Spanac si cartofi sote

Retete din Croatia Retete garnituri Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete rapide Retete simple

Aseara am reprodus o cina din concediile noastre in Croatia: am avut dorada la cuptor cu spanac si cartofi sote si o sticla rece de chardonnay. Singurul defect a fost ca briza era calduta si batea dinspre calorifere nu dinspre mare.

Acest sote de spanac (sau frunze de sfecla) este garnitura preferata a croatilor langa orice peste prajit sau la gratar. Cei care ati fost deja acolo stiti asta, iar cei care veti merge nu veti putea sa-l ratati.

Dorada am preparat-o simplu: am crestat-o pe lateral (ca in aceasta reteta), am stropit-o cu suc de lamaie si am lasat-o sa stea 5 minute; apoi am presarat-o cu sare si piper inclusiv in taieturi. Am dat-o la cuptor la foc maxim pentru 15 minute; apoi am uns dorada deasupra cu putin ulei, am pornit grill-ul si am lasat-o sub grill inca 5 minute, pana pielea a devenit crocanta.

Cu vinul a fost cel mai simplu: l-am tinut la rece cateva ore inainte.

Dobar tek!

Ingrediente

500 gr spanac proaspat (sau frunze de sfecla)
3 cartofi
3 catei usturoi
50 ml ulei de masline extravirgin (de calitate)
sare, piper

Portii: 3-4

  1. Intr-o oala se pune multa apa la fiert cu sare. Se adauga cartofii (curatati si taiati cuburi) si se fierb pana sunt facuti total.
  2. Se adauga spanacul (curatat si spalat) si se lasa inca 2-3 minute la fiert.
    * daca spanacul e mai batran (are frunze mari si mai groase) taiati-l fasii si lasati-l mai mult la fiert.
    ** daca folositi frunze de sfecla taiati-le fasii (fiindca sunt prea mari) si puneti-le la fiert de la inceput (cand adaugati cartofii) fiindca frunzele de sfecla au nevoie de 10-15 minute sa fiarba
  3. In acest timp curatati un catel de usturoi si pisati-l in mojar pana devine pasta. Adaugati in fir subtire ulei de masline (cam 20 ml) pana obtineti o "maioneza" de usturoi.
  4. Intr-o tigaie larga turnati restul de ulei (uleiul trebuie sa acopere fundul tigaii intr-o pelicula subtire) si adaugati restul de usturoi taiat felii subtiri. Incalziti uleiul la foc foarte mic pana incepe sa miroasa usturoiul.
  5. Scurgeti spanacul si cartofii de apa si puneti-i in tigaie. Condimentati cu sare si piper dupa gust.
  6. Sotati legumele la foc mare pentru 5 minute, amestecand des. Cu dosul lingurii sfaramati jumatate din cartofi. Cartofii sfaramti se vor amesteca cu uleiul de masline si vor da cremozitate mancarii.
  7. Gustati mancarea si adaugati mujdei de usturoi (cel preparat la pasul 3) dupa gust. Eu am pus cate o lingurita pe rand pana mi-a placut gustul (am pus 2 lingurite). Amestecati si mai lasati pe foc 2-3 minute.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...