Tocanita ungureasca Porkolt

Retete de mancaruri cu carne Retete din Ungaria Retete cu carne de vitel sau vita

Tocanita ungureasca de vita. Este geamana cu gulasul austriac de anul trecut, dar este un pic mai simpla. Am simplificat-o si mai multa facand-o in cuptor, la temperatura mica, ca sa nu trebuiasca sa o pazesc in lungul timp de fierbere. Desigur daca doresti sa o faci in mod traditional, poti sa o fierbi pe plita, exact cum am procedat la gulasul austriac.

Porkolt este o tocanita de baza in bucataria ungureasca. Daca adaugi niste cartofi si ceva zarzavaturi vei obtine un gulas minunat. Daca lasi sosul mai putin scazut si adaugi putina faina si smantana ai un papricas. Porkolt se poate face din orice carne (vita, porc, pui) adaptand doar timpul de fierbere.

Ingrediente

800 gr ceafa de vita/manzat
1 ceapa mare (cca 200 gr)
20 gr boia dulce 
1 lingurita boia iute
1 lingurita rasa chimen macinat
1 ardei verde (lung si ascutit)
1 rosie mica bine coapta (poate fi din conserva)
sare, piper
1-2 linguri untura

Portii: 4

  1. Se incinge 1 lingura buna de untura intr-un tuci. Se adauga in transe carnea taiata cuburi mai marisoare. Nu inghesuiti carnea in tuci ca sa reusiti sa o rumeniti usor. Lasati bucatile sa se rumeneasca un pic pe prima parte, apoi le intoarceti sa se rumeneasca si pe cealalta parte. Pe masura ce rumeniti carnea scoateti-o pe o farfurie.
  2. In grasimea ramasa adaugati ceapa tocata marunt si dati focul la mic. Mai adaugati putina untura daca nu e suficienta. Caliti ceapa, amestecand din cand in cand pana e foarte moale, dar fara a o lasa sa se rumeneasca (cca 20-25 minute).
  3. Trageti oala de pe foc si adaugati boiaua si chimenul. Amestecati bine timp de 1 minut. Boiaua trebuie sa se dizolve in grasime si sa se prajeasca dar numai un pic, cat sa i se intensifice gustul. Aveti grija sa nu o ardeti. Puneti tuciul iar pe foc.
  4. Adaugati carnea si amestecati bine, pana carnea e acoperita de boia. Condimentati cu sare si piper negru. Adaugati apa doar cat sa cuprinda carnea (cca 500 ml). Aduceti continutul oalei la fierbere. Puneti capacul pe tuci.
  5. Introduceti tuciul in cuptor, la 150C. Fierbeti timp de 2 ore. Dupa acest timp gustati sosul si mai adaugati chimen sau boia iute daca doriti sau sare daca e nevoie. Verificati carnea, trebuie sa fie moale, furculita sa intre usor in ea. Daca nu e, o veti mai lasa la cuptor cu capac.
  6. Cand carnea e moale, luati capacul. Adaugati ardeiul taiat in doua pe lungime si curatat impreuna cu rosia strivita. Puneti oala iar la cuptor, fara capac si lasati tocanita sa scada timp de 1 ora.
  7. Serviti tocanita cu galuscute de faina si 1 lingura de smantana sau piure de cartofi si muraturi.

Prajim carnea in transe...

... pana-si schimba culoarea

Se caleste ceapa pana se inmoaie

Se adauga boiaua si chimenul

Se adauga carnea

Se acopera cu apa

Dupa 2 ore se adauga ardeiul si rosia si se lasa sa scada inca 1 ora la cuptor

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...