de masline.
- Adaugati ceapa tocata cubulete marunte. Se caleste la foc mic pana se inmoaie, fara sa o rumeniti (cca 5 minute). Se adauga usturoiul strivit si dafinul rupt in jumatate si se mai caleste scurt pana miroase placut (cca 1 minut).
- Se toarna rosiile coapte, se da focul la mediu si se amesteca doar pana la omogenizare. Se lasa sa fiarba totul impreuna cateva minute (cca 2-3 min), gustand de sare si rasnind piper negru. In acest timp incercati sa nu amestecati in sos, mai mult scuturati tigaia cu miscari fata-spate.
- Adaugati pancetta in sos, dar retineti cateva bucatele pentru decor, daca doriti. Amestecati usor si opriti focul.
- Serviti cu paste scurte (amestecati paste fierte direct in sosul din tigaie), cu oua (portionati sos in 3-4 farfurii si asezati 1-2 oua posate sau ochiuri deasupra; adaugati si o bucata de paine prajita) sau garnitura langa un piept de pui la gratar. Razuiti Pecorino, se potriveste bine, mai ales in varianta cu paste sau oua.
Rosiile in vas
Rosiile coapte
Pancetta se rumeneste
Sosul e aproape gata
Comentarii (0)
Fii primul care adauga un comentariu.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email