Tocanita de cartofi cu carne de porc

Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete romanesti

Gulas ardelenesc. Deseori in Ardeal, cand comandati gulas, o sa vi se serveasca ori o tocanita de cartofi cu afumatura, ori o tocanita de cartofi cu carne proaspata de porc similara cu aceasta. Fiindca multi de aici numesc gulas orice tocanita de cartofi cu carne de porc. Dar daca e gustoasa nu stam noi sa ne impiedicam de niste denumiri, o savuram cu placere.

Este a treia varianta de tocanita de cartofi pe care o postez. Prima varianta a fost o tocanita simpla si rapida cu cabanos, a urmat una mai dichisita cu costita afumata (va dau un pont: daca faceti acea tocanita doar un picut mai lunga veti obtine o supa de cartofi extrem de buna ;) ) si cea de azi, inspirata putin din gulasul unguresc (fiindca pofta mea de chimen inca nu s-a potolit!).

Vedeti cate minunatii se pot face din umilii cartofi? Pana la urma si in bucatarie e ca in moda. Ceea ce face diferenta e accesorizarea. Gulasu meu ardelenesc si-a dat cu parfum de chimen si si-a pus esarfa de tarhon. Eu zic ca are mult bun gust :)

Ingrediente

1.2 kg cartofi fainosi (cca. 5 cartofi mai marisori)
500 gr pulpa de porc (puteti folosi insa si o carne mai grasa, cum ar fi ceafa)
2 cepe rosii
3/4 lingurita chimen macinat
2 lingurite boia dulce
1 varf cutit boia iute
1/8 lingurita piper negru macinat
1 lingurita sare
1 lingura pasta de ardei
1 fir cimbru uscat (sau 1/4 lingurita cimbru uscat din plic)
1 fir bogat tarhon
3 linguri ulei

Portii: 3-4

  1. Se caleste ceapa tocata marunt in ulei, la foc mediu, pana se inmoaie bine de tot.
  2. Se adauga carnea taiata cuburi de aprox. 2-3 cm si se soteaza in continuare, amestecand de cateva ori, pana carnea isi schimba culoarea si devine albicioasa peste tot. Daca doriti o puteti lasa sa se si rumeneasca un pic, va fi mai gustoasa.
  3. Se trage oala de pe foc si se adauga boiaua, chimenul, piperul si sarea si se amesteca bine pana carnea e acoperita uniform de condimente. Se adauga pasta de ardei si se amesteca iar.
  4. Se pune oala iar pe foc si se adauga 1 l de apa si cimbrul. Se aduce la fierbere. Se da focul la mic si se fierbe cu capac timp de 25 minute.
  5. Se adauga cartofii taiati cuburi si se continua fierberea (fara capac de data asta) pana cartofii sunt fierti, cam 25 minute. Gustati de sare.
  6. Se adauga tarhonul tocat (trebuie sa aveti 1 lingura rasa de tarhon tocat mare), se stinge focul si se pune capacul. Se lasa tocanita sa stea macar 1 ora, sa se ingroase.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...