Sos vietnamez

Retete asiatice Retete condimente Retete cu legume Retete de Sosuri si Salsa

Nuoc Cham, este un sos vietnamez dulce-acrisor dar si picant, practic avem toate gusturile intr-un singur bolisor. Se foloseste ca si dressing pentru salatele vietnameze, dar si ca dip pentru pachetelele de primavara, carnea la gratar sau aripioarele crocante. Ingredientul principal al acestui condiment este sosul de peste (nuoc mam) care se obtine prin fermentarea pestelui in saramura timp de 6 luni. Sosul de peste reprezinta pentru bucataria vietnameza echivalentul sosului de soia in bucataria chinezeasca.

Se spune ca Nuoc Cham este bine preparat daca usturoiul si ardeiul iute plutesc deasupra. Iar in Vietnam, cand fetele se marita, pentru a primi acordul soacrei, trebuie sa prepare in fata ei aceste sos.

Ingrediente

2 linguri zahar
2 linguri suc de lamaie/lime
2 linguri apa
2 ardei iuti rosii (daca folositi uscati, hidratati-i inainte in putina apa calduta)
2 catei usturoi
2 linguri sos de peste
cateva felioare de morcovi (optional)

  1. Amestecati sucul de lamaie, apa si zaharul si amestecati pana zaharul e dizolvat complet.
    * puteti gusta acum ca sa echilibrati gustul dulce-acrisor dupa gustul vostru; poate e nevoie sa fie putin mai acru, poate il doriti putin mai dulce...
  2. Treceti prin presa de usturoi ardeii iuti si usturoiul, adaugati putina sare si striviti totul pana obtineti o pasta. Adaugati pasta si sosul de peste peste sosul de mai sus. Amestecati bine.
    * gustati sosul si echilibrati gustul sarat (de la sosul de peste) dupa gustul propriu; mai adaugati daca e necesar
  3. Adaugati morcovii taiati betisoare fine si lasati sosul sa stea 30 minute sa se amestece gusturile.
  4. Se pastreaza la frigider 1 saptamana.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...