Supa de vitel cu sparanghel si pancetta

Retete cu orez Retete de supe si ciorbe Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Supa de vitel cu sparanghel si pancetta

Si supa din weekend am facut-o incet, la foc mic... de fapt nici o supa-baza nu poate fi grabita. Imi place sa vad supa bolborosind usor pe plita si sa-i simt mirosul din ce in ce mai concentrat. Ca la bunica...

Adaugand putin orez si mult sparanghel, rezulta o supa usoara, echilibrata nutritiv...

Ingrediente

1 legatura sparanghel (450 gr)
75 gr pancetta (taiata felii subtiri)
50 gr orez cu bob rotund
1250 ml supa de vita/vitel/pui
1 fir salvie
1 ceapa alba medie
3 linguri ulei
sare, piper negru

Supa-baza de vitel

oase si carne de vitel (am avut 3 coaste si un os mare de la incheietura piciorului; plus vreo 200 gr carne, dar cu destule zgarciuri cat sa nu o pot folosi altfel)
1 fir mare de salvie
3 felii groase de telina
boabe de piper negru
sare

Portii: 3

  1. Se incepe cu prepararea supei baza. Pentru aceasta reteta aveti nevoie de 5 cani de supa. Poate fi pregatita din timp sau puteti folosi chiar si supa congelata. Important e sa aveti o supa-baza concentrata si gustoasa, preparata cu carne de calitate (bio sau de la tara). Mie din vitel mi-a iesit mai multa supa decat e necesar in aceasta reteta, restul am congelat-o pentru sosuri/tocanite.
  2. Cum se face o supa-baza concentrata: se spala bine oasele si carnea in mai multe ape pana apa ramane curata pe ea. Se aseaza in oala (se taie bucati daca e cazul, de exemplu coatsele se pot separa daca vin impreuna...). Se adauga apa cat sa le acopere si apoi completati cat sa treaca cu 2-3 degete. La cate oase am folosi (scrie la ingrediente), am adaugat 10 cani de apa.
  3. Se aduce continutul oalei la fierbere si apoi se da focul la mic cat sa bolboroseasca foarte usor. Astfel supa va ramane limpede. O spuma gri se va forma deasupra, adunati-o de cate ori e cazul... in general in prima ora se va forma mereu, apoi supa va ramane curata. Curatati si marginea oalei de spuma cu un servetel.
  4. Cand supa nu mai face spuma mai deloc, adaugati telina taiata bucati mari, salvia si 1 lingurita de piper boabe. Adaugati si sare (puneti 1 lingurita acum, apoi gustati si mai adaugati catre finalul fierberii pana e pe gustul vostru). Lasati sa mai fiarba minim o ora, de obicei eu merg catre 2 ore. Daca supa scade prea repede puteti pune un capac usor intredeschis. La final supa trebuie sa fie colorata frumos (auriu-maroniu cea de vita/vitel; aurie cea de pui) si sa miroasa foarte placut.
  5. Supa se strecoara printr-un tifon (strat triplu) ca sa devina si mai limpede.
  6. Pentru supa de azi procedam astfel: intr-o oala se incinge uleiul si se caleste ceapa tocata cubulete pana devine foarte moale (intre 5-10 minute). Se adauga supa-baza si salvia si se aduce la fierbere.
  7. Se adauga orezul si se aduce iar la fierbere. Se da focul la mic si se fierbe pana orezul e facut de tot, dar nu terciuit, mai safe e chiar sa-l lasati acum al dente, se va mai umfla in continuare.
  8. Cat fierbe orezul, prajiti pancetta intr-o tigaie fara grasime pana e crocanta si a lasat grasime in tigaie. Rupeti-o bucati daca feliile au fost foarte lungi.
  9. Gustati supa de sare si adaugati daca e cazul. Adaugati sparanghelul taiat bucati care sa intre in lingura usor (one-bite), dar lasati varfurile cu inflorescente intregi, arata frumos in supa. Lasati sa fiarba 1 minut.
  10. Adaugati pancetta prajita cu tot cu uleiul din tigaie si mai fierbeti 1 minut. Rasniti mult piper negru in acest stadiu si gustati de sare si piper.
  11. Lasati supa sa stea 5-10 minute, apoi o puteti servi. Ca textura e mai buna imediat fiindca orezul si sparanghelul isi pastreaza textura, dar si dupa ce sta e ok, gustul chiar se va accentua placut de la pancetta.

Comentarii (0)

 

Fii primul care adauga un comentariu.

Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...