Boeuf Bourguignon

Retete cu ciuperci Retete din Franta Retete de mancaruri cu carne Retete de Craciun Retete de Pasti Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Boeuf Bourguignon

Asa cum am promis am facut poze la aceasta reteta. Ne-am delectat aseara cu ea si un vin rosu sec de la Beciul Domnesc, pe care l-am folosit si in mancare. Am fiert doar putin orez ca si garnitura.

Am modificat usor reteta dupa ce am citit-o si pe cea a Juliei Child, in sensul ca am crescut un pic cantitatea de vin, am adaugat si o frunza de dafin si in loc sa pun ciupercile direct in tocanita le-am sotat separat si le-am adaugat la final.

Este o cunoscuta reteta frantuzeasca care are la baza carne de vita preparata in vin rosu si garnisita cu legume, ciuperci, usturoi.

Ingrediente

130 gr bacon taiat fasii
800 gr carne vitel/porc taiata cubulete
4 linguri faina
2 cepe mari
2 morcovi mari
6 catei usturoi
4 1/2 cani supa vita (folositi supa de pui sau apa in lipsa)
de 1 deget in cana coniac
250 ml vin rosu sec
250 gr ciuperci intregi sau taiate in doua (in functie de marime)
1 lingura rasa cimbru
1 foaie dafin
1/2 lingura zahar brun
o lingura cu varf pasta de tomate (sau 1/2 cana bulion)
sare, piper
ulei
1 lingura unt

Portii: 6

  1. Se pune baconul intr-o oala fara grasime si se prajeste cam 5 min., pana e crocant. Se scoate pe servetele de hartie pt. a se absorbi grasimea.
  2. Carnea se introduce impreuna cu faina intr-o punga si se scutura sa se acopere bine. Se scoate carnea din punga scuturandu-se bine excesul de faina.
  3. Se prajeste carnea in oala in care a fost baconul, in cateva ture ca sa nu fie ingramadite (3 min/tura). Daca le-ati ingramadi in oala, bucatile de carnea s-ar inabusi, nu s-ar praji frumos. La fiecare tura de carne prajita adaugati putin ulei in oala daca e nevoie. Se scoate carnea din oala, se pune peste bacon si se tine calda acoperind vasul.
  4. Se adauga ceapa tocata si morcovii rondele si se soteaza in aceeasi oala (8 min). Se adauga usturoiul strivit si se mai lasa 1 min. Se scot legumele sotate peste carne.
  5. Se pune 1/2 cana supa si coniacul in oala si se fierbe dand cu lingura pe fund sa se dizolve grasimea. Se fierbe 8 min. Se adauga baconul, carnea, legumele in supa, apoi turnam vinul, cimbrul, dafinul, zaharul, pasta de rosii, cam 1 1/2 lingurite sare si 1/4 lingurita piper si supa ramasa.
  6. Se aduce la fierbere, se acopera cu un capac si se da la foc mediu spre mic (doar cat sa bolboroseasca continutul oalei). Se fierbe pana carnea e facuta (cam 2 1/2 ore pentru vitel, mai putin pentru porc).
  7. Ciupercile se calesc pana sunt rumene in 3 linguri ulei amestecate cu unt, care in prealabil au fost incinse bine. Cand e gata tocanita se adauga in oala se amesteca si se stinge focul.
  8. Serviti cu cartofi natur sau orez.

Prajim carnea

Prajim carnea

Tocanita la fiert

Tocanita la fiert

Prajim ciupercile

Prajim ciupercile

Comentarii (57)

 

Ultimele comentarii

ama  acum 9 ani - 16 Februarie 2013 21:07  

Ioana poti sa razi de mine dar tot nu ma descurc sa pun poza ...m-am conecat cu contul de facebook dar nu stiu ce sa fac mai departe ... :(
 

Ioana  acum 9 ani - 17 Februarie 2013 11:44  

faci urmatorii pasi:
- ramai la reteta de Boeuf Bourguignon
- mergi ci mouse-ul pe meniul Foto din bara neagra de sus
- se va deschide o zona in care scrie "Ai gatit Boeuf Bourguignon? Ai fotografia? Click aici si o poti adauga pe site" -> dai click pe acest text
- apare o fereastra alba unde incarci fotografia si daca doresti poti scrie un comentariu
- apesi butonul Trimite
 

doina  acum 9 ani - 22 Martie 2013 12:58  

Ati prezentat o reteta cam complicata.Eu am o reteta mai simpla, gasita acum 18 ani in rev Avantaje si este foarte usor de preparat si deosebit de gustoasa.
 

Ioana  acum 9 ani - 22 Martie 2013 13:05  

mie nu mi se pare complicata deloc, doar calesti totul, acoperi cu lichid si fierbi. mai simplu de atat nu vad ce se poate face.
 

doina  acum 9 ani - 22 Martie 2013 18:54  

Draga Ioana
Zilele acestea voi transcrie aceasta reteta ca sa facem putina comparatie intre cele doua care sunt foarte gustoase.Eu nu spun ca e foarte dificila.Eu am facut-o azi si am folosit ca si garnitura tagliatele.
 

Flores  acum 9 ani - 30 Aprilie 2013 08:40  

Draga Ioana. reteta asta mi-e in plan de cel putin doi ani. Acum ca am descoperit-o aici, imi propun sa o fac pentru Paste. Problema e ca am listat-o si la pasul 5 mi s-a suprapus peste text partea gri din susul paginii. Cea in care apare prima pagina,comentarii,favorite, acest site foloeste cookies, etc.

In plus, atunci cand intru de pe tableta, mi se intampla ceva asemanator. Partea de sus(aceeasi care imi apare peste paginile listate), mi se suprapune peste reteta cand derulez. Crezi ca s-ar putea rezolva problemele?
 

Ioana  acum 9 ani - 30 Aprilie 2013 10:53  

Flores, am modificat print-ul.
 

DOBRIN  acum 7 ani - 22 August 2015 11:39  

BOEUF BOURGHUINON............DIN PORC))))) sincer nu am mai auzit..........uite asa facem bucatarie ca la noi!!!!... =P~ ;)
 

Giorgiana  acum 6 ani - 24 Mai 2016 10:18  

O reteta nemaipomenit de buna! Eu am folosit doar pulpa de porc ( pentru carcotasi: da, porc, pentru ca este mai accesibil ca pret si mod de preparare), grasimea din ea a compesat lipsa baconului. In loc de supa si bulion, suc de rosii. Garnitura am facut un piure de cartofi cu usturoi, ca la scordolea. Delicios!
 

Oana P.  acum 10 luni - 7 Decembrie 2021 12:36  

Minunata, chiar si doar cu paine proaspata cu maia... Extrem de nuantata, dar cu un gust plin, satisfacator si satios in acelasi timp.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...